Srbija i Balkan

Dodikova odbrana uložila žalbu Sudu BiH: Traže premeštanje procesa iz Sarajeva u Banjaluku

Ročište u predmetu protiv Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića Lukića odloženo je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku
Dodikova odbrana uložila žalbu Sudu BiH: Traže premeštanje procesa iz Sarajeva u Banjaluku© AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Tim za odbranu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podneo je danas žalbu Sudu BiH koji je odbio premeštanje procesa u nadležni sud u Banjaluku, izjavio je branilac predsednika Srpske Goran Bubić.

Bubić je pojasnio da žalba sadrži i proceduralni prigovor, koji se, između ostalog tiče, blagovremenosti predloga.

"Mi smo istakli četiri grupe izjava koje utiču na nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH", rekao je Bubić.

Ročište u predmetu protiv Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića Lukića odloženo je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumeju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, rekao je ranije da je Sudu BiH uputio predlog za izuzeće sudije Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

Bubić je precizirao da je predlog za izuzeće upućen na zahtev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

On je naveo da je sudija Dedović svojevremeno bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Predsedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH jer bi to bila uvreda za Srbe i Republiku Srpsku.

image