Srbija i Balkan

Republika Srpska će u zakonskom roku formirati vlast

Novi predsednik republike i srpski član predsedništva BiH preuzeli su dužnosti, formirana je Narodna skupština, čime su otvorena vrata za izbor mandatara za sastav nove vlade
Republika Srpska će u zakonskom roku formirati vlastNone © Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Republika Srpska će u zakonskom roku formirati vlast i ponovo će biti prva u Bosni i Hercegovini koja je započela taj proces, izvestila je RTRS.

Dužnosti su preuzeli predsednik Republike Srpske i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Na tim funkcijama zamenili su se Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Dužnost predsednika Republike Srpske preuzeo je dosadašnji srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, dok je Željka Cvijanović zvanično postala novi srpski član Predsedništva BiH.

Preuzimajući dužnost, Dodik je izjavio da po treći put dolazi u predsedništvo, kao i da je tako htela narodna volja.

"Ako budemo okupljeni, ako budemo razumeli ovo vreme, zajedno donosili odluke i mere, možemo da uspemo. Sve drugo vodi u haos, neizvesnost, a bilo kakva destabilizacija bi mogla da trajno ugrozi postojanje RS", rekao je Dodik.

U Sarajevu, stupajući na novu dužnost u Predsedništvu BiH, Željka Cvijanović navela je da "ako želimo napredak BiH moraju se poštovati ustavne vrednosti", dodajući da nije tajna da ona ne veruje u "dobrobiti nasilnog intervencionizam stranog faktora", već isključivo u dijalog i saradnju.

Konstituisana je i Narodna Skupština, čime su otvorena vrata za izbor mandatara za sastav nove vlade. To znači da će Republika Srpska u zakonskom roku formirati vlast.

Podseća se da će ona i ovog puta biti formirana bez SDS-a i PDP-a koji su odbili poziv za široku koaliciju pre nego što im je zvanično ponuđen.

RTRS konstatuje da ono što je sigurno jeste da neće doći do zaokreta u politici Republike Srpske.

image