Srbija i Balkan

Dodik: Mora se pokazati na delima ko je za EU, a ko ne

Oni koji odbijaju dogovore, jasno je kakav stav imaju, poručio je predsednik Srpske
Dodik: Mora se pokazati na delima ko je za EU, a ko ne© Ustupljena fotografija/MSTEO BiH

Ohrabrujuće je čuti da Brisel nema plan "B" za BiH, ali za BiH to nije dovoljno, jer upravo oni koje Evropa naziva proevropskim snagama kod muslimana blokiraju i plan "A" i svaku moguću opciju koja uključuje dogovor, istakao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da to nije korektan pristup i da se o evropskom putu ne može samo govoriti.

"Mora se pokazati i na delima ko je za EU, a ko ne. Oni koji odbijaju dogovore, jasno je kakav stav imaju", poručio je predsednik Srpske na društvenim mrežama.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac smatra da je put BiH ka EU usporen zbog toga što neke strukture u Federaciji BiH slušaju šta kaže ambasador SAD Majkl Marfi ili šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, pri tome zanemarujući treću stranu sa kojom treba pregovarati.

"Ta treća strana je za Ustavnu BiH i strana je koja dolazi iz Republike Srpske", istakao je Košarac.

On je naglasio da nikakvih kretanja u BiH neće biti, ni pod "dirigentskom palicom" američkog ambasadora ili šefa Delegacije EU, nego samo u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Košarac je ukazao na to da u BiH postoje političari koji nisu samostalni i kojima upravljaju određeni ambasadori, te da nigde u svetu ambasador ne donosi Vladi agendu sa očekivanjem njegove zemlje da se nešto uradi.

"Treba osamostaliti političare. Mislim da ćemo se tada vratiti slovu Dejtona, dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je jedina formula za BiH, a ne da neko od predstavnika ili međunarodnih institucija traži partnerstvo u stranim ambasadama kako bi imali politike definisane protiv stavova jednog od konstitutivnih naroda", rekao je Košarac.

On smatra da BiH treba pregovarati sa evropskom delegacijom i realizovati spoljnopolitičke ciljeve, a to je članstvo u EU, te dodatnu energiju usmeriti na osamostaljivanje domaćih političara.

image