Srbija i Balkan

Izborna hronika: Vučić: Neće biti odlaganja izbora; Stevandić: Srbiju može da vodi samo Vučić

Predizborne aktivnosti se privode kraju, sutra u ponoć počinje predizborna tišina
Izborna hronika: Vučić: Neće biti odlaganja izbora; Stevandić: Srbiju može da vodi samo Vučić© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Kampanja za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji ušla je u četrdeset drugi dan. Sutra u ponoć počinje predizborna tišina koja se završava u nedelju u 20.00 časova sa zatvaranjem biračkih mesta, tako da su predizborne aktivnosti u samom finišu.

U Beogradu je održana završna konvencija koalicije "Srbija protiv nasilja".

Republička izborna (RIK) komisija je usvojila odluku kojom je utvrdila da će ukupan broj birača na predstojećim izborima biti 6.500.165, a oni će svoje biračko pravo moći da iskoriste na na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta.

Prethodno je RIK utvrdio zbirnu izbornu listu kandidata za učešće na parlamentarnim izborima u nedelju, 17. decembra na kojoj je 18 lista sa ukupno 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mesta.

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije - u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Svi građani mogu potpuno besplatno da elektronski podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku na portalu "e-Uprava".

Štampanje glasačkih listića za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine počelo je 6. decembra u štampariji JP "Službeni glasnik".

RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plavi.

Vučić: Neće biti prekida ili produžavanja glasanja zbog dojava o bombama, biće hapšenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je gostujući na TV Prva da neće biti prekida ili produžavanja glasanja ako bude dojava o bombama.

"Izbori će biti od 7 ujutru do 20 časova i kada se završe biće prebrojani glasovi", rekao je Vučić. "Čestitaćemo još u 10 uveče ako izgubimo izbore u Beogradu", dodao je.

U Beogradu održana konvencija liste "Dobro jutro Srbijo"

U Beogradu je održana centralna konvencija izborne liste "Dobro jutro Srbijo - Saša Radulović DJB - Boris Tadić SDS - Ana Pejić (Otete bebe)" na kojoj je istaknuto da se ova koalicija protivi francusko-nemačkog planu za Kosovo i Metohiju kao i uvođenju sankcija Rusiji.

Rečeno je i da je ova lista dokaz da odgovorni ljudi mogu da razgovaraju uprkos razlikama.

Predsednik pokreta "Dosta je bilo" i prvi na listi za republičke izbore Saša Radulović istakao je da je ova koalicija pre tri meseca bila nezamisliva, ali da je presudilo to što su se on i Boris Tadić usaglasili po ključnim pitanjima.

"Kada smo razmišljali o koaliciji, razgovarali smo sa strankama koje se protive francusko-nemačkom planu koji želi da otme KiM. Međutim, niko od njih nije imao vremena za ovo pitanje, osim Borisa Tadića", rekao je Radulović i dodao da je predsedniku SDS-a postavio dva pitanja i da je on na oba odgovorio odrično.

Radulović je dodao da su to bila pitanja o uvođenju sankcija Rusiji i prihvatanje pomenutog plana za KiM.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je da se Srbija nalazi u teškoj situaciji i da se ova koalicija okupila kako bi odbranila pravo na slobodu mišljenja i da je posvećena onima koji su najugroženiji u društvu.

"Ne pridružujemo se većinama već okupljamo manjinske stranke i one kojima je potrebna podrška. Mi na vlast za razliku od ostalih, gledamo kao na instrument za rešavanje ljudskih problema", rekao je Tadić i dodao kako veruje da krovna politika mora da ima humanu misiju.

On je istakao i da je naučio na svojim greškama iz prošlosti da ne veruje svima koji se predstavljaju kao njegovi saradnici, i da će ubuduće detaljno proveravati aktivnosti svih onih koji sa njim budu ušli u institucije.

"Vizije i ideju su ključ, ali je i njihovo sprovođenje od onih koji su zaduženi za to od krucijalne važnosti. Stoga me je dosadašnje iskustvo naučilo da je potrebno one kojima delegirate poslove detaljno proveravati i po nekoliko puta", rekao je Tadić.

Predsednica pokreta "Otete bebe" Ana Pejić obećala je da će kada uđe u parlament pitanje nestalih beba iz porodilišta u Srbiji biti rešeno i da će se otvoriti sve arhive koje su tada vođene.

Stevandić: Srbiju može da vodi samo Vučić

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srbiju može da vodi samo onaj ko ima ravnotežu između istoka i zapada, ko podiže privredu i infrastrukturu, a jača vojsku, te ukazao da to ne može niko osim aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića.

