Srbija i Balkan

Intelektualke o SPC i rodnoj ravnopravnosti: Zašto nas vladike ne pozivaju na ginekološke preglede

Glavne zamerke učesnica konferencije "Crkva i društveni položaj žena" na račun SPC bile su što ne učestvuje u kampanji protiv raka grlića materice, samo "deklarativno" osuđuje femicid i što mrzi žene, i to u kontinuitetu
Intelektualke o SPC i rodnoj ravnopravnosti: Zašto nas vladike ne pozivaju na ginekološke preglede© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

To što na konferenciji u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji "Crkva i društveni položaj žena" nije bilo nijednog predstavnika crkve, pa čak ni teologa, da kaže reč-dve na ovu temu, koliko god čudno, već je postalo uobičajeno. To su ona javna suđenja bez osuđenog.

Kao što je uobičajeno i da kada se kaže "crkva" misli se samo na Srpsku pravoslavnu crkvu, iako u našoj zemlji deluju i druge hrišćanske crkve od kojih bar jedna, Rimokatolička, nikako nije beznačajan faktor u oblikovanju društvenog položaja žena. 

Bizarnosti su, ovog puta, u onome što se zamera SPC kada su u pitanju rodna ravnopravnost i položaj žena. A glavne zamerke su što ne poziva na ginekološke preglede, samo "deklarativno" osuđuje femicid i što mrzi žene. 

Tako je, na primer, potpuno nedopustivo, prema mišljenju istoričarke i profesorke Filozofskog fakulteta Dubravke Stojanović, što srpska crkva vrlo retko učestvuje u akcijama podizanja svesti o prevenciji karcinoma grlića materice od kojeg u Srbiji umire veliki broj žena.

Krajnje je vreme da se i naše vladike pojave na posterima "Stop raku grlića materice", a patrijarha da vidimo u spotu u evropskoj nedelji borbe protiv ove bolesti kako poziva žene na preventivne preglede.

Jer ko će ako ne crkva da se bavi prevencijom raka u našoj zemlji. Dok se lekari budu molili Bogu da stopa oboljevanja žena od karcinoma konačno prestane da raste, SPC neka govori o važnosti redovnih ginekoloških pregleda.

Osim što zamera srpskoj crkvi izostanak iz kampanja iz oblasti javnog zdravlja, profesorka Stojanović ukazala je i da SPC samo deklarativno osuđuje femicid, dok "izostaje realno angažovanje protiv rodno zasnovanog nasilja". 

"Deklarativnu osudu" baš ove tragične pojave u našem društvu, čuli smo sa najvišeg mesta u crkvi - od patrijarha Porfirija koji je u oktobru prošle godine u posebnom saopštenju za javnost najoštrije osudio svako nasilje nad ženama napomenuvši da su "za hrišćane naše majke i žene i sestre svetinja, nezamislivo je i bolno nasilje nad njima". 

Profesorka Stojanović nije obrazložila šta bi bilo realno angažovanje crkve u na suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, osim što je konstatovala da crkva "samo deklarativno" osuđuje ubistvo, a ne radi ništa da ga spreči. Nadamo se da nije došlo vreme da sveštenicima prepustimo sprovođenje istrage, donošenje kaznenih mera ili nadzor nad nasilnicima. Ne bi valjalo da nam policajci i sudije budu besposleni, pa ni psiholozi specijalizovani za rad sa žrtvama. Može im pasti na pamet da, ne daj Bože, odu na liturgiju i čak celu odstoje u crkvi.

No, tu nije kraj zapažanjima o tome na koje sve načine srpska crkva unazađuje žene u ovom društvu. U skladu sa svojim "mizogenim kontinuitetom", kako je primetila nezavisna istraživačica u oblasti studija roda Tamara Ivančević, SPC "ozbiljno ugrožava seksualna i reproduktivna prava žena u Srbiji". Jer "narativ SPC je da je vrednost žene samo u njenoj ulozi da rađa", primetila je "istraživačica".

Mediji nisu preneli ni u jednom od dostupnih izveštaja sa ove konferencije, nalaze "nezavisne istraživačice" koja se sigurno posvetila dubinskom istraživanju podataka i činjenica iz kojih je izvukla tako krupan zaključak kao što je taj da srpska crkva "ozbiljno" ugrožava seksualna i reproduktivna prava žena u Srbiji. Baš ni slova nema o tome.

Ostaje nam da samo pretpostavljamo da je više od 10.000 žena (podaci iz jedne ranije izjave istraživačice) koliko ih godišnje obavi abortus u Srbiji, ostvarilo svoje "reproduktivno pravo" uprkos ili u inat crkvi. I da se obaveste sve monahinje u manastirima SPC, da budući da je "vrednost žene samo u njenoj ulozi da rađa", da su, po zaključcima nezavisne istraživačice, za crkvu potpuno bezvredne.  

O "realnom angažovanju" SPC, ne samo kada je rodno zasnovano nasilje u pitanju, govornici na konferenciji možda ne znaju ponajviše zbog toga što u crkvu nikada ne idu. A kamoli da, ako ih već zanima društveno angažovanje, odu na predavanja koja se u crkvama organizuju ili da posete, na primer, Versko-dobrotvorno starateljstvo koje se nalazi u centru Beograda. I samo je jedna od dobrotvornih ustanova SPC u kojoj se svakodnevno spremaju obroci za beskućnike, organizuju besplatni lekarski pregledi različitih specijalista, razgovori sa psiholozima.

Takav društveni angažman crkve je, izgleda, prevaziđen, i crkva sada treba, kako je poručeno s konferencije, da se bori za ravnopravnost žena. Ne ljudi, da ne bude zabune, nego žena.

I umesto krajnje mizoginog i retrogradnog narativa da je lepo biti majka, da objasni ženama da je njihovo pravo da ne rađaju i da ako već ne mogu da budu sveštenice budu barem borkinje za ravnopravnost.

image