Vučić: Ako nismo uspeli da zaustavimo ratove, kako ćemo uticati na klimatske promene

Predsednik Srbije je poručio da je važno to što smo se svi vratili osnovnim principima organizacije Ujedinjenih nacija, jer moramo svi da delamo u skladu sa pravilima koja su usvojena i prihvaćena od većine članova međunarodne zajednice, gotovo svih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija donela odluku da napravi novu srategiju kako bi doprinela borbi protiv klimatskih promena i da su one su deo strategije do 2050. godine.

On je na samitu KOP28 u Dubaiju kazao da je Srbija spremna da da veliki doprinos u toj borbi.

"Okupili smo se da govorimo o najvećim klimatskim izazovima. Nalazimo se u kritičkom trenutku u borbi protiv klimatskih promena. Klimatske promene su takve da do kraja veka možemo očekivati povećanje temperature za 5 stepeni, što može dovesti do kataklizme", rekao je on.

Dodao je da je u Srbiji ove godine bio najtopliji jul, septembar i oktobar, kao i da sada mora da se izračuna napravljena šteta.

"Moramo da iskalkulišemo, moramo da reagujemo na egzistencijalnu pretnju", rekao je Vučić.

Napomenuo je da borba protiv klimatskih promena prevazilazi granice zbog čega Srbija poziva sve da zajedno deluju.

"Iako je naš nacionalni napredak nezaustavljiv, on je deo šire priče. Republika Srbija je spremna da odigra svoju ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promena i pozivamo međunarodnu zajednicu, a naročito naše razvijenije partnere, da ispoštuju svoje obaveze o pružanju tehničke i finansijske pomoći.

Pozivamo na zajedničku saradnju i da delimo odgovornost i budemo ujedinjeni protiv pesimističnog scenarija", naglasio je Vučić.

"Kako ćemo rešiti problem globalnog zagrevanja ako nismo u stanju da rešimo geopolitičke probleme?"

Istakao je da su klimatske promene veliki problem sa kojima smo svi suočeni i zapitao kako ćemo rešiti taj problem ako nismo u stanju da rešimo sve geopolitičke probleme s kojima smo danas suočeni kao svet.

"Širom sveta se vode brojni ratovi, koje nismo uspeli da zaustavimo u proteklom periodu, a bojim se da nećemo ni moći to da uradimo. Ako nismo uspeli da tu ostvarimo rezultate, kako možemo da budemo toliko sigurni i ubeđeni da ćemo ispuniti najbolje rezultate na polju klimatskih promena", poručio je Vučić.

Takođe, poručio je da je važno to što smo se svi vratili osnovnim principima organizacije Ujedinjenih nacija, jer moramo svi da delamo u skladu sa pravilima koja su usvojena i prihvaćena od većine članova međunarodne zajednice, gotovo svih.

"Dakle, to mora da se desi, inače e ćemo uvek biti suočeni sa arbitrarnim, proizvoljnim različitim pristupima i nikad nećemo ostvariti bolje rezultate, čak ni na ovom polju. Ne možemo da imamo različite pristupe teritorijalnim integritetima nekih zemalja, pošto mi u Srbiji to znamo bolje nego bilo koga", rekao je Vučić.

Kazao je da je čuo na Samitu frazu - dok se ujedinjujemo, dok se zajedno svi borimo i pozvao sve da pronađemo neki zajednički imenitelj koji će pronaći način i put da najpre rešimo najveća geopolitička pitanja.

A zatim i da se na odgovarajući način pozabavimo i sa problemom klimatskih promena, koji postaje sve veći, poručio je Vučić.