Srbija i Balkan

Milorad Dodik sutra u Briselu: Šta čeka Evropsku uniju?

EK insistira na razgovoru, jer je činjenica da postoji zastoj u BiH kada je u pitanju implementacija 14 ključnih prioriteta, kaže za RT Balkan zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH Staša Košarac
Milorad Dodik sutra u Briselu: Šta čeka Evropsku uniju?© Ustupljena fotografija/MSTEO BiH

Bosna i Hercegovina za spoljnopolitički cilj ima članstvo u EU, ali će predstavnici iz Republike Srpske u Briselu zahtevati dosledno sprovođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH (koji proizilazi iz Aneksa 4), kaže za RT Balkan ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac.

"Naš odlazak u Brisel je jasna politička poruka da želimo da nastavimo evropski put, uz potpuno uvažavanje svih 14 prioriteta, uključujući Ustavni sud bez stranaca, kao i ukidanje institucije OHR-a", kaže Košarac.

Košarac će sutra učestvovati na Drugom političkom forumu o evropskom putu BiH sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu. Uz predsednika Republike Srpske Milorada Dodika braniće Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, a samim tim i čitavu BiH. 

"Evropska komisija insistira na razgovoru sa zemljama Zapadnog Balkana. Činjenica je da postoji određeni zastoj u BiH kada je u pitanju implementacija 14 ključnih prioriteta", kaže ministar Košarac, dodajući:

"Zastoj je uzrokovan političkim odnosima u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je značajno oslabljena delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita i malignim uticajem američkog ambasadora Majkla Marfija."

Košarac navodi da će u Briselu biti prilika da razgovaraju o evropskom putu BiH tako što će svako izneti svoje argumente.

"Za Republiku Srpsku je značajna dosledna primena Dejtonskog sporazuma, potpuna implementacija Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma odnosno Ustava. Naš stav je tu potpuno jasan: BiH može imati perspektivu, ali bez stranaca koji se u sve mešaju i odlučuju", ističe Košarac.

To znači, navodi naš sagovornik, da će tražiti zatvaranje OHR-a, kao i da se kroz implementaciju 14 prioriteta ostvari rad Ustavnog suda, ali bez stranaca čije je prisustvo sada nametnuto. 

Košarac ukazuje da je evidentno da pojedinci sada pokušavaju da uspostave rešenja koja nisu zasnovana na dejtonskom uređenju Bosne i Hercegovine. Jedan od njih je i američki ambasador, koji se svrstava isključivo na stranu Sarajeva i afirmiše postojanje kolonijalnih upravnika u BiH otelotvoreno u "nelegalnom i nelegitimnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu". 

"Šmit se ponaša kao kolonijalni upravnik i pokušava da nameće zakone i obračunava se sa legitimno izabranim predstavnicima institucija Republike Srpske", naglašava Košarac. 

Kako naš sagovornik kaže, nelegalni i nelegitimni Šmit u saradnji sa američkim ambasadorom Marfijem vrše ozbiljan politički pritisak na pravosuđe, koje ionako nije u skladu sa Ustavom. 

"Evidentno je da se takvi potezi američkog ambasadora i nelegitimnog visokog predstavnika mogu karakterisati kao državni udar", ukazuje Košarac.

Naš sagovornik je saglasan sa advokatom Petronijevićem koji kao državni udar karakteriše sporno delovanje Kristijana Šmita. 

"Njihovi potezi su atak na Ustav Bosne i Hercegovine na legitimnost izabranih predstavnika naroda u BiH, kao i nametanje rešenja koja su antidejtonska", naglašava Košarac.

Ministar Košarac je ukazao da je čak i kretanje Kristijana Šmita nelegalno i da njegov ostanak, uz podršku ambasadora SAD Majkla Marfija znači rušenje Dejtona, a samim tim i BiH.

Nešto ranije predsednik Republike Srpske najavio je da će na sastanku 5. decembra u Briselu konstatovati da BiH mora biti oslobođena kolonijalne vlasti.

"Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu. U Briselu ćemo videti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama", poručio je Dodik.

image