CIK Priština: Stigli zahtevi za opoziv albanskih gradonačelnika na severu KiM

Na adresu Centralne izborne komisije u Prištini stigla su četiri mejla sa tri obrasca

U sve četiri opštine na severu KiM, u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, predstavnici građana jutros su pokušali da predaju zahtev za razrešenje albanskih gradonačelnika. Iako je to predviđeno administrativnim uputstvom iz Prištine, akcija je onemogućena u sve četiri opštine.

Portparol Centralne izborne komisije u Prištini Valjmir Eljezi izjavio je da je CIK primio danas četiri mejla, u kojima je u tri priložen obrazac za pokretanje zahteva za smenu gradonačelnika, kao i da će ti zahtevi biti obrađeni.

"Mogu da potvrdim da smo danas u nekoliko službenih mejlova dobili četiri mejla, od kojih su u tri priloženi popunjeni obrasci za pokretanje zahteva za razrešenje gradonačelnika", rekao je Eljezi za "Reporteri".

Građani su svoje zahteve pokušali da predaju "jer smatraju da su gradonačelnici izabrani nelegitimno i nelegalno".

"To nisu bili demokratski izbori i moram da napomenem da je svega dva do tri odsto glasača izabralo ovog gradonačelnika većinom iz albanske zajednice, a da više od 95 odsto Srba nije glasalo na ovim izborima. Iz tog razloga mi kao građani hteli smo da podnesmo inicijativu da gradonačelnik podnese ostavku i ode sa svoje funkcije. Želimo da napomenemo se Srbi ne osećaju bezbedno, ovo je teror nad Srbima i mi jednostavno ne želimo više da ćutimo. Prava Srba na Kosovu i Metohiji su ugrožena i ovo je samim tim i potvrda da naša prava nisu legitimna i da mi nismo građani koji zaslužuju prava kao i svi ostali. Napominjem da je međunarodna zajednica upoznata sa radom lokalnih samouprava na severu i vide kakva je politika prema Srbima zato apelujem na njih da nekakko pritisnu ovu vladu i napomenu im koja su to prava svih građana na Kosovu i Metohiji kako bi mogli i mi da ih uživamo, a ne samo većinska zajednica", rekla je Sanja Krtinić. 

Umesto da prime inicijativu, naišli su na otpor policije.

"Ako kao građanin imam pravo da podnesem inicijativu bilo kog tipa Opštini, ona je dužna da je preuzme i da da odgovor u roku od 15 do 30 dana na tu inicijativu. Mi nismo u tome uspeli", zaključila je ona.

Građani su naglasili da je ovo glavni pokazatelj koliko su ugrožena ljudska prava Srbima na tlu Evrope.

Inače, kako podseća "Kosovo onlajn", Ministarstvo administracije i lokalne samouprave tzv. Kosova je u avgustu objavilo administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smenu gradonačelnika na severu i koje predviđa da svaki pojedinac ili grupa građana, sa pravom glasa, mogu da pokrenu inicijativu.

Kada to učine, potrebno je da odrede odgovorno lice koji će služiti kao "kontaktna tačka" i koje, pre početka sakupljanja potpisa, elektronski ili na fizički način, obaveštava o tome predsednika Skupštine opštine.