Tragovi joj smrde nečovještvom: Državljanka BiH uhapšena u SAD zbog zločina nad Srbima

Nada Radovan Tomanić je kao pripadnica Specijalne jedinice Zulfikar tzv. Armije BiH učestovala u nečovečnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine

Državljanka BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u SAD zbog sumnje da je, radi dobijanja američkog državljanstva, pokušala da sakrije da je kao pripadnica Specijalne jedinice Zulfikar tzv. Armije BiH učestovala u nečovečnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine.

Radovan Tomanić je uhapšena proteklog vikenda u Morgantaunu, SAD, a tim povodom se danas oglasilo i Tužilaštvo BiH, prenosi sarajevski portal "Kliks".

U optužnici se navodi da je Radovanović Tomanić prilikom podnošenja zahteva za državljanstvo lagala da nikoga nije progonila zbog vere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično delo zbog kojeg nije uhapšena.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su u više navrata pružali asistenciju putem međunarodne pravne pomoći kolegama iz SAD, a u vezi sa potrebnim podacima za identifikovanje i procesuiranje Radovanović Tomanić zbog krivičnih dela povezanih sa imigracijskom prevarom.

"Navedena je osumnjičena da je imigracijskim vlastima SAD prikrila podatke da je bila pripadnica Specijalnog odreda posebne namene Zulfikar pri štabu Vrhovne komande Armije RBiH i da je učestvovala u nečovečnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je u saopštenju zahvalilo partnerskim institucijama SAD na pomoći u borbi protiv nekažnjenosti nečovečnog postupanja tokom rata u BiH i biće u daljem kontaktu i pružati pomoć kolegama u SAD oko procesuiranja osumnjičene Radovan Tomanić.