"Pogledate oko sebe i vidite da to osim Vučića niko nije ni radio, ne planira, a i ne može da uradi. Eto vam rezultata izbora", napisao je Stevandić na platformi Iks.

Tadić: Đilas uređuje N1

Dragan Đilas ima apsolutnu kontrolu nad uređivačkom politikom N1, tvrdi Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, čija je lista "Dobro jutro Srbijo", kako se se dodaje, tokom predizborne kampanje u potpunoj medijskoj blokadi.

U pismu koje je stranka uputila programskom direktoru N1, a koje je na mreži Iks objavio Tadić, navodi se da njihove liste za Srbiju i Beograd nisu imale "ni sekund predstavljanja na televiziji N1", a predstavnici liste nisu pozvani ni u jednu predizbornu debatu koja je organizovana na toj televiziji, niti su dobili poziv ni za jedno gostovanje u bilo kojoj drugoj emisiji tokom predizborne kampanje.

"Svojom uređivačkom politikom tokom ove predizborne kampanje praktično ste ispunili zahtev koji je, po rečima Miroslava Aleksića, Dragan Đilas isporučio Socijaldemokratskoj stranci u toku pregovora o nastupu na izborima, a koji se odnosio na zabranu pojavljivanja u medijima predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića. Nakon ovakvog odnosa prema koaliciji 'Dobro jutro Srbijo' tokom ove kampanje samo pojačavate uverenja da Dragan Đilas ima apsolutnu kontrolu nad uređivačkom politikom N1, što su predstavnici vaše televizije više puta demantovali, ali sada, nažalost, konačno potvrdilo", stoji između ostalog, u pismu koje je Tadić objavio.

Vučić: Nikad nam nije bila potrebnija veća odgovornost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti mnogo pritisaka na zemlju u narednom periodu, te da Srbija mora biti jedinstvena. 

"Nikada nam nije potrebnija veća odgovornost. Biće mnogo pritiska, zato nam je potrebna država snažna, jedinstvena. Potrebna nam je jedna politika. To je strašno važna stvar. Možemo li da vodimo konzistentnu, ozbiljnu i odgovornu politiku. Naši protivnici nemaju politiku, imaju 20 različitih stavova o jednom pitanju. To je mnogo veća opasnost nego što možete da zamislite", rekao je Vučić na predizbornom mitingu u Novom Sadu.

SPS: Spomenik Slobodanu Miloševiću

Predstavnici Socijalističke partije Srbije najavili su da će podići spomenik u dvorištu zgrade SPS-a u Nišu bivšem predsedniku te stranke i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

"Pošto vidimo da se Nišlije ne bune zbog spomenika Draži Mihajloviću u Ulici Vuka Karadžića, mi ćemo na proleće kod nas u dvorištu podići spomenik Slobodanu Miloševiću. To će biti zahvalnost niških socijalista za sve ono što je Milošević učinio za Niš, a učinio je mnogo", istakao je predsednik Gradskog odbora SPS Igor Novaković i dodao da je on "živi svedok tih događanja".

Takođe su promenili ime Velike sale u Nišu koja sada nosi naziv Spomen sala "Slobodan Milošević". Predsednik niških socijalista je tom prilikom rekao da će i u sali biti postavljene fotografije Slobodana Miloševića. Ispred ulaza u salu postavljena je tabla sa imenom bivšeg predsednika SPS, kao i njegova slika koju su danas otkrili njegov unuk Marko Milošević i Novaković.

Jovanović: Decentralizacija neophodna, vreme je da se Srbija ravnomerno razvija

Predsednik Nove DSS Miloš Jovanović rekao je da je decentralizacija neophodna i da Srbija treba ravnomerno da se razvija, a ne da se "sve svodi na Beograd".

"Srbija je predivna država i moramo da sačuvamo naš narod po dubini naše teritorije i da damo lokalnim samoupravama veću odgovornost, nadležnosti i finansije", rekao je Jovanović, saopšteno je iz koalicije.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović ocenio je da zbog sadašnje centralizacije vlasti svi žele da žive u Beogradu i Novom Sadu.

"Velike su migracije prema tim gradovima, dok je veliki deo Srbije opusteo. To nije dobro ni za Beograd, niti za ostatak Srbije i zato nam je potrebna decentralizacija", rekao je Mihajlović.

Srpska koalicija NADA koju čine Novi DSS i POKS traži veće ingerencije i više novca za budžete lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju.

A. Šešelj: Radikali nikada neće biti saučesnici u antisrpskim zapadnim namerama

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke i kandidat za narodnog poslanika Aleksandar Šešelj poručio je da radikali nikada neće biti saučesnici u, kako je rekao, antisrpskim zapadnim namerama, namerama zapadnih ambasada i ostalih centara moći.

