Srbija i Balkan

Vučić pokazao Alijevu novo naoružanje: Dron "Osica" biće spreman dogodine

Ponosan sam na to što smo za Azerbejdžanom uspeli da izgradimo odlične odnose koje smo podigli na nivo strateškog partnerstva, izjavio je Vučić

Na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" održan je prikaz protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, a kojem je prisustvovao i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Predsednik Srbije je prethodno na Instagramu objavio da je sa svojim azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim temama od interesa za bilateralne i ekonomske odnose dve zemlje, ali i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima koje opterećuju region i ceo svet.

"Ponosan sam na to što smo za Azerbejdžanom uspeli da izgradimo odlične odnose koje smo podigli na nivo strateškog partnerstva u okviru kojeg, osim energetike, radimo i na brojnim drugim oblastima u kojima unapređujemo saradnju, poput vojne industrije, visokih tehnologija i zajedničke proizvodnje za treća tržišta", zaključio je Vučić.

Srpsko oružje na aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović"

Na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu predstavljeni su protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane vazduhoplovne i zemaljske borbene platforme, a svoju sposobnost predstaviće 63. padobranska brigada i druge specijalne jedinice.

Predstavljanju su prisustvovali i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i ministri finansija Siniša Mali i spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na programu je bio prikaz PASARS-16 u različitim varijantama sa antindron sistemom: PASARS - Mistral, četvorocevac, sa novorazvijenim raketama zemlja - vazduh, radar i ometač i PASARS - 16, "nulta" serija.

Zatim, prikazana su i ubojna sredstva rakete zemlja - vazduh RLN-RF i RLN-TK i nove rakete vazduh - zemlja, rakete ALAS i lutajuća municija GAVRAN.

Vojska Srbije prikazala je i bespilotne letelice "pegaz", "senka" sa zemaljskim stanicom, Sistem RVML-02, "vrabac", kiler dron "osica", naoružani dron "obad" i naoružani mini kvadrikopter.

"Dronovi koje zovemo 'osice' imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova ima domet od 20 kilometara. Ima sopstvenu kameru i ovde možemo videti jedan od napada", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović predstavljajući naoružanje koje razvija Vojska Srbije.

On je rekao da taj dron ima moćnu bojevu glavu koja se koristi protiv tankova i na pitanje predsednika Vučića, kada će biti spreman za upotrebi, rekao da će sve biti spremno 2024. godine.

"Sve prikazane mašine i dronove prevozimo u našim oklopnim vozilima. Takođe ih možete spakovati u ranac i njih može poneti pešadija na mesta gde vozilo ne može otići", rekao je Miloradović.

Reč je o bespilotnoj letelici, tzv. dronu ubici koju razvija Vojnotehnički institut, a kojim se upravlja putem bežične radio-veze.

"Osica" se može porediti sa letelicama koje se koriste u sukobu u Ukrajini.

Tokom obilaska su predstavljena i sva oružja za kopnene snage, na nivou brigade ili kombinovane grupe.

"Ovo je Pegazus sistem - (domaći) dron dometa 200 kilometara, ima veoma moćan sistem optike kroz koji može da vidi mete, da unosi, daje podatke u sistem upravljanja borbom i da napada mete na zemlji kroz dva tipa municije", naveo je Miloradović.

On je tokom prikaza naoružanja na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu predstavio i vozila opremljena granatama i koja imaju automatski nišan.

"U istom delu imamo set od tri katapulta, tri drona koje zovemo osice. I oni imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova druga ima domet od 20 kilometara. Ima sopstvenu kameru i moćnu bojevu glavu protiv tenkova. Biće u upotrebi 2024. godine", rekao je Miloradović.

Miloradović je pokazao i mitraljez, te ukazao i na antitenkovske projektile koji se mogu lansirati sa razdaljine od jednog kilometra.

"Može se popeti čak i uz pokretne stepenice u metrou. I možete dobiti sve moguće informacije o potencijalnim napadima, a takođe ćete znati šta je mašina otkrila. I sve one međusobno razmenjuju podatke. Ovo je nešto što razvijamo. Potpuno robotizovano vozilo. Može raditi i mnogo toga. Može da razruši granate. Može da ide po veoma nepristupačnom terenu", naveo je Miloradović.

Na Vojnom aerodromu prikazane su i kopnene besposadne platforme Mali Miloš V2, Mali Miloš V1, Mali Miloš logistički, Mali Miloš ultra laki i Zemaljska besposadna platforma MF Niš.

Nakon toga, Vojska Srbije je predstavila i Sistem za upravljanje vatrom minobacača.

Takođe, 63. padobranska brigada izvela je prikaz vertikalnog i horizontalnog manevra sa helikopterom H-145, Mi-35M, Mi-17 i Mi-8, modularnog terenskog vozila MTV, borbenih vozila Miloš 4x4 i Hamer.

Svoje sposobnosti predstavila je i 72. brigada za specijalne operacije upotrebom helikoptera M-17 i daljinski upravljive besposadne platforme Mali Miloš N/V1.

image