Srbija i Balkan

Stiže li nam prava zima: Neobična pojava u Srbiji, na Zlatiboru zasijala dva sunca

Prisunčić je retka pojava za koju se veruje da najavljuje loše vreme
Stiže li nam prava zima: Neobična pojava u Srbiji, na Zlatiboru zasijala dva sunca© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

U Srbiji i svetu vreme je ove godine bilo izuzetno nepredvidivo, pa smo doživeli neverovatno jake letnje oluje, temperaturu višu od 20 stepeni u decembru, superćelijske oluje...

Oni koji su se danas našli na Zlatiboru imali su priliku da vidi svojevrstan fenomen - dva sunca, to jest prisunčić, što je retka pojava za koju se veruje da najavljuje loše vreme.

Upozorenje za vozače

Što se tiče meteoroloških najava, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da se sutra ujutru na severu i zapadu Srbije očekuje kiša koja se lokalno može i lediti pri tlu.

Zbog ledene kiše kolovozi će biti klizavi, te se savetuje oprezna vožnja. Iz Puteva Srbije su već danas apelovali na vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Danas, zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, postoji mogućnost pojave mestimične poledice, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura, kao i na putnim objektima.

JP Putevi Srbije,takođe, savetuju vozačima da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Na putu I prioriteta održavanja B-21 Divljaka - Ivanjica - Javor i na putnim pravcima III prioriteta održavanja na teritoriji Ivanjice, Kruševca, Novog Pazara i Vranja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet cm, pa se preporučuje oprezna vožnja, saopštilo je jutros Javno preduzeće Putevi Srbije.

Na auto-putu I A reda broj I, na deonici petlja Batočina - petlja Pojate, ima mestimično magle i vidljivost je smanjena na 150 metara.

Na auto-putu I A reda broj 4, na deonici petlja Bela Palanka - petlja Zapad, ima mestimično magle i vidljivost je smanjena na 100 metara.

Zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom na snazi je na putnom pravcu II A-198 Raška - Kuti - Odvraćenica.

image