Srbija i Balkan

Vučić: Rusiju ne možete da pobedite ratom, Moskva napravila čudesne rezultate

Predsednik Srbije je rekao da se Rusija ne može pobediti ratom, naglasivši da je predsednica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina uradila odličan posao da ne dođe do kolapsa valute
Vučić: Rusiju ne možete da pobedite ratom, Moskva napravila čudesne rezultate© A.H./ATAImages

Predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će biti još većih pritisaka na Srbiju, te da će se pitanje Kosova i Metohije i Republike Srpske oštrije postavljati zbog brojnih izbora širom sveta.

Tvrdi da će biti nervoze pred izbore u Rusiji.

"Imaćete i izbore na Tajvanu, za Evropski parlament, a jastrebovi koji su protiv Srbije biće još jači. Od Viole fon Kramon, koji će svi doći da nam sole pamet i to će da rade sve vreme do maja. Najvažniji su američki izbori, to će biti utakmica koju ceo svet čeka, utakmica sa podeljenim kartama, a mi moramo da politički preživimo do tada i da ekonomski napredujemo", kaže Vučić.

Zato moramo da imamo iskusne ljude koji se ne plaše, ali su dovoljno mudri da izgube sukobe sa onima koji su "mnogo jači od nas", tvrdi Vučić.

"Sve zavisi od geopolitičke situacije, zato se uvek mnogo nerviram i sekiram. Vidim da će vršiti na nas mnogo veći pritisci. Ne mislim da će biti jednostavno, ali borimo se", kaže Vučić.

Predsednik je podsetio da je Bi-Bi-Si objavio tekst u kome je on predstavljen kao autokrata, ali su na kraju morali da priznaju da Srbija uspešno napreduje.

"Mi ćemo biti uspešni, samo ne možete rasti onom brzinom kojom biste rasli da nemate spoljne probleme. Plašim se da će situacija oko Kosova i Metohije biti postavljena na sve nezgodniji način", izjavio je Vučić gostujući na televiziji "Hepi".

Kako kaže, nekome ko želi da dobije procenat, dva ili tri više na izborima lakše je da bez odgovornosti izrekne neki stav, dok on mora da vodi računa o svakoj reči, jer će sutra da polaže račune narodu.

"Mnogima se čini da su nečije reči slađe, lepše, brže i jednostavnije izrečene nego što ih ja izričem, ali različite su pozicije", rekao je on.

Vučić je rekao da je situacija kao na raskrsnici na kojoj dolaze vozila iz suprotnih smerova i gde morate da sačuvate poziciju Srbije koja nije jednostavna.

"U svakom slučaju, mislim da ukoliko jedan od ovih velikih sukoba prestane, a ako me pitate, sumnjam da će to da se dogodi, čak i za one koji govore da je Hamas gotovo poražen, plašim se da će da se proširi na neke druge teritorije", rekao je Vučić.

"Ekonomija Srbije bi u 2024. mogla da raste"

Vučić je izjavio da će ekonomija Srbije, prema procenama MMF, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da iznosi i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.

"Mi se nadamo i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata (od januara) od 10 odsto plata i ukupno 21,4 odsto povećanja penzija. Verujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard ljudi, ali ne znate šta su novi izazovi i šta je to što još može da se dogodi", rekao je Vučić.

Istakao je da je zato potrebno da uvek imamo i više novca u državnoj kasi.

"I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to da bude deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize... Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto", rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok istakao da je tri puta razgovarao sa njom i da ne misli da je ona neobrazovana, već da je talentovana, da razume politiku, ali da se plaši da oni svi žive u nekom svom svetu i da neće da vide realnost.

Preneo je jedan detalj kada se govorilo o proceduri za prijem Kosova u Savet Evrope, navodeći da je tada razgovarao sa premijerkom Islanda koja je, kaže, rekla da je Srbija proceduralno u pravu, ali da je bila pod velikim pritiskom i da je morala da se priključi drugoj strani.

"Oni su sad podelili svet drugačije", rekao je Vučić.

Smatra da Ukrajina dobija pomoć zato što oni koji je doniraju gledaju da pomognu sebi i da nanesu gubitke Rusiji.

"Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom delu Evrope svakako, možda i u celoj Evropi, koja može da bude na evropskom putu i koja je sebi dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo da se izjasnimo po pitanju jedne deklaracije, druge deklaracije, a to je na dnevnom nivou, da li prihvatate ovu deklaraciju ili onu deklaraciju", rekao je Vučić.

Dodaje da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji, jer ima svoje interese.

Vučić je istakao da je njegov posao da vodi zemlju i da bude što je više moguće nepristrasan.

Predsednik je dodao da su najmoćnije sile u EU nastale na niskim cenama ruskih energenata.

"Roterdam, luka, kao i Hamburg, BASF, centar hemijske industrije... Upozoravao ih je direktor BASF-a šta će se dogoditi, niko nije hteo da ga sluša. Neki kod nas se tome raduju, ali ja ne mogu, zato što kada Nemci kašlju ekonomski, mi tada imamo upalu pluća", rekao je predsednik.

Ističe i da ne razume baš najbolje politiku koju vodi Nemačka, posebno po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je rekao da će predstojeća sednica Evropskog saveta biti najzanimljivija do sada, zbog odluka koje treba doneti, ali je izrazio žaljenje što u Srbiji zbog izbora ona neće biti propraćena sa pažnjom koju zaslužuje.

"Sednica Evropskog saveta će biti možda najzanimljivija, mi ćemo se baviti našim izborima i nećemo imati vremena da se bavimo time osim površno, što nas neretko opterećuje kao naciju i kao zemlju", rekao je on.

Na pitanje da li će biti nekih pretnji, predsednik kaže da će toga biti, pa će biti.

Vučić je dodao da posle Banjske danima nije spavao, i da mu je noć kada je stigao u Granadu bila jedna od najtežih u životu.

O Briksu

Vučić je govorio o razgovoru koji vodio sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom, prilikom njegovog boravka u Beogradu, tokom kojeg mu je prvi čovek te zalivske zemlje otkrio da planira da se priključi BRIKS-u.

Kako je rekao da je u ovom trenutku Srbiji potreban evropski put, a da ulazak u BRIKS trenutno nije moguća opcija, ma koliko zvučala primamljivo ljudima.

Vučić je naveo da ga je bin Zajed pitao koliko njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi.

"Za dvadeset godina kada ti mali sin bude imao 26 godina, razmisli gde hoćeš da živi. Hoćeš li da živi u Evropi, koja će tada da bude na sedam do osam odsto ukupnog svetskog BDP-a ili da živi u nekoj novoj organizaciji koja će imati 40 ili 50 odsto svetskog BDP-a", rekao je Vučić.

On je dodao da je bin Zajedu objasnio da je i ljudima u Srbiji BRIKS primamljiva opcija.

Vučić je pojasnio da BRIKS, za razliku od EU, ne poseduje ni zajedničke organe, ni institucije, ni valutu, a ne poseduje ni stepen jedinstva poput EU.

"Slušao sam bin Zajeda posle toga sat vremena. On je s ogromnim entuzijazmom i izuzetnom ambicijom tome pristupio. Znajući koliko je mudar, ozbiljan, posvećen, vredan i znajući da ima najbolje obaveštajne podatke na svetu, od tada svakoga dana razmišljam o tome", rekao je Vučić.

"Rusiju ne možete da pobedite ratom"

Vučić je istakao da mi još uvek nemamo ni snagu ni moć da se ponašamo kao supersila, ali da možemo da pratimo šta se dešava, da gledamo i da vidimo.

"Dolazi sada Mančester za dva dana u Beograd. Ja imam miting u Novom Sadu, ne znam kako ću da ugostim predsednika kluba, on je prijatelj šeika Muhameda. Od njih uvek možete da naučite važne stvari, i šta se dešava u Zalivu, i šta se zbiva između Izraela i Palestine. Oni svi znaju da Rusiju ne možete da pobedite ratom", naglasio je predsednik.

Predsednik je rekao da Rusija nije prošla neoštećena sankcijama, ali da je predsednica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina uradila odličan posao i da ima čudesne rezultate.

"Video sam koliko je Putinu stalo do nje. Vidim da je izuzetno ceni, i to je velika stvar koju je ona uradila, da ne dođe do kolapsa valute, da ostane nizak spoljni dug. Samo kažete, kapa dole", rekao je Vučić.

