Bocan-Harčenko ambasadorima Kanade, Poljske i UK: Iz nekog razloga se ne sećaju bombardovanja Srbije

Ruski ambasador "osvežio je pamćenje" ambasadorima tri zemlje koji su u zajedničkom tekstu optužili Rusiju da je agresor, zaboravljajući, pritom, (ne)dela svojih zemalja

Ambasadori Kanade, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji nemaju saosećanja ni za žrtvu srpskog naroda koju je NATO prouzrokovao tokom bombardovanja 1999. godine, ni za žrtve Donbasa tokom osmogodišnjeg ukrajinskog terora na tom prostoru, naveo je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagujući na autorski tekst Džajlsa Normana, Rafala Perla i Šan Makleoda u dnevnom listu "Politika".

"Iz nekog razloga, autori teksta se ne sećaju bombardovanja Srbije 1999. godine na Dan pobede 9. maja, a i na takozvani Dan Evrope 8. maja. A u Ukrajini? Gde je vaše saosećanje povodom osam godina sistematskog genocida nad nekoliko miliona žitelja Donbasa, u čiju je zaštitu ustala Rusija?", retorički je upitao ambasador u saopštenju.

Komentarišući zajednički tekst ambasadora pod naslovom "Mudrost, poverenje i sećanje", u kojem, između ostalog, optužuju Rusiju za agresiju nad Ukrajinom i navode da Kremlj treba momentalno da promeni svoj kurs, Bocan-Harčenko je objasnio da su takvi tekstovi neubedljivi i primitivni.

"Autorske tekstove zapadnih ambasadora u Beogradu već čitamo bez ikakve uzrujanosti. Čak i čekamo da se pojave ti ne baš stručni i neubedljivi pokušaji izjašnjavanja o globalnim temama. Primitivne pamflete čiji je naslov potpuno kontradiktoran sadržaju. Takav je i današnji tekst, u kojem nema ni najavljene mudrosti, ni poverenja, niti sećanja", naveo je diplomata.

On je objasnio da se Rusija "ponovo uzdigla kao bedem na putu neonacizma koji je Zapad podsticao i podstiče u Ukrajini, šaljući svoje plaćenike u redove njegovih pristalica" i upitao zašto nema gneva kada Kijev raketama iz njihovih zemalja ubija civile i vrši opasne eksperimente u biolaboratorijama. 

Bocan-Harčenko je ocenio da je taj tekst uvredljiv i za poljski narod, jer su ranije ove nedelje dva civila u Poljskoj nastradala upravo od ukrajinske rakete.

"Upravo su dva građanina u otadžbini poljskog ambasadora ubijena ukrajinskom raketom - ali su jauci o odgovornosti Rusije i njenog predsednika, očigledno, sada, u trenutnim političkim okolnostima, važniji od sudbine sunarodnika", istakao je ambasador. 

On je posavetovao ambasadore tri zemlje da malo poštenije sagledaju dvoličnu politiku svojih država i u vezi sa Kosovom i Metohijom. 

"Savetovao bih ambasadorima da preusmere pažnju na odnose svojih zemalja sa Beogradom. Pre svega, da u sebi pronađu 'mudrost, poverenje i sećanje' i da pošteno sagledaju dvoličnu, zapaljivu politiku svojih zemalja u vezi sa 'Kosovom'", rekao je Bocan-Harčenko.

Na kraju, ambasador Rusije u Beogradu još jednom je zamolio kolege da budu makar malo profesionalniji i da se prestane sa licemerjem, jer je očigledno ko prećutno podržava okupatore i agresore.

"Postoji suprotstavljanje pogleda na svet, propaganda i kontrapropaganda, informacioni rat. Ali se ipak ne sme spuštati do takvog neprofesionalizma, izlaziti na informacioni front slabo opremljen i loše obučen... A u vezi sa 'sećanjem' želeo bih da pitam: da li je neko od pomenutih autora bar jednom položio cveće na spomen-groblju Oslobodilaca Beograda 20. oktobra, na dan oslobođenja grada od nacističkih okupatora? Nisam to primetio. Stoga, molim vas samo bez licemerja", zaključio je Bocan-Harčenko.