Srbija i Balkan

Predati zahtevi za smenu gradonačelnika opština Zubin Potok i Leposavić

Rok za razmatranje zahteva je pet dana
Predati zahtevi za smenu gradonačelnika opština Zubin Potok i Leposavić© TANJUG/ STR

Zahtev za smenu gradonačelnika opštine Zubin potok podnet je danas putem mejla,  dok je zahtev za za razrešenje gradonačelnika Ljuljzima Hetemija, predsedniku Skupštine opštine Leposavić lično predao pravnik iz Leposavića Veselin Radović.

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Vedat Mehmeti podvrdio je da je putem mejla danas primio popunjen zahtev, odnosno inicijativu za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka, Izmira Zećirija i naveo da je inicijativu potpisalo troje građana.

Mehmeti je za "Kossev" naveo je da se odmah, kako i predviđa procedura po administrativnom uputstvu privremenih prištinskih institucija, obratio ministarstvu administracije lokalne samouprave u Prištini, kao i centralnoj izbornoj komisiji.

Prema njegovim rečima, rok za razmatranje zahteva je pet dana.

Zahtev za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka predat je, kao i u četvrtak zahtev za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, iz drugog pokušaja.

Pravnik iz Leposavića Veselin Radović izjavio je da je danas, nakon što je dva puta bio onemogućen, zahtev za razrešenje gradonačelnika Ljuljzima Hetemija lično predao predsedniku Skupštine opštine Leposavić.

Radović objašnjava da je zahtev predao na osnovu administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova donela u avgustu i da je za svaki slučaj uzeo i potvrdu o tome sa potpisom predsednika Skupštine opštine Leposavić.

"Lično sam otišao i predao zahtev kod predsednika Skupštine opštine. Uzeo sam primerak kao dokaz sa njegovim potpisom. Nije bilo problema jer sam pratio sve protokolarne sugestije koje su nam juče date i uspeo sam da to izvedem prema njihovim pravilima sa pravne strane, jer sam pravnik po struci", rekao je Radović za "Kosovo onlajn".

Naveo je da će u narednih pet dana dobiti obaveštenje da li je zahtev prihvaćen ili ne. Šta će se dalje dešavati i da li će procedure biti ispoštovane, kako kaže, ostaje da se vidi u tom roku.

Podseća da je već dva puta pokušao da preda zahtev za razrešenje gradonačelnika i da je konačno to danas uspeo oko 11 sati.

"Ovo je treći dan kako sam tamo, u opštini. Prvi dan nisu hteli uopšte da prime zahtev i razgovaraju u vezi toga, nego su nam rekli da se javimo u Prištinu. Međutim, video sam da oni ne znaju proceduru i pokušao sam da im objasnim šta treba da se uradi. Posle su me primili drugi dan i čekao sam oko pola sata. Gospodin nije bio tu. Na moju inicijativu zakazan je sastanak danas u 11 časova da bi došao gospodin predsednik Skupštine i uspeo sam danas da predam," ispričao je Radović.

Podsećamo da su grupe građana pokušale ranije da u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić predaju zahteve za smenu gradonačelnika, ali njihovi zahtevi tada nisu primljeni.

Sadašnji gradonačelnici opština na severu KiM, Albanci, izabrani su na lokalnim izborima održanim 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali, a na koje je izašlo oko 3,5 odsto od ukupno 45.950 upisanih birača, odnosno glasačko pravo je iskoristilo 1.567 birača od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu te četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Priština je izbore u aprilu organizovala nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili privremene prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

image