Srbija i Balkan

Nezadovoljstvo američkog radija: Zašto je Rus sa crne liste EU OEBS-ov posmatrač izbora u Srbiji

Radio Slobodna Evropa otkriva da je nekadašnji savetnnik u stalnoj misiji Rusije pri EU sada posmatrač na izborima u Srbiji u okviru misije OEBS
Nezadovoljstvo američkog radija: Zašto je Rus sa crne liste EU OEBS-ov posmatrač izbora u SrbijiGetty © Samuel Aranda / Stringer

Ruski diplomata Aleksandar Studenikin, nekadašnji savetnik u stalnoj misiji Rusije pri EU koji je nakon početka Specijalne vojne operacije proglašen personom non grata u Briselu zbog toga što se, navodno, bavio "ilegalnim i remetilačkim radnjama", sada je posmatrač OEBS-a na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji.

Kako otkriva RSE, Studenikin je član grupe od 30 izbornih posmatrača OEBS-a koji dolaze još iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Danske, Belorusije i sedam zemalja i jedan od četiri Rusa na listi dugoročnih posmatrača u posmatračkoj misiji OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava.

Ono što "žulja" američki radio je to što će jedan Rus - koga je EU sumnjičila za špijunažu, ali kako za to nije imala dokaza samo proglasila nepoželjnim zbog "remetilačkih faktora" - pratiti izborni proces u zemlji koja uprkos pritiscima sa Zapada nije uvela sankcije Moskvi.

Vredi napomenuti da OEBS ne upravlja direktno regrutovanjem posmatrača već to čine zemlje članice grupe.

Studenikin je za RSE rekao da je razlog za njegovo proterivanje iz Brisela informacija na njegovom javnom nalogu na LinkedInu da je bio zaposlen u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u Hagu iz koje je otišao kada mu je istekao ugovor.

"Oko 500 ljudi je proterano iz Evrope. Ispostavilo se da ako si Rus, da si istovremeno i špijun. Bio diplomata ili ne, nije važno", rekao je Studenikin za RSE.

Studenikina su "EU Observer" i istraživačka grupa "Centar za dosije" u aprilu optužili da radi za rusku Spoljnu obaveštajnu službu (SVR), što su Studenikin  i SVT negirali.

"Možda bih voleo da radim za nekog (takvog), ali takva prilika se nije ukazala u mojoj dosadašnjoj karijeri. Dakle, ne, definitivno ne", rekao je on za RSE.

image