Srbija i Balkan

Dodik: Proglasiću nezavisnost Srpske ako Tramp pobedi na izborima, žao mi je što sam oklevao ranije

Neimenovani stranac ne može da nameće zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Samo sam ja tamo legitimno, poručio je Dodik i dodao da brani interese Srba i Republike Srpske
Dodik: Proglasiću nezavisnost Srpske ako Tramp pobedi na izborima, žao mi je što sam oklevao ranije© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Kada je u Americi pobedio Donald Tramp, imao sam nameru da proglasim nezavisnost Republike Srpske, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio, rekao je e predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ističući da mu je danas žao što je propustio tu priliku.

"Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Tramp ponovo pobedio, mislim da ne bih oklevao", ukazao je Dodik za TV Prva.

Kada je reč o američkim sankcijama njemu i njegovoj porodici, Dodik je rekao da je to više nemoć, te da nema pravo da zbog svog komoditeta žrtvuje nacionanlne interese Republike Srpske. On je istakao da je ponosan na svoju porodicu, dodajući da su oni veoma svesni i odgovorni ljudi i da se bore u životu, a da to smeta Amerikancima.

Predsednik Srpske je dodao da je on birani funkcioner i da ima pravo da bira na koji način vodi politiku.

"Ključno pitanje oko mene nije više kriminal, sada se sve svelo na retoriku, to im smeta i to im je pogubno", dodao je Dodik.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH, Dodik je rekao da je za Srbiju relevantno Predsedništvo BiH, a ne jedna trećina tog predsedništva koju čini Denis Bećirović, koji je "kvaziistoričar i mrzi sve srpsko, iznosi laži, ali nema potencijal da nešto učini".

Predsednik Republike Srpske izjavio je i da će se sledeće nedelje pojaviti na nastavku suđenja u Sudu BiH u Sarajevu, ističući da je proces koji se vodi protiv njega apsurdan i ništavan.

"Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo. Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca", kazao je Dodik za TV Prva, komentarišući odlazak na suđenje, zakazano za 6. decembar.

Naša politika je, ocenjuje Dodik, očuvati status Republike Srpske, volju naroda za Republikom Srpskom i u nekom trenutku reći šta mi mislimo, a naš izbor nije BiH.

Predsednik RS je naglasio da činjenica da privatno lice menja zakon nigde ne postoji u svetu, niti postoji mogućnost da se to spozna u dalekoj političkoj istoriji, osim, kada su to bile neke okupacije.

"Inkriminiše me Tužilaštvo u kojem sede Muslimani, kao i Sud u kome je i u prethodnom sudio musliman, a koji sudi i u redovnom postupku. Još je upečatljivije i što su svi službenici oko sudija i tužioca takođe Muslimani", naveo je Dodik, istakavši još jednom da je BiH apsurdna zemlja, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, neimenovani stranac ne može da nameće zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu.

"Jedino tamo legitimno sam ja", poručio je Dodik i dodao je da brani interese Srba i Republike Srpske.

On je naveo i da se povratkom demokrata u Americi vratila stara struktura, navodeći da ih sve zna iz ranijeg perioda kada je bio funkcioner, te su oni uveli Kristijana Šmita koji nije imenovan u Savetu bezbednosti UN.

image