"Uvek ćemo nepokolebljivo braniti srpstvo, braniti srpske nacionalne interese. Srpski radikali će se uvek obračunati sa svakim ko bude udario na srpski nacionalni identitet, na srpsko pismo, na srpsku crkvu, na srpstvo u celini", rekao je Šešelj, saopšteno je iz SRS.

Vučić: Zahvalio sam Dodiku na želji da politika koju sam predstavljao pobedi

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom imao odličan razgovor kao i da mu je zahvalio na želji da politika koju je predstavljao odnese pobedu na nedeljnim izborima u Srbiji.

"Odličan razgovor sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Svakako, naš poslednji susret pred izbore 17. decembra. Zahvalio sam se predsedniku Dodiku na izuzetnoj saradnji u prethodnom periodu, a posebno na iskazanoj želji da politika koju sam predstavljao u Srbiji odnese pobedu na nedeljnim izborima", napisao je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Predsednik je naveo i da su zajedno konstatovali "da Srbija ne sme da stane".

Tadić u Novom Pazaru: Nastavićemo sa politikom pomirenja

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS), koja zajedno sa Dosta je bilo čini izbornu listu "Dobro jutro Srbijo", Boris Tadić izjavio je u razgovoru sa građanima u Novom Pazaru da će lista koju predstavlja nastaviti sa politikom pomirenja i u budućnosti, jer je to, kako je rekao, temelj svakog drugog razvoja.

Tadić je rekao da je ono najvažnije što su radili u vreme njegovog predsedničkog mandata bilo to što su mirili ljude, saopštila je SDS.

"Mirili smo Bošnjake, Srbe, Crnogorce i sve koji žive na ovom prostoru. Za nas je to veoma važno i to je naše najveće delo", ocenio je Tadić.

Dodao je da su mnogo toga uradili u prošlosti za taj kraj.

"Uvek je moglo i više, ali zato smo i ovde - borimo se da bismo završili ono što smo započeli", rekao je Tadić

Dodik: Glasaću za SNS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik napisao je na Iksu da će glasati za Srpsku naprednu stranku na predstojećim izborima 17. decembra.

"Ne mogu izdajnici kod Srba prolaziti. Zato ću izaći na izbore u Srbiji i glasaću za SNS, iz prostog razloga što smatram da je to najbolje što Srbija ima. Bilo bi dobro da SNS ima i republičku i lokalnu vlast, jer vidimo da se Srbija stalno gradi", napisao je Dodik na Iksu.

Državljani Srbije u BiH u nedelju mogu da glasaju na 19 biračkih mesta

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH moći će da glasa na 19 biračkih mesta, a iz Ambasade Srbije u Sarajevu naveli su da se procedura glasanja u inostranstvu nije menjala u odnosu na prethodne izbore.

"Državljani Srbije koji borave u BiH, a koji su se do 25. novembra preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u BiH prijavili da će glasati u BiH, mogu da ostvare svoje glasačko pravo", saopšteno je iz Ambasade Srbije u BiH.

Biračka mesta biće otvorena u Generalnom konzulatu Srbije i zgradi "M:tela" u Banjaluci, u Ambasadi Srbije u Sarajevu, u Generalnom konzulatu u Mostaru, u Trebinju u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, te u Drvaru u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Mostaru.

U Višegradu svoje glasačko pravo državljani Srbije moći će da ostvare na biračkom mestu koje će biti otvoreno u Srednjoškolskom centru "Ivo Andrić", u Doboju u Centru za obrazovanje i kulturu, a u Bratuncu u istoimenom srednjoškolskom centru.

Biće otvorena i dva biračka mesta u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" U Bijeljini, u Rudom u istoimenom srednjoškolskom centru, OŠ "Sveti Sava" u Loparama, kao i u istoimenoj osnovnoj školi u Zvorniku, te u OŠ "Vuk Karadžić" Roćević-područno odeljenje Osnovne škole u Branjevu.

U Prijedoru državljani Srbije će moći da glasaju u OŠ "Desanka Maksimović", u Mrkonjić Gradu u istoimenom srednjoškolskom centru, na Palama u OŠ "Srbija", te u opštini Novo Goražde.

Iz Ambasade Srbije navode da će biračka mesta biti otvorena na dan glasanja od 7.00 do 20.00 časova, te napominju da je za glasanje potreban važeći identifikacioni dokument Srbije, odnosno lična karta ili pasoš ove države.

Pregled biračkih mesta dostupan je posredstvom linka Ministarstva inostranih poslova Srbije, odnosno u odluci Republičke izborne komisije https://www.mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/glasanje-u-inostranstvu-na-81-birackom-mestu/.

