Srbija i Balkan

Kancelarija za KiM: Nije postignut dogovor, Priština plasira lažne vesti

Ova vrsta propagadne i informacionog rata koji Priština vodi protiv Beograda je apsolutno neprihvatljiva, rekao je Petar Petković
Kancelarija za KiM: Nije postignut dogovor, Priština plasira lažne vestiGetty © Carsten Koall/Getty Images

Nikakav dogovor o tablicama niti povratku Srba u prištinske institucije nije postignut.

Vest o navodnom dogovoru Beograda i Prištine oko odlaganja uvođenja registracija tzv. Kosova preneli su prištinski mediji, ali i pojedini u Beogradu.

"Reč je o najobičnijoj dezinformaciji i plasiranju lažnih vesti s ciljem da Priština sa sebe pokuša da skine odgovornost za kršenje svih sporazuma", rečeno je za B92.net u Kancelariji za KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković demantovao je da je sa glavnim pregovaračem Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem postignut dogovor, kako je jutros objavio RTS.

"Želeo bih najoštrije da demantujem objavljivanje apsolutno lažne vesti koja se pojavila ne samo na portalu javnog servisa Srbije već i u njihovoj ključnoj informativnoj emisiji, u jutarnjem dnevniku, gde je rečeno da sam ja kasno sinoć sa Bisljimijem dogovorio produžetak za deset meseci važenja postojećih KM tablica, a da nakon toga treba da se pređe na RKS tablice, kao i to da će o ZSO da se razgovara u okviru francusko-nemačkog predloga", rekao je Petković.

On je, gostujući na Pinku, istakao da je reč je čistoj izmišljotini, laži i propagandi koja dolazi iz Prištine.

Naveo je da je juče ceo dan bio u Beogradu i da se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nije čuo poslednje dve, tri nedelje.

"Niti me je iko zvao, niti sam gde bio, sve vreme sam u Beogradu. Ova vrsta propagande i informacionog rata koji Priština vodi protiv Beograda i to u trenutku kada nas deli gotovo samo tri dana od početka sprovođenja kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima, gde želi da naplaćuje sa 150 evra kaznu svakome ko ima KM tablice, je apsolutno neprihvatljiva", rekao je Petković.

Naveo je da je poseban skandal da tu vrstu propagande preuzimaju javni servis Srbije i novinska agencija Fonet koji, dodao je, objavljuju lažnu vest i time stvaraju zabunu i dovode u pitanje ono što je država radila i radi.

Radio televizija Srbije, koja je informaciju objavila u svom Jutarnjem dnevniku, uputila je izvinjenje zbog "objavljivanja neproverene i netačne vesti agencije Fonet da je u Briselu postignut dogovor o registarskim tablicama između Beograda i Prištine".

image