Kurti ponovo provocira: Optužio Beograd za destruktivan pristup

Potreban nam je konačni dogovor za normalizaciju odnosa sa Srbijom uz konačno priznanje u centru, kaže Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji boravi u zvaničnoj poseti Estoniji, izjavio je danas povodom preregistracije automobila na severu Kosova i Metohije, da je Beograd "destruktivan u odnosu na mogućnost bilo kakvog kompromisa", prenosi "Reporteri".

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Estonije Kajom Kalas, optužio Beograd da je naložio Srbima da napuste institucije tzv. Kosova.

"Moj potpredsednik vlade je redovno i intenzivno u komunikaciji kako bi se ovo pitanje rešilo. Automobila sa nelegalnim srpskim tablicama ima 9.000, a to je manje od deset odsto automobila koje imaju Srbi na 'Kosovu'. Ekstremna manjina unutar srpske većine odbacuje ove tablice. Imamo razliku u pristupu, počeli smo od opomene na tri nedelje, a zatim najavili i novčane kazne. Međutim, Beograd je naredio Srbima da napuste institucije 'Kosova'. Dajemo sve od sebe da očuvamo zakonitost i ustavnost naše zemlje, bezbednost i mir na drugoj strani", tvrdi Kurti.

Kurti je dodao da je optimista, i ponovio da je "pristup Beograda destruktivan".

"U narednim danima videćemo koliko ćemo biti uspešni u ovim novim pregovorima. Potreban nam je konačni dogovor za normalizaciju odnosa sa Srbijom uz konačno priznanje u centru", rekao je Kurti.