Izborna hronika: "Srbija protiv nasilja" traži sednicu RIK-a, Izetbegović podržao Ugljanina

U toku su poslednji dani predizborne kampanje za izbore 17. decembra

Ostalo je još nekoliko dana do vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora, kao i pokrajinskih u AP Vojvodini, koji će biti održani 17. decembra.

Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu kandidata za učešće na parlamentarnim izborima na kojoj je 18 lista sa 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mesta.

Takođe, gradska izborna komisija usvojila je zbirnu listu za odbornike Skupštine grada Beograda na kojoj je 14 izbornih lista koalicija, stranaka i grupa građana.

Predizborna tišina počeće u četvrtak 14. decembra u ponoć.

Dačić: Mi smo pouzdani partner SNS-u

Ivica Dačić, kazao je na predizbornom skupu u Kruševcu da je ta koalicija pouzdan partner Srpskoj naprednoj stranci te da je cilj da sa tom strankom osvoji većinu na svim izborima koji se održavaju 17. decembra.

"Mi ne možemo da pravimo koalicije sa (Draganom) Đilasom niti sa bilo kim, mi smo pouzdani partner SNS-u, hoćemo da sa SNS osvojimo većinu na parlamentarnim, pokrajinskim, izborima za odbornike, svim izborima koji se održavaju jer je to u interesu političke stabilnosti Srbije", kazao je Dačić pred punim bioskopom "Kruševac".

Izbore u Srbiji pratiće oko 75 posmatrača OEBS

Oko 75 posmatrača iz Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) raspoređeno je u Srbiji ove nedelje da prati parlamentarne izbore 17. decembra, saopšteno je iz sedišta te organizacije.

Potpredsednik PS OEBS Rejnhold Lopatka imenovan je za specijalnog koordinatora koji će voditi kratkoročnu posmatračku misiju, a šef delegacije biće Farah Karimi. Predstavnici izborne administracije i civilnog društva, kandidati i stručnjaci će detaljno informisati posmatrače o situaciji uoči izbora, pre nego što se upute u nekoliko regiona širom Srbije radi posmatranja izbornog dana.

"U vreme pojačanih izazova kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, ovi izbori dolaze u važnom trenutku za Srbiju i zato se radujem što ću biti prisutan na glasanju u nedelju", rekao je Lopatka.

Vučić: Prosečna plata do 2027. u Srbiji veća od 1.400 evra

Predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas, na predizbornom skupu naprednjaka u Prokuplju, da će prosečna plata u Srbiji do 2027. godine biti veća od 1.400 evra, a u Topličkom okrugu preko 1.000 evra.

"Kada sam postao ministar odbrane i potpredsednik vlade, prvi dani tog ne uvek lakog posla obeležile su tragedije koje su pogodile dve porodice u Toplici. I tada sam video šta je junačka Toplica. Stradali su naši momci koji su bili angažovani na razminiranju terena, na Kopaoniku. I obilazeći porodice nisam znao šta da kažem suprugama koje su izgubile svoje muževe, majkama koje su izgubile svoju decu, a Toplica je nekako uvek bila prva na braniku otadžbine", rekao je Vučić.

Istakao je da nema kraja u našoj zemlji da je tako zdušno i tako punog srca uvek bio uz svoju Srbiju i uvek spreman da se žrtvuje, a da pritom nije manje dobio od svoje Srbije.

"Hvala vam Topličani na tome što ste se uvek nesebično žrtvovali za svoju otadžbinu, jer ste bolje od svih nas znali da rezervnu otadžbinu nemamo", poručio je Vučić.

Izetbegović podržao Sulejmana Ugljanina

Predsednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA BIH) Bakir Izetbegović uputio je podršku predsedniku SDA Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu, listi "Čuvari Sandžaka“ i svim Bošnjacima koji glasaju na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, saopštila je centra sandžačkog SDA.

"Dragi Bošnjaci Sandžaka, pred vama su najvažniji izbori u poslednje dve decenije. Od vašeg glasa zavisi budućnost i status Sandžaka, pozicija bošnjačkog naroda, ali i kvalitet života svakog od vas ponaosob", poučio je Izetbegović.

On je ocenio da glas sunarodnika Sandžaka "nije pitanje opredeljenja između stranaka ili kandidata" već "izbor između ekonomske stagnacije, vazalstva, gubljenje identiteta" sa jedne i slobode očuvanja vere, kulture, jezika, običaja, ekonomskog prosperiteta s druge strane.

Vučić u Prokuplju: Zdravstvo u Srbiji se menja nabolje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Prokuplju je obišao radove na drugoj fazi rekonstrukcije Zdravstvenog centra. 

Vučić je rekao da će to biti ponos ljudima u Toplici i da su to stvari koje ostaju, dodajući da se zdravstvo u Srbiji menja nabolje.

