Stejt department: Zapadni Balkan dobio podršku SAD i Austrije za članstvo u EU

Naglašen je i značaj transatlantske saradnje u rešavanju geopolitičkih pitanja dve države

Zapadni Balkan bio je jedna od glavnih tema današnjeg Strateškog dijaloga između vlada SAD i Austrije održanog danas u Beču.

"Dve države u potpunosti podržavaju buduće članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta posle ovog događaja.

Teme o kojima se razgovaralo uključivale su pitanja globalne i regionalne bezbednosti, važnost održavanja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, specijalna vojna operacija Rusije protiv Ukrajine, pitanja koja se tiču Bliskog istoka i NR Kine, odbrana i unapređenje ljudskih prava i demokratije, borba protiv rasizma, antisemitizma i antimuslimanske mržnje, podrška preživelima Holokausta, razoružanje i sprečavanje širenja nuklearnog oružja i drugo.

Takođe se u saopštenju Stejt departmenta dodaje da "Austrija i SAD izražavaju nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", kao i da su zvaničnici dve države ponovili svoju zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi.

"Dve strane konstatovale su da su ekonomski odnosi Austrije i SAD i dalje jaki i čvrsti, a naglašen je i značaj transatlantske saradnje u rešavanju geopolitičkih pitanja", dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.