Srbija i Balkan

Srbi koji su napustili prištinske institucije: Ostajemo na KiM, ovde planiramo svoju budućnost

Građani koji su juče potpisali ugovore sa državom Srbijom preko kancelarije za KiM poručili su da ugovori predstavljaju veliku satisfakciju u moralnom i finansijskom smislu
Srbi koji su napustili prištinske institucije: Ostajemo na KiM, ovde planiramo svoju budućnost© Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Građani koji su potpisali ugovore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije između države Srbije preko Kancelarije za KiM i Srba koji su napustili privremene prištinske institucije, izjavili su da su zahvalni Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na ispunjenom obećanju da će država Srbija uvek brinuti o svakom od njih i da niko neće ostati bez podrške.

Ugovori su obezbedili da Srbi koji su napustili "kosovske" institucije, dobijaju primanja od države Srbije u istom iznosu kao i prethodna, koja su dobijali u prištinskom sistemu.

Ugovorima su, takođe, regulisane sve obaveze iz radno-pravnih odnosa, penziono i zdravstveno osiguranje. 

Bivša pripadnica tzv. Kosovske policije, Gordana Mitrović, za TV Most rekla je da su ugovori dobijeni zahvaljujući Srbiji koja im je obezbedila materijalnu i moralnu podršku za opstanak na Kosovu i Metohiji.

Izjavu je dao i Nikola Milić, koji je, takođe napustio kosovsku policiju, rekavši da ugovor predstavlja veliku satisfakciju u moralnom i finansijskom smislu. 

"Potpisivanjem današnjih ugovora pokazalo se da je država Srbija i celo rukovodstvo stalo iza nas i ovo je velika satisfakcija, kako u moralnom, tako i u finansijskom smislu, kao i jasan pokazatelj da ćemo ostati i opstati na ovim prostorima", istakao je Milić.

Velimir Mićović koji je napustio svoje radno mesto u sudu, istakao je da je potpisivanje pomenutog ugovora dokaz da može da ostane na Kosovu i Metohiji i da tu planira svoju budućnost.

"Ovo potpisivanje ugovora znači da ja, kao mlad i porodičan čovek, imam perspektivu. Znači, mogu da ostanem ovde i da planiram budućnost. Želim da zahvalim državi Srbiji što nas nije ostavila na cedilu, već nam dala vetar u leđa", zaključio je Mićović.

Jedna od potpisnica ugovora je i Marina Vasić, bivša radnica Opštine Zvečan koja je poručila da je država Srbija ispunila svoje obećanje jer će svi ljudi koji su bili u ’kosovskim’ institucijama, i izašli iz istih, biti zbrinuti i imaće finansijsku pomoć i podršku.

Građani Leposavića, takođe su potpisali ugovore o rešavanju radnih statusa sa državom Srbijom.

"Država Srbija je pokazala da čvrsto stoji uz svoj narod, što nama mnogo znači za dalji rad i opstanak na ovim prostorima, a mi smo pokazali kome pripadamo", istakla je Dragana Vukašinović Petrović, jedna od onih koji su napustili prištinske institucije.

Samir Vlasaj je naveo da je zahvalan čitavom srpskom rukovodstvu, istučući da je Srbija opravdala poverenje koje ima među svojim narodom.

Isplata primanja počeće redovno i građani će novac na računima imati već u decembru.

image