Taster je pritisnut: Pušten u rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska (VIDEO)

Ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, kao i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i šef delegaciji EU u Srbiji u Srbiji Emanuel Žiofre pustili su u rad gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska. Oni su na svečanoj ceremoniji, u gasnoj stanici Trupale kod Niša, zajedno pritisli taster i pokrenuli gasovod.

Vučić je prethodno izjavio da gasni interkonektor Srbija-Bugarska doprinosi diverzifikaciji lanaca snabdevanja energijom, i da će dati novu alternativu Srbiji i Bugarskoj.

"To će takođe značiti više energetske bezbednosti za Niš, Belu Palanku i Pirot, koji su od velike važnosti", rekao je Vučić iz Niša, gde se održava ceremonija otvaranja gasnog interkonektora.

Predsednik je istakao da će kupovanje gasa na otvorenim tržištima sa sedam terminala značiti bolju budućnost za zemlju, kao i da će Srbija biti energetski bezbednija.

Vučić kaže da odnosi Srbije i Bugarske mogu da budu bolji.

"Mi smo danas razgovarali o tome i rešićemo sitne probleme. Kad ljudi hoće da razgovaraju, rešiće probleme", kazao je Vučić.

U Niš su stigli ministri Dubravka Đedović, Miloš Vučević i Nikola Selaković, kao i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Žiofre: Pokazatelj strateške orijentacije Srbije ka EU

Šef delegacije EU kazao je da danas obeležavamo važnu prekretnicu u jačanju srpske energetske bezbednosti diversifikacijom energetskog snabdevanja.

Kaže da je EU snažno podržala ovaj projekat kako bi "okončala zavisnost Srbije od ruskog gasa", jer, kako je rekao, Evropskoj uniji su potrebni "pouzdani partneri" i dobavljači.

"Srbija diverzifikuje energetske izvore, postaje otpornija, i to je pokazatelj njene strateške orijentacije ka i posvećenosti evropskim integracijama", rekao je on.

Radev: Interkonektor menja energetsku mapu Evrope

Predsednik Bugarske kaže da je ovo mnogo više od infrastrukturnog projekta, da je simbol uspešne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

Kaže da ta saradnja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo našu "evropsku budućnost".

"Danas mi menjamo energetsku mapu Evrope, zato što interkonektor znači diverzifikaciju i bezbednost ne samo za naše dve zemlje, već za ceo region. I nije slučajno da je to prepoznala i Evropska komisija kao projekat od uzajamnog interesa", rekao je on.

Alijev: Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev se zahvalio "dragom prijatelju Aleksandru" na pozivu, a za Srbiju je rekao da je "prelepa zemlja". Podsetio je i da je prošle godine boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, a što, kako kaže, svedoči o brzom unapređenju odnosa Srbije i Azerbejdžana.

Napomenuo je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri.

"Moj lični odnos i prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem su doprineli razvoju saradnje. Pod njegovim rukovodstvom Srbija se razvija, sledi nezavisnu politiku, a to je politika koja služi interesima srpskog naroda. Oduševljeni smo njegovim postignućima", kazao je Alijev.

Ističe i da je današnja ceremonija "ceremonija prijateljstva i partnerstva".

"Ovaj događaj će doprineti energetskoj bezbednosti i Srbije i Bugarske, ali i Evrope", kazao je on.

Srbija je deveta zemlja u koju Azerbejdžan izvozi gas, naglasio je Alijev.

Predsednik Srbije imaće kasnije tokom dana bilateralni sastanak sa kolegom iz Azerbejdžana.

Nakon sastanka sa Alijevim, na vojnom aerodromu "Narednik- pilot Mihajlo Petrović" biće održan prikaz protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica.