Srbija i Balkan

Uhapšeni Zoran Kostić u teškom stanju: Porodica i advokat traže hitnu zdravstvenu pomoć

Prema rečima članova njegove porodice, pet sati je ležao u bolnici i vezan i ukoliko se Zoranu ne dozvoli lečenje u bolnici, porodica se plaši i najgorih posledica
Uhapšeni Zoran Kostić u teškom stanju: Porodica i advokat traže hitnu zdravstvenu pomoć© Tanjug/STR

Zoran Kostić, Srbin iz Prilužja, srpske enklave na Kosovu i Metohiji, koji je uhapšen 20. septembra ove godine i optužen pred prištinskim pravosuđem za navodni ratni zločin na Kosovu 1999. godine, u izuzetno je lošem zdravstvenom stanju i hitno mu je potreban pregled u nekoj privatnoj ustanovi kao i adekvatna terapija. Ukoliko se Zoranu ne dozvoli lečenje u bolnici, porodica se plaši i najgorih posledica.

Ovo je danas za RT Balkan potvrdio Dejan Kostić, sin uhapšenog Zorana Kostića.

Prema rečima Dejana Kostića, on je oca poslednji put video juče, tokom posete u zatvoru u Podujevu, a jutros su se čuli telefonom.

"Otac mi je juče ispričao da je poslednjih dana osećao bol u grudima, da je imao otežano disanje. Vodili su ga u bolnicu, tamo su mu, međutim, uradili samo EKG i vratili ga u zatvor. Treba imati u vidu da otac ima 74 godine, da je težak srčani bolesnik. Jutros smo se čuli u osam sati, otac ima pravo na taj poziv, rekao mi je da je noćas imao težak napad, da je osetio bol u grudima, probadanje, da mu je bilo jako loše, sve simptome koje je imao i 2012. godine kada je jedva preživeo težak srčani udar", kaže za RT Balkan Kostić.

Otac je, nastavlja Kostić, noćas uspeo da dozove stražara, dali su mu neki lek, ali, porodica ne zna da li je to dovoljno, niti, šta Zoran uopšte dobija od terapija u zatvoru.

"On ima svoju terapiju, tamo mu međutim daju neke lekove, ali on ne zna koji su lekovi u pitanju jer nije u mogućnosti da vidi kutije iz kojih mu to daju. Naš advokat dostavio je i sudu i tužilaštvu svu dokumentaciju  o očevoj bolesti, tražimo da ga pregledaju u nekoj privatnoj ordinaciji, ne moraju lekari da budu Srbi, mi ćemo platiti, ali, to nam do sada nije dozvoljeno. Tražili smo da ga puste uz neku kauciju, on je na Kosovu bio i pre hapšenja, nikad sa Kosova nije odlazio, ali ni to nam nije dozvoljeno. Jako smo zabrinuti za oca i njegovo zdravlje", kaže Kostić. 

Advokat Predrag Miljković koji zastupa Zorana Kostića ranije danas je za Kosovo onlajn izjavio da se njegov branjenik nalazi u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, i da, ukoliko mu se ne dozvoli lečenje u bolnici, plaši se da će se suočiti sa najgorom posledicom.

"Ja sam na sednici za pritvor sudiji dao kompletnu medicinsku dokumentaciju, iz koje se vidi da je Zoran Kostić već 30 godina kardiološki pacijent i da boluje od hipertenzije, i da ima ugrađen stent. Jako je lošeg zdravstvenog stanja. Njegovo srce radi svega 30 posto. To se ispostavilo tačnim u do sada dva navrata, međutim, kako vidim i dalje nismo našili na razumevanje institucija. On je u noći između 2. i 3. novembra u zatvoru imao neku vrstu anksioznog napada, ili srčanog napada, ja nisam stručnjak da bi to ocenio. Nakon toga mu je urađen EKG u zatvoru, ali problem je što njemu nikada rezultati nisu rečeni, o tome šta su radili i niko ga ne upućuje na dalje proširene testove ili lečenja, na dalji medicinski tretman", rekao je Miljković za Kosovo onlajn.

Prema rečima Miljkovića, Kostić je i 5. decembra kada su imali saslušanje u tužilaštvu, pre saslušanja takođe doživeo nešto što bi se moglo nazvati srčanim napadom.

"Video sam to video svojim očima. Naprasno je počeo da ga guši, da ga steže, peče u predelu grudi. Došla je hitna pomoć i odveli su ga u klinički centar. Iz kliničkog centra nakon par sati, kako on kaže, naložili su mu da on mora da ide na test koronografije, međutim koliko znam vratili su ga u pritvor u Podujevo", rekao je advokat.

Miljković je dodao da je odbrana o zdravstvenom stanju Kostića obabestila sudiju, tužioca, Ministarstvo zdravlja i department koji se tiče zatvorskih ustanova, Ministarstvo pravde, Korektivnu službu, Crveni krst ali da  do sada nije bilo nikakvih pomaka.

I Miljković potvrđuje  su od sudije zatražili da se Kostić uputi u neku privatnu bolnicu jer su mu u Kliničkom centru u Prištini radili nerelevantne preglede i diskriminisali ga.

"Kaže da je pet sati sedeo sa vezanim rukama i da se suočio sa nekom vrstom diskriminacije. To medicinsko osoblje, oni kao laici ne mogu se odupreti utisku kada pitaju zašto je on ovde, čuvari kažu za ratne zločine, oni okrenu glavu. On je pet sati sedeo sa lisicama na rukama i opet mu niko rezultate nije rekao. Ja sada apelujem i molim sve nadležne ovim putem da se Zoran uputi u neku od privatnih bolnica, čije će troškove lečenja snositi porodica kako bi izbegli eventualne teške posledice ili najgoru moguću", rekao je Miljković.

image