O Slobodanu Miloševiću

Vučić je govoreći o Slobodanu Miloševiću rekao da mu je zamerao što bolje nije sagledao spoljne okolnosti.

"Rambuje bi svako odbio. Niko na svetu ne bi to mogao da prihvati i to je to. Medlin Olbrajt je tu odigrala ulogu, skinula Rugovu i ubacila Tačija, znajući da niko to nije mogao da prihvati", rekao je Vučić, dodajući da Miloševiću zamera, jer ranije nije prebrojao snage i prekinuo bombardovanje SRJ 1999. godine.

Kako je rekao, Milošević je morao da se ponaša kako se ponašao i da zato ne podnosi ljude koji ga krive.

"Pa on nije doneo odluku UN o napadu na SRJ. Nikakvih principa ni dokumenata za to nema. Hitlerov postoji i to smo sada kupili za 42.000 dolara. Ne znam kako bih se ponašao u njegovim cipelama, ne znam, nije lako proceniti. Krivi su oni koji su hteli glavu Srbije i njega kao predsednika", rekao je Vučić.

Kaže da je predsednik Rusije Vladimir Putin znao da je dobar potez smanjivanje plata i penzija, dodajući da je to Srbija morala to da uradi.

Predsednik kaže da je Milošević odmahivao rukom svaki put kada su ga upozoravali na opasnost.

"Tada bi rekao: "Neće srpski narod da glasa za izdajnike". Ja sam mu rekao da to nije istina, i posle ga nisam video, sve dok nije pao sa vlasti. Suviše je verovao da ljudi sve razumeju", rekao je Vučić.

"Spremniji sam da se suprotstavim različitim pokušajima rušenja Srbije, u odnosu na mnoge druge. I nikada neću biti spreman na prolivanje srpske krvi, ako narod hoće promenu vlasti, biću prvi koji će da čestita. I sam ću da kažem da ne želim zajedno sa njima da vladam. Nisu nam isti snovi, hajde da se dogovorimo, kada hoćete predsedničke izbore, i radite šta hoćete", rekao je on.

Dodaje da ne ucenjuje narod time, već ima principe i ciljeve.

"Postoje stvari koje ja znam, a mnogi ne znaju. Oni bi govorili da su vesnici promena i budućnosti, a da ja sputavam put u budućnost. Oni hoće da se uz saglasnost Srbije prihvati kompletan Ohridski sporazum, i to sa delovima koje smo mi nedvosmisleno odbili. Onda bi doneli poseban izveštaj EU, i prosledili UN, i na taj način bi dozvolili Prištini da uđe u UN", naglasio je predsednik.

On dodaje da će unapred upozoriti UN na takve pokušaje i da mnogi smatraju da je on zagledan u prošlost, samo zato što brine o Srbiji.

Zapitao je kako smo bili tako nezainteresovani kada nam je Crna Gora pred očima otišla.

Vučić kaže da njegov mandat traje do 2027. godine, i da ne zna šta bi radio kada bi opozicija pobedila na izborima.

"Svi se prave naivni, a svi znate da je sprečeno iskopavanje litijuma da Srbija ne bi ojačala. I već smo izgubili vreme, a šta će nam nacionalni stadion? U Hrvatskoj me mesecima ismevali, a sada vidite da je problem to što ga oni nemaju. I još jedno, neće taj odnos još dugo biti u korist Hrvatske, ta razlika se drastično smanjuje - rekao je predsednik.

"Neverovatno mi je da Aleksić napada akademike"

Vučić kaže da je neverovatno da Miroslav Aleksić kritikuje akademike SANU i stotine profesora i lekara optužujući ih da su podržali listu "Srbija ne sme da stane" iz interesa ili neke obaveze.

"Ovo je takav bezobrazluk da jedan čovek minornog obrazovanja i znanja sebi daje za pravo da kritikuje ljude koji su pročitali 10.000 puta više knjiga od njega", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da prosto ne može da veruje dokle ide taj nivo drskosti i bezobrazluka od nekog ko je "moralni čistunac" kao što je Aleksić, a koji je zajedno sa svojim tastom krao u Trsteniku.

