Vučić: Radiću sa Bugarskom na rešavanju politički incidentnih situacija

Predsednik Srbije je rekao da je sa svojim bugarskim kolegom razgovarao o svim otvorenim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Nišu da je sa svojim bugarskim kolegom Rumenom Radevom razgovarao o svim otvorenim pitanjima, kao j da će raditi na smanjivanju posledica političkih incidenata.

"Razgovarao sam sa Radevom o svim otvorenim pitanjima, dogovorili smo se ako je potrebno da se čujemo telefonom svaki dan kako bismo smanjivali bilo kakve politički incidentne situacije između Srbije i Bugarske, i da vidimo kako da rešavamo probleme", istakao je on u odgovoru novinarima.

Podsetimo, osumnjičenom Lj. G. iz Bosilegrada za krivično delo špijunaža određen je pritvor od 30 dana. Osumnjičeni je priznao delo i da je radio za bugarsku Državnu agenciju za nacionalnu bezbednost (DANS).

Upitan da li je dobio neki komentar međunarodne zajednice na to što je Priština Srbima na KiM zabranila da glasaju na predstojećim izborima, predsednik Srbije je rekao da nije.

"Biće neko njihovo saopštenje, i to vam je to. Naći će oni neki razlog da Srbe opet okrive za nešto. Ono što je za nas važno je da čuvamo svoju poziciju i gledamo kako da Srbiju guramo napred", napomenuo je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu lidera Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja da će sedmom tačkom Ohridskog sporazuma tzv. vlada Aljbina Kurtija "dozvoliti Srbiji da postane akcionar" tzv. države Kosovo, rekao da ga međusobne svađe prištinskih političara ne zanimaju.

"Stvarno da komentarišem Fatmira Ljimaja i nema nikakvog smisla, niti ću to da radim, niti me zanimaju njihove međusobne svađe i ko će da bude veći kalif od kalifa", rekao je Vučić.

Povodom današnjeg otvaranja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, Vučić je rekao da je danas važan dan za Srbiju.

"Ovo su velike stvari za našu zemlju. Do pre tri godine nismo imali gasovod u Srbiji. Izgradili smo Balkanski tok (Turski tok). Sada smo izgradili interkonektor između Srbije i Bugarske", kazao je Vučić i rekao da je to dobro za cenu gasa u budućnosti.

Odgovarajući na pitanje "Novosti", Vučić kaže da ćemo u budućnosti graditi gasnu interkonekciju prema Severnoj Makedoniji, a da se nada da će biti dogovora u BiH da bi se isto uradilo ka Republici Srpskoj i BiH.

Istakao je i da neke zemlje u regionu nemaju ni metar gasovoda, poput Crne Gore. Kako je rekao, u prethodne četiri godine je više urađeno godine za gasne interkonekcije nego u prethodnih 70 godina.

Napomenuo je da i Srbija zarad diverzifikacija izvora nafte za svoju industriju treba da gradi i naftovod između Mađarske i Srbije.