Vučević za "RIA Novosti": Nećemo uvesti sankcije Rusiji ako pobedimo na izborima

Ministar odbrane je rekao i da je naoružavanje tzv. Kosova najveća pretnja bezbednosti Srbije i da je Vojska Srbije je pripremila "adekvatan odgovor"

Srbija će zadržati kontinuitet u spoljnoj politici i neće uvoditi sankcije Rusiji ako Srpska napredna stranka pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je za "RIA Novosti" ministar odbrane i predsednik SNS-a Miloš Vučević.

"Naš cilj je da nastavimo da vodimo politiku bez uvođenja sankcija Rusiji, a apsolutna polazna tačka od početka do kraja je naša vojna neutralnost. Ne vidim šanse da se to promeni, iako ima raznih 'dobronamernika' koji žele da nas uvere da je to nemoguće", rekao je Vučević.

On je odbacio optužbe da Srbija navodno pokušava "da sedi na dve stolice" u spoljnoj politici.

"Srpska politika nije sedenje na više stolica, već sedenje na jednoj jedinoj srpskoj stolici. Da, idemo ka Evropskoj uniji, ali nećemo odustati od saradnje sa Kinom, Ruskom Federacijom, Indijom, afričkim i južnoameričkim zemljama", naglasio je Vučević.

Ministar odbrane je rekao i da je naoružavanje tzv. Kosova najveća je pretnja bezbednosti Srbije, kao i da je Vojska Srbije je pripremila "adekvatan odgovor".

"Ono što nas najviše brine je nastavak naoružavanja onoga što oni definišu kao Kosovske bezbednosne snage. Postoji jasan plan, koji oni ne kriju, po kome će Kosovske bezbednosne snage postati Oružane snage Kosova do 2026. godine, što je u suprotnosti čak i sa onim što oni nazivaju svojim ustavom", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija na to može da odgovori na dva načina: diplomatskom i političkom borbom, kao i uz pomoć "adekvatnog odgovora" koji priprema Vojska Srbije.

"Srbija danas ima ne samo mnogo bolje opremljenu, već i jaču i bolje obučenu vojsku. Ne radi se samo o nabavci naoružanja - potrebno je imati ljude koji znaju da rukuju tim oružjem. Mislim da je Vojska Srbije najmoćniji faktor Republike Srbije u smislu odvraćanja i informisanja onih koji su neprijateljski nastrojeni da više nismo vreća za udaranje", rekao je Vučević.

Srbija je, kako je napomenuo ministar odbrane, pored 11 vojnih helikoptera nabavila i drugo naoružanje, ali se detalji tih nabavki ne mogu saopštavati iz bezbednosnih razloga. 

Osim toga, Vučević je rekao da je Srbija pre nekoliko dana uložila 100 miliona evra u vojnu industriju zemlje.