"Taj čovek ništa ne zna ni o čemu, a hteo bi da vodi državu. Kritikuje one koji su zabrinuti za državu. Čuj, mi smo stranka interesa?. Ne, ti si iz G17, iz one stranke koja je svim građanima obećavala 1000 evra, pa je trpala stotine hiljada evra u džepove", rekao je Vučić.

O novoj zgradi Narodne biblioteke i JDP-u

Vučić je rekao da je razgovarao sa upravnikom Narodne biblioteke Vladimirom Pištalom o novoj zgradi, na istorijskom mestu, ali da je tu potrebno da se reše neki problemi.

"Razgovarali smo sa Pištalom, toliko toga se gradi u Beogradu, što se tiče Narodne biblioteke imamo bezbroj problema, moramo da rešimo sa SPC jer je bila molba patrijarha Irineja da bude urađen patrijaršijski dodatak, sveukupno biblioteka Srpske crkve. Moramo da rešimo ta pitanja, pa smo rešili da idemo na ono što bi bilo istorijsko nasleđe i istorijska pravda da se na tom mestu gradi", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je danas bio i u Stupici, sceni JDP koja ne radi godinama, (a gde je rekonstrukcija i obnova u toku), da je pitao ljude i kakvo je stanje sa opremom.

"Hajde da obnovimo i to, napisali smo da će biti potrebno 11,12 miliona ali biće i 22 i to sve tako ide", rekao je predsednik i naglasio da nije problem obnova, rekonstrukcija, oprema, već to što je za sve potrebno vreme.

Podsetio je koliko je urađeno u oblasti zdravstva, od Kliničkog centra Srbije, KC Niš, pa zdravstvenog centra u Vranju gde je ostalo još samo dečje odeljenje, pa Prokuplje gde će biti velelepni zdravstveni centar, do Loznice i Kikinde i KC Vojvodine.

Predsednik ističe da je EKSPO "za nas granična tačka", tu proveravamo sve što smo uradili.

"Što se Kosova i Metohije tiče to znate, da neće biti lakše, već samo teže. Sve dok ne dođe do velikih promena u svetu, a to neće biti skoro. Naravno da će biti teže, još 2008. su proglasili nezavisnost, dobro je što imamo "K" od Kosova", rekao je on.

Predsednik je rekao da "nikome ne bi ljubio đonove, pa ni Rusima", i ističe da baš zato Rusi ne odlikuju one koji se ponašaju pokorno prema njima, ali su njega odlikovali.

Kako je rekao, gled i meri svaki dan, i podseća da dve godine nije uveo sankcije Rusiji.

"Mislim da je dobro što nismo uveli sankcije, i siguran sam da sam to jako dobro sproveo. Ja imam sumnju u druge odluke, ali ne odluke ovog tipa. Grešio sam u nekim taktičkim stvarima, ali pritisnut i našim ljudima sa KiM. Ali za ovo sam siguran da sam uradio najbolju moguću stvar za našu zemlju", rekao je on.

Prisetio se razgovora sa popularnim ruskim voditeljem Vladimirom Solovjevim, koji mu je rekao da zna kroz šta prolazi Srbija što se tiče pritisaka.

"Mislim da smo za zemlju doneli dobru odluku, siguran sam u to, kada o tome govorimo, nama iz regiona dođu, u Granadi, pred Makronom i Ruteom i oni kažu, 'mi smo se za razliku od Srbije 100 odsto pridružili merama protiv Rusije, a Srbija nije', a ja kažem: 'Vidi majstore čime se ti ponosiš. Time da nijednom nisi izrazio svoje mišljenje. Šta će vama vlada onda'", rekao je on.

Vučić kaže da je srećan što je Srbija slobodna zemlja, koja može da donosi odluke čemu će se pridružiti ili ne.

"I oni mrtvi ozbiljni misle da je to nama najveća mana. Oni ne razumeju da ti ljudi, pred kojima me kritikuju, a sada će izaći i rezolucija protiv mene, gde direktno kritikuju mene i poziciju Srbije, oni stvarno misle da se ja sekiram oko toga. Ne, ja sam ponosan što ova zemlja slobodno i samostalno donosi odluke, i verujem da će tako biti i posle 17. decembra", zaključio je predsednik.

image