Srbija i Balkan

Komplikovano do "zla boga": Kako Srbi sa severa KiM mogu da smene četvoricu gradonačelnika?

Proces smene Atića, Hetemija, Pecija i Zećirija, izabranih sa po nekoliko stotina glasova dok su Srbi bojkotovali izbore, mogao bi da traje i mesecima
Komplikovano do "zla boga": Kako Srbi sa severa KiM mogu da smene četvoricu gradonačelnika?© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Srbi sa severa Kosova i Metohije juče su u zgradama Skupština opština u Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku predali zahteve za pokretanje peticije za smenu gradonačelnika, što je samo početak procedure predviđene administrativnim uputstvom vlade tzv. Kosova.

U Leposaviću, međutim, zahtev juče nije podnet  jer predsedavajući Skupštine opštine nije bio na radnom mestu a gradonačelnik nije dozvolio da neko drugi primi zahtev.  

Ovim je tek počela veoma komplikovana procedura za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM koja bi mogla da potraje više meseci i koju će albanske lokalne vlasti na severu, izabrane sa po nekoliko stotina glasova, otežavati na svakom koraku, što je za očekivati. Da bi se došlo do smene gradonačelnika, Erdena Atića u Severnoj Mitrovici, Ljuljzima Hetemija u Leposaviću, Izmira Zećirija u Zubinom Potoku i Iljira Pecija u Zvečanu uz vreme, biće potrebno i brdo dokumentacije, administrativnih postupaka, sve pečat do pečata.

Dva načina, mnogo papirologije

Pomenutim administrativnom uputstvom Kurtijeve vlade usvojenim u septembru ove godine, predviđen je naime čitav niz koraka, administrativnih radnji kako bi gradonačelnici bili smenjeni, a samo jedan od tih koraka jeste obaveza da peticiju za smenu potpiše najmanje 20 posto građana sa pravom glasa u pojedinim opštinama.

Prvi korak u ovom procesu je formiranje inicijativne grupe od najmanje tri osobe koje zastupaju zahtev građana određene opštine a ta grupa zatim, pre nego što počne prikupljanje potpisa mora o tome da obavesti predsednika SO ili CIK. Predsednik SO zatim o inicijativi građana obaveštava gradonačelnika, resorno ministarstvo za lokalnu samoupravu kao i CIK i u roku od pet dana razmatra inicijativu i registruje "inicijatorsku grupu".

Grupa od tri građanina zatim, pošto od predsedavajućeg SO dobije potrebnu dokumentaciju, ima rok od 30 dana da pokrene proces i sakupi potpise za smenu gradonačelnika a rok se može produžiti jednom, do 45 dana. Zatim je navedeno da je, da bi proces za smenu gradonačelnika bio uspešan, potrebno da na glasanju za smenu gradonačelnika, koje mora biti organizovano u roku od 45 dana, "za" glasa 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa u određenoj opštini. Posle toga rezultat se šalje predsednici Kosova koja ima rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Drugi, kraći način da se dođe do novih lokalnih izbora na severu KiM jeste da gradonačelnici podnesu ostavke, ali, ta mogućnost za sada nije na vidiku. Ovo posebno ako se ima u vidu da, recimo, novoizabrani gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi skoro pola godine fizički nije napustio zgradu SO u centru Leposavića.

Administrativno uputstvo i proceduru koju je predvidela Kurtijeva vlada juče je podržala i Ambasada SAD u Prištini koja je saopštila a građani sa severa Kosova "imaju pravo da traže ostavku gradonačelnika na osnovu administrativnog uputstva koje je izdala kosovska vlada", preneo je "Kljan Kosova".

Ambasada SAD na Kosovu, inače, na dan lokalnih izbora koji su na severu KiM održani 23. aprila ove godine i koje su Srbi bojkotovali, saopštila je da su "izbori u četiri severne opštine, održani u skladu sa ustavnim i zakonskim odredbama Kosova".

Inače, na lokalnim izborima na severu KiM, koji su održani 23. aprila ove godine i koje su Srbi bojktovali, u Leposaviću je pobedio Ljuljzim Hetemi koji je dobio 100 glasova odnosno podršku 73 posto izašlih birača. U Severnoj Mitrovici pobedio je Erden Atić sa 553 glasa ili 67 posto izašlih. U Zubinom Potoku pobedio je Izmir Zećiri sa 197 glasova a u Zvečanu Iljir Peci koji je dobio 114 glasova ili 59 posto izašlih.

Krajem maja, jake snage policije tzv. Kosova zauzele su zgrade SO u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku a zaposleni u administraciji u ovim opštinama od tada ne mogu na svoja radna mesta. Gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića rade u kancelarijama u zgradama SO, dok gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka rade u kancelarijama u selima u ovim opštinama.

image