Dodik pred sudom BiH: Nije održan glavni pretres, odbijen zahtev odbrane, sledi žalba

Osim advokata Bubića, glavnom pretresu prisustvuju i članovi šireg tima za odbranu predsednika Srpske, među kojima su beogradski i hrvatski advokati, Goran Petronijević i Anto Nobilo

U Sudu BiH danas nije održan glavni pretres u postupku protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Dodik je nakon ročišta izjavio da rasprava nije počela jer je Sud BiH odbio zahtev odbrane za premeštanje postupka u banjalučki Osnovni sud, ali odbrana ima rok od tri dana za žalbu, te u tom periodu ne može početi glavni pretres.

"Mi smo danas dobili to rešenje, tri dana ističu u ponedeljak i mi ćemo se tačno tad žaliti", najavio je Dodik.

On je zahvalio okupljenim predstavnicima boračkih organizacija i funkcionerima na podršci.

Osim Gorana Bubića, advokata predsednika Srpske, glavnom pretresu trebalo je da prisustvuju i članovi šireg tima za odbranu, među kojima su beogradski advokat Goran Petronijević i hrvatski advokat Anto Nobilo.

Pravo na pošteno suđenje i nezavistan sud, kako Nobilo kaže, temelj je svake uređene države i svake demokratije, a svaki građanin pa i Dodik, naglašava on, imaju pravo da im se pošteno sudi.

"Izvukli smo istupe Kristijana Šmita, ambasadora i ministara koji su poslednjih meseci svojim izjavama u medijima prejudicirali krivicu Dodika, što je nedopustiv pritisak na sud i ovaj sud je direktno kontminiran", precizirao je Nobilo.

Istakao je da je time napravljena nepovratna šteta za ovaj postupak i pre nego što je počeo.

"Po našoj proceni jedini način je da se maknemo iz Sarajeva, jer je ovde najviše tih izjava i uticaja napravljeno, a onda smo se pozvali i na ekonomičnost budući da su svedoci i tuženi u Banjaluci", rekao je Nobilo pojašnjavajući današnje neodržavanje ročišta.

Advokat Bubić naglasio je da je Dodikova odbrana zasnovana na Ustavu BiH, koja pripada konstitutivnim narodima i da u njoj nema mesta za kolonijalnog namesnika, samozvanog visokog predstavnika.

Cvijanović: Sušenje Ustavu BiH 

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je ovaj postupak pred Sudom BiH suđenje Ustavu BiH i samoj BiH, koji su pokrenuli oni koji ne žele dobro ovoj zemlji i misle da se sve silom može učiniti.

"Republika Srpska je jedini politički element ili faktor u okviru BiH koji stoji na braniku demokratije i demokratičnosti, principa po kojem mora da postoji odgovornost domaćih institucija, da su te institucije izabran na demokratski način na slobodnim izborima i da su odgovorne građanima, a ne namesniku koji nije prošao proceduru izbora, a i da je prošao, ne bi imao pravo da nameće zakone", navela je Cvijanović u izjavi novinarima ispred Suda BiH.

Istakla je da proces protiv Dodika i Lukića predstavlja politički obračun u kojem je Kristijan Šmit zloupotrebio pravosudne institucije.

Ona je izrazila nadu da će ishod postupka ipak biti dobar, a ne onakav kakav su namenili Šmit i drugi.

Podsetimo, Dodiku i Lukiću se sudi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer njegov izbor nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najavljena brojna podrška instituciji predsednika Republike Srpske u Sudu BiH

Predstavnici brojnih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata pružili su danas u Sarajevu podršku instituciji predsednika Republike Srpske.

Suđenju Dodiku i Lukiću pred Sudom BiH trebalo je da prisustvuju delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starešine Vojske Republike Srpske.

Podršku predsedniku Srpske dali su i predstavnici Srba u Federaciji, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri.

Predsednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je za RTRS da Boračka organizacija Republike Srpske podržava institucije Srpske, posebno instituciju predsednika Republike koja je trenutno na udaru. Zbog toga će danas doći u Sarajevo da bi poručili: "Vreme je da nas puste da živimo u miru!"