On je naglasio da u Srbiji ima puno domova zdravlja i bolnica koje treba obnoviti i da za taj posao ne bi bilo dovoljno ni 10 godina.

"Srbija protiv nasilja" traži hitnu sednicu RIK-a zbog sumnji u regularnost izbora

Članovi Republičke izborne komisije (RIK) ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" zatražili su danas od RIK da zakaže hitnu sednicu kako bi se otklonile sumnje u regularnost izbora, zbog uočenog kršenja izbornog postupka.

Oni su istovremeno pozvali građane da izađu na birališta što masovnije i tako spreče moguće manipulacije.

"Nema demokratije bez javnosti koja je spremna da je brani. Siguran sam da će građani u velikom broju izaći i masovnošću dokazati da su spremni da brane svoje izborno pravno i demokratiju", rekao je, na konferenciji za novinare, Tanasije Marinković, član RIK i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je ukazao na navodno "falsifikovanje potpisa podrške građana i njihovo preseljavanje radi glasanja".

NADA: Građani da glasaju za promene 17.decembra

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS pozvala je građane da na izborima 17. decembra glasaju za promene.

Predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović naveo je da je ta koalicija "garant promena" i da narod hoće državu u kojoj će se osećati sigurno i koja će mu biti, kako je rekao, "majka, a ne maćeha".

On smatra da građani Srbije ne žele da im decu "vaspitava rijaliti", niti da žive u državi gde je, kako je ocenio, sve vezano za jednu stranku, saopšteno je iz koalicije NADA.

Jovanov: Podneo sam krivične prijave protiv Aleksića i Tepić

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Milenko Jovanov rekao je da je danas podneo krivične prijave protiv predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića i potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

"Kada je u pitanju Aleksić, krivična prijava je podneta zbog njegovih čudnih radnji kada su u pitanju nevladine organizacije i Nacionalna služba za zapošljavanje, gde je sa tastom Ljubišom Kneževićem uspeo da izvuče 54 miliona dinara za finansiranje raznih projekata za koje, kako imamo informaciju, ništa nije realizovano", rekao je Jovanov za Tanjug.

On je pozvao nadležne da provere tačnost, kako je rekao nekih drugih stvari koje je Aleksić radio kao predsednik opštine Trstenik.

Jovanov je istakao i da se krivična prijava protiv Tepićke odnosi na period 2012-2016. godine kada je bila na čelu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

"Tada su vrlo često dodeljivana sredstva koja nikada nisu pravdana. Ona su odlazila samo u jednom pravcu i nikada se nije saznalo na šta su ta sredstva trošena. Takođe, finansirani su različiti oblici navodnih sportskih udruženja koja zapravo to nisu bila jer su se nalazila na adresama privatnih kuća", naveo je Jovanov.

On je ocenio da je jasno da su se na taj način finansirali neki njoj bliski prijatelji poput Novaka Filipovića koji je kasnije govorio o tome.

Jovanov je pozvao nadležne da provere kako su i na koji način finansirane "Banatske šore", posebno imajući u vidu da su nekoliko puta zaposleni u pokrajinskom sekretarijatu Mariniki Tepić skrenuli pažnju da nema osnova da se finansiraju jer nije u pitanju sport.

Jovanov je rekao da su krivične prijave poslate tužilaštvu u Novom Sadu i u Kruševcu.

"Očekujemo da tužilaštva reaguju po tim prijavama, da pozovu sve one koji su navedeni u prijavama, da ih saslušaju, izvedu dokaze i da onda konačno dobijemo odgovor na pitanje gde su se i kako trošile pare građana Srbije i kako se to neko bahatio i bogatio za vreme dok je Srbija propadala, dok su delili otkaze građanima, dok narod nije imao hleb i nije imao posao", zaključio je Jovanov.

Šapić: Ponašali smo se odgovorno, zadovoljan sam postignutim

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da se tokom svog mandata na čelu Beograda ponašao kao da će tu biti ceo mandat i da je izuzetno zadovoljan postignutim.

On je za K1 televiziju istakao da se njegov kabinet ponašao odgovorno i da je radio dugoročno.

Šapić je naveo da je u lokalnoj upravi već 14 godina i da u Beogradu sigurno ne postoji neko ko se toliko bavio tom oblašću, kao i da su njegovi rezultati i te kako merljivi.

"Vođenje Novog Beograda, najmnogoljudnije opštine u Srbiji, za mene je bila platforma za dalji rad i naravno da mi je kada sam došao na čelo grada bilo mnogo lakše, jer sam mogao da budem brz i operativan", istakao je Šapić.

Govoreći o novogodišnjim vaučerima, koje po treći put dobijaju sva deca do četvrtog razreda srednje škole, kao i svi zaposleni u obrazovnim ustanovama, on je rekao da je najavio i besplatne vrtiće i udžbenike, kao i besplatni engleski jezik u vrtićima.

"Samo za te tri stvari obezbeđeno je 80 miliona evra godišnje iz postojećeg budžeta. Ove mere su najviše osporavane u smislu da nema para u gradskoj kasi za njih i niko nije verovao da će one biti realizovane", rekao je Šapić i dodao je da su sada besplatne i usluge socijalne zaštite, koje su se nekad plaćale, poput usluge gerontodomaćice i personalnog asistenta, a podeljeno je i oko 200.000 besplatnih karata za bazene.

Takođe, rekao je, uvođenjem Servisnog centra, sa jedinstvenim brojem za sve gradske službe, građanima je olakšana komunikacija sa gradskim preduzećima i ustanovama.

"Za prvih šest meseci rada, Servisni centar je primio više od milion poziva, a ovakav sistem ne postoji ni u jednom gradu u ovom delu Evrope. Rezultat svega toga je da sada tačno znamo kakve probleme imaju naša komunalna preduzeća, pa sa nivoa Grada možemo da povlačimo poteze za probleme koje utvrdimo na terenu", rekao je on.

Ističe da je jedan od veoma važnih projekata i tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, a dodao je i da je Vlada Srbije završila projekat "Novog savskog mosta", koji bi trebao da počne da se gradi.

"Rekao sam da ukoliko tunel ne bude stigao, neće početi ni izgradnja mosta, jer je taj projekat objektivno povezan sa njim. Most bez tunela nema nikakvog smisla. Pre 15 dana, Vlada je potpisala ugovor sa izvođačima i napravljena je procena na 235 miliona evra. Projekat tunela uveliko sustiže most i to će biti jedan od najvećih saobraćajnih infrastrukturnih projekata u Beogradu", rekao je Šapić.

Govoreći o javnom prevozu on je rekao da je postavljeno prvih 1.000 informativnih tabli na stanicama širom Beograda.

Šapić je podsetio da je projekat toplodalekovoda iz Obrenovca bio zaustavljen poslednjih 25 godina, a da će nakon njegove realizacije toplotnom energijom direktno biti snabdevano više od polovine Novog Beograda.

Očekuje da početkom godine sav autobuski saobraćaj bude prebačen na Novi Beograd.

"Svi predstavljeni projekti prikazuju aktivnosti koje su pripremljene mnogo ranije, bez obzira na spekulacije o tome kada bi izbori mogli da budu raspisani", zaključio je Šapić.

Vučić: Srbija posvećena unapređenju izbornog procesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predstavnike Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) zadužene za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji raspisanih za 17. decembar i tom prilikom istakao da je Srbija, kao i uvek do sada, posvećena unapređenju izbornog procesa.

"Dobar razgovor sa predstavnicima Misije ODIHR-a u vezi sa predstojećim izborima u Srbiji. Naša zemlja je, kao i uvek do sada, posvećena unapređenju izbornog procesa, u skladu sa težnjama usmerenim na ukupnu demokratizaciju društva, a u okvirima zakona i uz poštovanje preuzetih obaveza", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Predsednik Vučić je izrazio očekivanje da će predstojeći izbori proteći fer, u demokratskim uslovima i da će glas naroda pokazati jasan put Srbije.

Dveri: Elektrosever postao deo Kosova, poništićemo sve štetne i antiustavne sporazume 

Pokret Dveri ocenio je da potpisivanje ugovora između srpskog Elektrosevera i kosovske kompanije za distribuciju električne energije – KEDS ne znači samo da će Srbi na Kosovu od sada struju plaćati firmi u vlasništvu Kosova, već i da je Elektrosever faktički postao deo kosovskog energetskog sistema.

"Sve ovo urađeno je u potpunom medijskom mraku, mimo očiju javnosti, u vreme izbora i u tehničkoj Vladi Srbije koja ne bi smela da donosi bilo kakve strateške odluke u tehničkom mandatu", navele su Dveri u saopštenju i dodale da je skandalozno da ta tema nikada nije bila na dnevnom redu sednice parlamenta.

Za Dveri je posebno šokantno što predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori kako je zadovoljan potpisanim ugovorom.

Pokret dodaje da je istina potpuno drugačija po državu Srbiju, jer svakim do sada preduzetim pregovaračkim korakom vlasti, Srbija je imala sve manje nadležnosti nad Kosovom i Metohijom.

Dveri i Nacionalno okupljanje garantuju da će poništiti sve štetne i antiustavne sporazume koje je u Briselu i Vašingtonu prihvatila sadašnja vlast i raditi na punoj reintegraciji Kosmeta u sastav Srbije, navedeno je u saopštenju.