Srbija i Balkan

Penzioneri na meti prevaranata: Fond PIO upozorio na obmane u vezi sa Penzionerskom karticom

PIO Fond, penzionere ne obaveštava telefonskim pozivima, već isključivo SMS porukama ili mejlom
Penzioneri na meti prevaranata: Fond PIO upozorio na obmane u vezi sa Penzionerskom karticom© David Ramos/Getty Images

Od kada je država objavila da će naši stariji građani, počev od 1. oktobra dobiti penzionerske kartice nove generacije, sa mnogobrojnim popustima na različite robe i usluge, otprilike u isto vreme krenule su i brojne prevare.

Penzioneri, naime, poslednjih nedelja dobijaju telefonske pozive od nepoznatih ljudi koji ih upućuju gde bi trebalo da preuzmu kartice. 

Iz Fonda PIO, kome su se obratili za pomoć, potvrdili su da je reč o prevarama jer oni, kao jedini nadležni za podelu kartica, korisnike o izrađenoj kartici i mestu preuzimanja ne obaveštavaju na ovaj način.

"Podsećamo penzionere koji su podneli prijavu za penzionersku karticu da svoju karticu mogu lično da preuzmu u filijali ili drugoj organizacionoj jedinici Fonda ili jedinici lokalne samouprave, navedenoj u obaveštenju koje dobiju putem poruke na mobilnom telefonu ili u mejlu", objavljeno je na sajtu Fonda PIO, uz napomenu da kartice deli isključivo ovaj Fond.

Iz Fonda podsećaju da je radi brže i efikasnije podele kartica i kraćeg čekanja, produženo radno vreme njihovih filijala i da se kartice mogu preuzeti i u dodatnim terminima, radnim danima od 15 do 18 sati, kao i subotom od 7 do 12 sati.

Osim dokazivanja statusa penzionera, penzioneri ovu karticu mogu da koriste za ostvarivanje pogodnosti i popusta u svakodnevnoj potrošnji. 

Tako npr. uz pomoć kartice stariji građani mogu da putuju kompanijom "Er Srbija" ostvarujući popust od 15 odsto, ili "Srbijavozom" uz 30 odsto manje plaćeno kartu.

U ovaj projekat Fonda uključili su se šira društvena zajednica, Vlada Republike Srbije, lokalne samouprave, društveno odgovorni privredni subjekti i preduzetnici koji obezbeđuju posebne popuste penzionerima koji pri plaćanju roba i usluga prilože penzionersku karticu, kao i javna preduzeća, privredna društva i institucije koje obezbeđuju benefite po osnovu bodova.

image