Srbija i Balkan

Dačić: Učešće Srbije na Frankofoniji ne znači da ćemo priznati tzv. Kosovo

Srbija je posvećena mirnom rešavanju svih kriza i sukoba u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija
Dačić: Učešće Srbije na Frankofoniji ne znači da ćemo priznati tzv. KosovoNone © FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da prisustvo tzv. Kosova na današnjoj Ministarskoj konferenciji Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) ni na koji način ne najavljuje priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova od strane Srbije, niti ima ikakvog uticaja na dosledno poštovanje Rezolucije 1244 SB UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je tokom svog obraćanja na Konferenciji istakao da učešće Srbije, uprkos toj otežavajućoj okolnosti koja zadire duboko u vitalne interese, zapravo pokazuje ogroman značaj koji posvećuje saradnji sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije.

"U tom pogledu imamo poseban senzibilitet, jer od svih naših borbi, najizazovnija je borba koja je usmerena ka očuvanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, tj. rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Boreći se za to Srbija istovremeno staje u odbranu univerzalnih principa međunarodnog prava", dodao je on.

Dačić je ukazao da je Srbija u cilju unapređenja saradnje sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije sprovela niz konkretnih aktivnosti.

"Studijski programi na francuskom jeziku dostupni su na četiri univerziteta, a bilingvalna nastava je dostupna u sedam osnovnih i srednjih škola. Francuski jezik se uči u 360 osnovnih, 187 srednjih i 5 škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju. Ipak, naša istorijska privrženost francuskom jeziku i jezičkoj raznovrsnosti nas podstiče da težimo još boljim rezultatima, kroz nalaženje adekvatnih načina za prioritizaciju francuskog jezika na svim nivoima obrazovanja", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, potvrda pozitivnog angažmana Srbije na polju promocije frankofone kulture može se prepoznati i u odluci Univerzitetske agencije Frankofonije (AUF) da otvori svoju kancelariju u Srbiji.

Dačić je naveo da je Srbija zemlja u kojoj frankofonija simbolizuje - jednakost, komplementarnost i solidarnost, što je ujedno i moto ove organizacije.

image