Izborna hronika Dačić i Jovanović: Drago mi je što me dodirujete (VIDEO)

Trideset šesti dan kampanje za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji

Republička izborna komisija (RIK) donela je rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu u inostranstvu, kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević naveo je da će se u inostranstvu glasati na 81 mestu u 35 država, dok će unutar zavoda biti 29 biračkih mesta.

RIK je, kako je naglasio, bio u obavezi da do 6. decembra imenuje članove biračkih odbora u stalnom sastavu u inostranstvu i u zavodima.

Članovi RIK-a su u sredu uveče retroaktivno usvojili zapisnike sa sednica RIK od 16. do zaključno 27, koja je održana 26. novembra.

RIK je između ostalog utvrdila i naknadu za rad na izborima zakazanim za 17. decembra na mestima na kojima glasaju birači sa AP KiM, a to pravo, kako je dodao Dimitrijević, ostvaruju na osnovu evidencije o prisustvu na biračkom mestu.

Komisija je između ostalog utvrdila i naknadu za nabavku materijala i prevoz izbornog materijala za upravu Grada Vranja, Raške, Tutina i Kuršumlije.

Članovi RIK-a utvrdili su i naknadu i za trenere biračkih odbora.
RIK je ranije saopštila da će se zbog razlike u vremenskim zonama u Kanadi, Portugalu, SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu glasati dan ranije, 16. decembra od 7.00 do 20.00, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti 17. decembra u istom periodu.

Vučić: Do poslednjeg daha ću štititi nacionalne interese i naš narod na KiM

Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je na predizbornom skupu u Kruševcu da će do poslednjeg daha štititi nacionalne i državne interese i interese srpskog naroda na KiM.

"Šta god da se desi, uvek ćemo da budemo uz svoj narod i pre i posle Banjske i uvek ćemo da budemo uz Srbe koji na Kosovu i Metohiji žive. I nikada ih nećemo ostaviti na cedilu. Naš je posao da u narednom periodu obezbedimo da vi živite bolje", rekao je Vučić.

Vučević:  17. decembra izbor jasan - Aleksandar Vučić ili Dragan Đilas

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i prvi na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Miloš Vučević izjavio je večeras da građani na izborima 17. decembra imaju samo dva izbora - između politike koju predstavlja Aleksandar Vučić i druge politike sa svim listama koju, kako je rekao, predstavlja, zastupa, komanduje i šefuje Dragan Đilas.

Krkobabić: Dodelićemo još 187 kuća mladim parovima

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić rekao večeras da je potpisano još 187 novih ugovora za dodelu praznih kuća na selu mladim bračnim parovima, što čini ukupan broj od 2.650 dodeljenih kuća za dve i po godine od kada je projekat počeo.

"Smestili smo na taj način 10.000 ljudi, 3500 dece i obezbedili im krov nad glavom. U Rasinskom okrugu dodeljeno je 50 kuća, a prosek godina dobitnika je manji od 30, a verovali ili ne, a to govori statistika, oni su iz grada došli na selo", rekao je Krkobabić na predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Kruševcu.

Brnabić: Vučić neće biti predsednik tašna-mašna, a da Srbija propada

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je izbornoj listi "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane", važno da može da radi za dobrobit građana i da njemu ne treba funkcija predsednika države ako će biti samo "tašna i mašna".

"Vučić je rekao, ako naša lista ne osvoji većinu na način da odlučuje neće praviti trule kompromise. Ne želi da gleda kako se Srbija vraća i prošlost i da bude predsednik – tašna, mašna, vozač, sekreterica. Ako se to desi, rekao je, daće ostavku", navela je Brnabić za TV Hepi, dodajući da on ne želi da radi sa ljudima kojima je jedino važna vlast i novac.

Kako je rekla, za razliku od opozicije, toj izbornoj listi vlast nije važna.

"Vlast nam je važna samo utoliko što možemo da radimo za naš narod i da vidimo Srbiju koja pobeđuje. A da imam funkciju i da Srbija propada – ne hvala, to Vučiću ne treba", rekla je Brnabić.

SPS: Naša dužnost je da čuvamo svetinje na KiM

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da mu je čast da bude u Raškoj, navodeći da imamo dužnost da čuvamo naše svetinje, kojih je najviše na Kosovu i Metohiji.

Dačić je kazao da je Raška središte stare srpske države, verskom i kulturnom epicentru srpskog naroda, saopštila je informativna služba SPS-a.

Dačić i Jovanović u TV duelu

Predsednik SPS-a Ivica Dačić poručio je da nakon izbora 17. decembra koalicija koju predvodi želi da nastavi saradnju sa SNS-om dok je  predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović naveo da je na republičkom nivou moguća samo saradnja sa drugim opozicionim listama i to samo "tromesečna tehnička saradnja".

