Srbija i Balkan

Ukratko 9. decembar: Vučević: Naoružavanje "Kosova" najveća pretnja; Putin čestitao Dan heroja

Rusija i Kina osudile su američku blokadu usvajanja rezolucije u UN o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju tenkovske municije i prateće opreme Izraelu za procenjenih 106,5 miliona dolara
Ukratko 9. decembar: Vučević: Naoružavanje "Kosova" najveća pretnja; Putin čestitao Dan heroja© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Srbija će zadržati kontinuitet u spoljnoj politici i neće uvoditi sankcije Rusiji ako Srpska napredna stranka pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je ministar odbrane i predsednik SNS-a Miloš Vučević.

Rusija i Kina osudile su američku blokadu usvajanja rezolucije o prekidu vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U Rusiji je obeležen praznik Heroja otadžbine, povodom kojeg je čestitku uputio i predsednik Vladimir Putin.

U nastavku talasa etničkih incidenata na Kosovu i Metohiji, u multietničkom naselju Suvi Do vandalizovana je ambulanta na kojoj su razbijena stakla i iščupana metalna vrata sa šipkama koja su obezbeđivala ovu zdravstvenu ustanovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Gasni interkonektor između Srbije i Bugarske, koji će sutra biti svečano otvoren, izuzetno važan za Srbiju, kao i da je on koštao skoro 90 miliona evra, a da je čak 50 miliona evra poklonila Evropska unija.

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju tenkovske municije i prateće opreme Izraelu za procenjenih 106,5 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je na reformu Saveta Bezbednosti UN i rekao, govoreći u situaciji u Pojasu Gaze, da je pravedan svet moguć, ali ne dok u njemu postoje Sjedinjene Američke Države.

Rejting predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena je na najnižem nivou do sada, pa on prvi put kaska za Donaldom Trampom, pokazala je anketa "Volstrit džornala" o predsedničkim izborima u SAD.

image