"Odbijena zbog neznanja": Spahiu o peticiji za razrešenje gradonačelnika na severu KiM

Službenici opštine ne znaju kompetencije i rade na mestima koja im ne pripadaju, pa uvek moraju s nekim da se konsultuju, smatra profesor

Odbijanje albanskih predstavnika u četiri opštine na severu Kosmeta da prihvate zahteve građana za smenu gradonačelnika, kako ocenjuje univerzitetski profesora Nedžmedin Spahiu bilo je "izbegavanje odgovornosti zbog neznanja".

Spahiu je za "Kosovo onlajn" rekao da je peticija građana za razrešenje gradonačelnika u četiri opštine put ka stabilizaciji, kao i da je reč o osetljivom političkom pitanju i da su zaposleni na svojim radnim mestima morali da se konsultuju sa nekim.

"Verovatno su oni bili iznenađeni predajom potpisa, jer nisu očekivali, nije bilo nagoveštaja da će se skupiti potpisi, pa nisu znali kako da se ophode u toj situaciji. Zbog toga što je to osetljivo političko pitanje i oni koji ne znaju baš svoje kompetencije i rade na svojim radnim mestima koji im zapravo ne pripadaju, uvek moraju sa nekim da se konsultuju da bi dali adekvatan odgovor", rekao je Spahiu.

Predsedavajući Skupštine Opštine, kako je rekao, bio je dužan da primi potpise i da pokrene postupak o smenjivanju predsednika opštine. To je njihov zadatak i, kako kaže, to moraju to da urade.

" Reč je o izbegavanju odgovornosti zbog neznanja. Svakako će se to pokrenuti, nema kud, to je zakonski određeno. Ne može više da se kasni od dan-dva, jer ipak mora da se nađe put. To što su građani pokrenuli inicijativu o smenjivanju gradonačelnika zbog jako male legitimnosti, je sasvim u redu, i to je put ka stabilizaciji ove situacije na severu Kosova, i da opštine budu vođene od strane onih koji budu imali, ne samo legalitet, već legitimitet u svojoj funkciji", zaključio je Spahiu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je ranije danas da to što su albanski predstavnici u četiri opštine na severu odbili da prihvate zahteve građana za smenu gradonačelnika predstavlja nastavak terora nad srpskim narodom, i dokaz da se Aljbin Kurti sve vreme služio trikovima, kako bi obmanuo EU, i zaustavio smenu nelegitimne albanske lokalne vlasti na severu.

Inače, kako podseća "Kosovo onlajn", Ministarstvo administracije i lokalne samouprave tzv. Kosova je u avgustu objavilo administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smenu gradonačelnika na severu i koje predviđa da svaki pojedinac ili grupa građana, sa pravom glasa, mogu da pokrenu inicijativu.

Kada to učine, potrebno je da odrede odgovorno lice koji će služiti kao "kontaktna tačka" i koje, pre početka sakupljanja potpisa, elektronski ili na fizički način, obaveštava o tome predsednika Skupštine opštine. Uprkos tome, srpski građani, suočili su se prilikom predaje zahteva sa otporom policije.