Dačić je u Jutarnjem programu RTS-a istakao da to što je naziv liste "IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE" pokazuje šta su njihovi politički ciljevi – premijersko mesto ako osvoje dovoljno glasova za to.

"I prošle godine smo podržali Vučića za predsednika, ali pozicionirali smo se tako da nismo isto kao i SNS i da imamo različite političke ciljeve. Ako mi osvojimo dovoljan broj glasova za to, ako narod tako misli, ako im se dopada ono što ja govorim onda sam ja taj kandidat kao predsednik koalicije", poručio je Dačić.

Kaže i da njegova koalicija želi da nastavi saradnju sa SNS-om, ali i da je za SNS pitanje da li žele da nastave saradnju sa koalicijom oko SPS-a.

Na pitanje šta će se desiti ako Ohridski sporazum postane deo poglavlja 35, Dačić odgovara da nije realno da se to desi, jer Srbija nije prihvatila sporazum, kao i da evropske integracije podrazumevaju nacionalne državne interese kod svake države.

Miloš Jovanović kaže da su za koaliciju NADA jedina tema promene do kojih treba doći posle izbora, a da bi, u slučaju da iz te koalicije bude dolazio premijer, on bio kandidat za tu poziciju.

"Promene su neophodne da se dese i sve što nije aktuelna vlast dolazi u obzir, ali na političkoj osnovi", poručio je Jovanović ističući da je aktuelno stanje neodrživo i da imamo "potpuni slom kosovske politike".

 Jovanović je rekao i da je na beogradskom nivou moguća postizborna saradnja sa proevropskim listama, ali da je na republičkom nivou moguća samo "tromesečna tehnička saradnja" tokom koje bi se "oslobodili mediji".

On je naveo da se zalaže za redefinisanje odnosa prema Briselu.

"Mi znamo od 2008. godine da je uslov za naše članstvo da prihvatimo secesiju naše južne pokrajine. I zato mi smatramo u srpskoj koaliciji NADA da treba redefinisati naš odnos prema EU. Ljudi, dosta je s tom pričom da EU nema alternativu”, rekao je Jovanović dodajući da se zalaže za saradnju sa EU bez članstva i da "samo Srbija nema alternativu".

GIK: Počelo štampanje glasačkih listića

Štampanje glasačkih listića i celokupnog izbornog materijala za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanim za 17. decembar, počelo je danas u štampariji Službenog glasnika, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić.

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić rekao je da je danas počelo štampanje glasačkih listića i celokupnog izbornog materijala koji se štampa u štampariji Službenog glasnika.

"To je dakle, 1.613.190 glasačkih listića što odgovara ukupnom broju birača u Beogradu na dan 1. decembar ove godine, zbirne izborne liste, zapisnika o radu biračkih odbora, nalepnica i svega onoga što je potrebno za kvalitetno i zakonito sprovođenje izbora", rekao je Lukić.

Dodao je da je trenutno u fazi priprema i tehničke organizacije za sprovođenje izbora, kao i za sve ono što je potrebno da 17. decembra, izbori proteknu u najboljem mogućem redu.

"Nadam se da će izbori da proteknu u miru i lepoj atmosferi, kao i da će sve proći u skladu sa Zakonom", naveo je Lukić.

Aleksandar Šešelj: Srbija neće biti parking za migrante

Srbija neće biti parking za migrante, poručio je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke i kandidat za narodnog poslanika na predstojećim izborima Aleksandar Šešelj, na skupu u Somboru.

"Kroz našu zemlju prolazi mnogo izbeglica sa Bliskog istoka i iz nekih drugih azijskih zemalja, a čuli smo i glasove svih tih naših evropskih prijatelja i partnera kako bi neki od tih ljudi trebalo da svoju budućnost potraže upravo u Srbiji. Mi to nećemo dozvoliti", poručio je on.

Dodao je da bi one zemlje koje su i napravile nesreću u Siriji, Iraku iu Avganistanu trebalo da vide šta će sa migrantima.

SNS: Posetićemo svaku kuću

Kandidatkinja sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Vesna Vidović i poverenica Saveta za socijalna pitanja Gradskog odbora Beograd Nataša Stanisavljević, posetile su Petra Ćoso, ratnog vojnog invalida koji je sa porodicom izbegao iz Hrvatske ne bi li pokazali da je briga o ljudima prioritet te stranke.

"Posetićemo svaku kuću, svakog građanina, jer želimo da čujemo potrebe naših sugrađana i da učinimo naš grad boljim mestom za život. Zato 17. decembra biramo Beograd koji ne sme da stane, Beograd koji ide napred", poručila je Vidović.

Snaga SNS-a je ljudima, kaže Stanisavljević i dodaje da se zato svakodnevno na terenu, razgovara sa ljudima o njihovim problemima, i radi na rešavanju tih problema.