Hil, ratovanje auto-putevima i ruski gas: Planovi Vašingtona u srpskoj privredi

Amerika ima zamisli kako da se umeša u energetski sektor Srbije, ali i da ugrozi ulogu Kine kada je u pitanju gradnja auto-puteva

Američki ambasador Kristofer Hil otkrio je planove Amerike u srpskoj privredi, pre svega po pitanju izgradnje auto-puteva kako bi iz projekata potisnuo saradnju sa kineskim firmama, a Vašington ima i plan da utiče na saradnju Srbije i Rusije u energetskom sektoru.

Hil je potvrdio za RTS da je jedna američka firma deo konzorcijuma odabranog za strateškog partnera EPS-a, a po pitanju projekta izgradnje solarne elektrane velikog kapaciteta sa sistemom baterija za skladištenje energije.

Na pitanje da li je američko prisustvo u oblasti obnovljive energije u Srbiji odgovor na rusku dominaciju u energetskom sektoru Srbije, Hil odgovara da bi Srbija trebalo da ima mogućnost energetskog izbora i energetske nezavisnosti.

"Srbija ne sme dozvoliti da dođe u situaciju da neka zemlja može da joj zapreti prekidom snabdevanja energijom. Mislim da je to opasna pozicija za Srbiju i za svaku drugu zemlju", rekao je Hil za RTS.

Po pitanju auto-puteva, Hil kaže da ne želi da otvara nekakav "rat graditelja auto-puteva".

"Siguran sam da kineske firme grade dobre puteve, neću to da osporavam. Verujem da će Srbi biti veoma zadovoljni 'Behtelovim' auto-putem i mislim da mnoge zemlje treba da se fokusiraju na infrastrukturu, jer morate biti veoma konkurentni drugim zemljama", kaže Hil.

Ni po pitanju sporne kompanije "Rio-Tinto" koja je član Američke Centralno-evropske poslovne asocijacije, Hil nije mogao da izbegne da ne umeša Kinu.

Kako kaže, Srbija bi trebalo da odluči o poslovanju te kompanije na njenoj teritoriji, ali eto, kako kaže, rudare u Srbiji i Kinezi.

"Reći ću samo da će narod Srbije odlučiti o tome kako želi da organizuje svoju privredu. Želi li privredu zasnovanu na rudarstvu, jer u Srbiji je mnogo rudnika, a neki od njih su kineski, kao Bor, gde se eksploatiše ruda bakra", kaže Hil.

Govoreći o litijumu, Srbima predlaže isti recept kao o Kosovu i Metohiji - odreknite se prošlosti i gledajte u budućnost.

"Da li ćete otvoriti rudnik litijuma? Mislim da Srbija mora imati na umu da joj treba veza sa savremenom privredom, ne veze sa prošlošću, već veze sa budućnošću, jer Srbija će verovatno već 2024. početi da proizvodi svoj prvi električni automobil. Tu se dešava mnogo toga", kaže Hil.