Skandal u Hrvatskoj: Trgovina uticajem i reketiranje medija u vrhu vlasti?

"Nacional" objavio transkripte razgovora koji, kako navode, dokazuju da savetnik hrvatskog ministra privrede Jurica Lovrinčević reketira medije, što je on demantovao

Hrvatski nedeljnik  "Nacional" je u najnovijem broju objavio transkripte razgovora  između Jurice Lovrinčevića, savetnika ministra privrede Davora Filipovića i novinara Mreže TV Marina Vlahovića, koji, kako ističu, eksplicitno ilustruje kako osoba od posebnog poverenja premijera Andreja Plenkovića i ministra privrede, trguje uticajem i pokušava za sebe da iznudi deo novca.

"Nacional" tvrdi da je protekle sedmice dobio više audio snimaka koje je novinar Marin Vlahović snimio tokom razgovora sa Juricom Lovrinčevićem, te da razgovori otkrivaju da se Filipovićev savetnik predstavlja kao osoba koja kontroliše budžete za oglašavanje većeg broja državnih firmi, fondova, agencija i drugih institucija te ih usmerava prema mediju koji promoviše njegove interese i ministra.

List piše da se radi o ukupno 200.000 evra, od čega su neke promotivne kampanje već realizovane ili su u toku, a deo bi bio odrađen naredne godine.

Navode da je novac trebalo podeliti tako što bi polovinu zadržala televizija, a da od tog novca mogu nastaviti da rade Marko Ljubić i Vlahović, koji na Mreži TV imaju emisiju.

Lovrinčević, je  međutim, tražio deo isplaćenog novca nazad i to od Vlahovića.

"Nabroji mu sve firme koje kontrolišem. Znači, `Janaf`, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okolinu, Hrvatske vode. Osim ministarstva i osim `Hamaga`, to sve ja kontrolišem. Iz svih tih izvora ja mogu pustiti", govori Lovrinčević Vlahoviću, misleći pritom na Sašu Englera, direktora izdavača Mreže TV-a, prenosi hrvatski portal Index.

"Ako bude korektan", odgovara mu Vlahović, na što mu Filipovićev savetnik uzvraća: "Ako bude korektan. Da. Jedino što tražim da s nama podeli", navodi "Nacional" u objavljenim transkriptima.

Inače, Lovrinčević je manjinski suvlasnik "Peveksa", bio je i direktor te firme i prijatelj ministra Filipovića i njegov najpouzdaniji saradnik.

"Nacional" piše da je Lovrinčević i Plenkovićev miljenik te da se u ministarstvu već duže ponaša kao da je ministar, a ne savetnik.

Tekst "Nacionala" komentarisao je potpredsednik Vlade Hrvatske Branko Bačić, rekavši da nije detaljno upućen u temu, ali je video, kaže, naslov.

"U svakom slučaju, treba videti koliko su ti transkripti tačni. Ako je to tačno, to je za svaku osudu", rekao je Bačić za zagrebačku N1 tv.

Savetnik ministra privrede negira da je reketirao medije

Jurica Lovrinčević je negirao tvrdnje "Nacionala" da je reketirao medije i na društvenoj mreži Linkedin napisao da trenutno nije u Hrvatskoj.

 "Nikad - baš nikad - tokom svoje karijere nisam uzeo ni tražio proviziju, mito, 'kovertu', 'kickback' ili kako god to želeli da nazovete. Ko god tvrdi suprotno - laže. Bez ikakve namere da zvučim nadmeno - novca mi uistinu ne nedostaje. Svoju sam imovinu stekao samo i isključivo na tržištu i na svaku zarađenu kunu i evro uredno platio poreze i davanja. Ono za šta me optužuju u suprotnosti je s načelima po kojima živim i radim celi svoj život", naveo je, između ostalog, Lovrinčević u opširnoj objavi.

On tvrdi da će se na drugoj strani događati mnogo ozbiljnije stvari, dok se, kako kaže, javnost bude zabavljala napisima o njemu.