Ustavni sud tzv. Kosova potvrdio kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću za navodne ratne zločine

Posle prvostepene presude, Đokićev advokat Ljubomir Pantović rekao je da se radi "o duboko pogrešnoj, nepravičnoj presudi, koja je u sukobu sa izvedenim dokazima u ovom predmetu"

Ustavni sud tzv. Kosova potvrdio je kaznu od 12 godina zatvora koja je ranije, u trećem stepenu izrečena Srbinu Zoranu Đokiću iz Peći, optuženom za navodni ratni zločin u pećkom naselju Kristal tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. 

Đokić je uhapšen februara 2019. godine na Jarinju i od tada je u zatvoru u Podujevu.

Na suđenju u Prištini Đokić je feburara 2021. godine proglašen krivim zato što je navodno "u martu 1999. kao pripadnik srpskih vojnih i policijskih paravojnih snaga u uniformi učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći" i prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora.

Ustavni sud je u rešenju koje su preneli prištinski mediji ocenio da presude vrhovnog, apelacionog i osnovnog suda u krivičnom predmetu protiv Đokića "nisu u suprotnosti sa Ustavom, niti sa pravom prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima".

Ovaj sud je zaključio da tvrdnje podnosioca žalbe zbog povrede postupka jer tužilaštvo i redovni sudovi nisu dali mogućnost njegovom braniocu da svedoči o izmenjenoj i proširenoj optužnici protiv njega "ne otkrivaju povredu Ustava".

Đokić je u februaru 2021. godine u Prištini prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, ratnog zločina i kršenja običaja rata.

Posle prvostepene presude, Đokićev advokat Ljubomir Pantović rekao je da se radi "o duboko pogrešnoj, nepravičnoj presudi, koja je u sukobu sa izvedenim dokazima u ovom predmetu i pre svega u sukobu sa pravom optuženog da ima pravično suđenje".

"Glavni svedok tužilaštva i jedini očevidac ratnog zločina za koji je Đoković osuđen identifikovao je drugu osobu da je izvršila ovaj zločin, a ne Zorana Đokića", rekao je branilac Pantović.

Prema rečima Pantovića, od 17 saslušanih svedoka, sud je izabrao osmoro čije su izjave odgovarale tužilaštvu a "protivno zakonu nije dozvolio da se devet svedoka čije su izjave bile neutralne ili u korist Đokića saslušaju na glavnom pretresu".

Pantović je tokom suđenja više puta ponovio da "ni jedno suđenje za ratni zločin na Kosovu nije pravično od kada su sudije Unmika i Euleksa napustile Kosovo, a pravosuđe preuzele lokalne sudije i tužioci".

"Ključni svedok tužilaštva je rekao da Zoran Đokić nije učesnik zločina za koji je osuđen. Međutim, kada su tužilac i advokati oštećenih videli da je optužnica protiv Đokića neosnovana, naknadno su, mimo rokova, za vreme glavnog pretresa, angažovali nove svedoke, što je bilo protivzakonito", rekao je Pantović obrazlažući zašto je presuda Đokiću nepravična.

Pantović je dodao da je Đokić osuđen na osnovu lažnih izjava dva nova svedoka.

"Ti svedoci nikada za ove 22 godine nikome nisu prijavili da su žrtve ratnih zločina, što je apsurdno. Oni su na sudu otvoreno lagali protiv Zorana Đokića, tvrdeći da su žrtve zločina koji je navodno počinio moj klijent. Niko od svedoka tužilaštva, Đokića nije video u uniformi ili s oružjem", rekao je Pantović.

Prilikom hapšenja na Jarinju februara 2019. godine, Đokić je najpre dva sata zadržan na prelazu a onda pod oružanom pratnjom kosovske policije sproveden u Peć. Svedok maltretiranja bilo je njegovo dvanaestogodišnje dete koja je posle hapšenja oca samo moralo da nastavi put ka Severnoj Mitrovici.  

Tokom prvog saslušanja u policiji, a i kasnije, Đokić je detaljno odbio sve navode optužnice.