Zatvor za Selma Cikotića: Da li je Amerika pustila niz vodu svog favorita?

Cikotiću je suđeno za zloupotrebu svoje bivše pozicije ministra odbrane BiH i nezakonito donošenje odluka u korist hrvatske firme "Skaut" iz Zagreba

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Selmu Cikotića na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja dok je bio ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je Cikotić nezakonito izmenio detalje ugovora o prodaji viškova zastarelog naoružanja i tako omogućio da se hrvatskoj firmi "Skaut" isporuči "kvalitetnije i skuplje oružje", o čemu nije obavestio ni Predsedništvo BiH ni svoje zamenike.

Cikotić je time oštetio državni budžet za oko 4.9 miliona evra, navodi se.

Reč je o prvostepenoj presudi i na nju postoji pravo žalbe, prenosi Radio slobodna Evropa.

Cikotić je služio kao ministar odbrane BiH od 2006. do 2011. godine. Njegovom imenovanju su se usprotivili lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i boračka udruženja Hrvatskog veća obrane (HVO), napominje RSE i dodaje da Cikotića Hrvati iz Bugojna smatraju da je on kao komandant tzv. Armije Republike BiH "odgovoran za progon 15.000 Hrvata, 311 ubijenih, brojne zločine i torture, te sistemsku pljačku i uništavanje imovine Hrvata i katoličkih verskih objekata".

Podsetimo, u poverljivoj diplomatskoj depeši koju je "Vikiliks" objavio pod oznakom 07SARAJEVO2046, tadašnji savetnik pri ambasadi SAD u Sarajevu, a sadašnji američki ambasador u BiH, Majkl Marfi, opisao je 2007. godine Cikotića kao "dragocenog saveznika SAD i vatrenog zagovornika reforme odbrane", dodavši da, "ako bi Cikotić bio optužen ili primoran da podnese ostavku, to bi predstavljalo veliki neuspeh".

Krajem novembra 2020. godine je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo da će ponovo razmotriti status Selme Cikotića u optužnici za ratne zločine na području Bugojna, u istrazi koja je obustavljena polovinom 2018. godine.

Marfi je u poverljivoj depeši naglasio da je "Cikotić je bio ključni pobornik SAD i NATO ciljeva i dao je zamah reformi odbrane, koja ostaje najvažnije dostignuće BiH i jedno od nekoliko svetlih tačaka u inače sumornom političkom miljeu (te zemlje)", te da bi "Bosna doživela veliko nazadovanje" ako bi on bio optužen.