Ulazi opozicionih stranaka išarani tokom noći

Na ulazima u prostorije Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke i stranke Zajedno, kao i Udruženih sindikata Srbije "Sloga" u Beogradu ispisani su natpisi "Treba mi pomoć" i "Upomoć".

Kako navode iz ovih stranaka, incidenti su prijavljeni policiji.

Vesić: Glas za našu listu jedina garancija da će Srbija nastaviti da se razvija

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je da je 17. decembar najvažniji datum u modernoj istoriji, jer se tog dana bira da li će se svi projekti nastaviti i završiti kako bi se Srbija dalje razvijala ili će zemlja stati.

"Ako građani glasaju za listu "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", to je jedina garancija da će Srbija nastaviti da se razvija, da će voditi slobodnu, nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, o kojoj će odlučivati građani Srbije", rekao je Vesić za TV Prvu.

Glas za bilo koju drugu listu je glas da se svi projekti u državi zaustave, dodao je on.

"Samo je glas za listu Aleksandra Vučić glas za Srbiju. Možda će ovo što ću sada reći zvučati grubo, ali je tačno. Glas sa bilo koju drugu opozicionu listu je glas protiv Srbije. To ne znači da oni koji glasaju za druge liste ne vole Srbiju, ali nažalost glasaju za one koji će zaustaviti sve projekte. Zato je pobeda liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" pobeda svih građanki i građana, čak i onih koji, iz nekog razloga, ne glasaju za nas, jer će i oni putovati novim putevima, prugama, i siguran sam da će nas u budućnosti podržavati, jer je politika Aleksandra Vučića dobra za sve ljude", naveo je Vesić.

Na najave iz opozicije da su "spremni da glasove brane na ulici", Vesić je konstatovao da posle svake velike Vučićeve pobede, dođe do protesta onih koji su izgubili, jer misle da se vlast preuzima na ulici a ne glasovima ljudi.

Naveo je i da je deo opozicije, okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja", dok je trajala žalost posle tragedije u školi "Vladislav Ribnikar", mislila da može da preuzme vlast na ulici i da iskoristi tragediju u političke svrhe.

"Uzeli su, oteli ime 'Srbija protiv nasilja', koje je nastalo na bolu ljudi zbog tragedije, da ga iskoriste za kampanju a na kraju su pod tim tužnim sloganom završili juče svoj skup pevanjem!? To pokazuje nedostatak empatije i da im nije stalo do tragedije ali pokazuje i neodgovornost prema državi. Zato je važno da ubedljivom pobedom, obezbedimo da Srbija bude stabilna", rekao je Vesić.

Dačić: Vodićemo odgovornu politiku u skladu sa nacionalnim interesima zemlje

Srbija će i sledeće godine nastaviti da sprovodi nezavisnu spoljnu politiku, odgovornu politiku u skladu sa nacionalnim interesima, gradićemo nova i negovati stara prijateljstva a osnovni cilj biće nam očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje, rekao je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je otvarajući konferenciju "Svet u 2024" koju organizuje "Kolor medija komjunikejšns" istakao da je situacija na Kosovu i Metohiji teška i da su Srbima na KiM uskraćena osnovna prava.

"Najsvežiji primer je uskraćivanje prava na glasanje na izborima u nedelju", rekao je on i istakao da je opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i mir u pokrajini prioritet politike Srbije vezan za KIM, ocenio je Dačić.

Kada je reč o spoljnoj politici naglasio je da članstvo u Evropskoj uniji ostaje naše strateško opredeljenje, kao očuvanje stabilnosti u regionu i dobra saradnja sa susednim zemljama.

"Nastavićemo i rad na očuvanju i jačanju ekonomske stabilnosti zemlje, na privlačenju novih stranih investicija, ulaganju u digitalizaciju, inovacije, obrazovanje", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je govorio i o situaciji u svetu i istakao je da je ona opterećena ozbiljnim izazovima i krizama, pri čemu su najveći Ukrajina i Gaza i dodao da i "u 2024. godinu ulazimo sa teškim, opterećujućim okolnostima".

Prema njegovim rečima, ovim teškim političkim okolnostima, migracijama treba dodati i ekonomsku krizu čije su posledice ozbiljne i biće u fokusu i sledeće godine a to važi i za naš region.

RIK: Skup Koalicije SPN - nedopustiv pritisak na institucije

Predizborni skup Koalicije Srbija protiv nasilja (SPN), koji je sinoć kulminirao okupljanjem ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) i pokličem da se RIK "ne igra" glasovima okupljenih građana, predstavlja nedopustiv pritisak na institucije koje treba da sprovedu predstojeće izbore, kao i pokušaj narušavanja njihove nezavisnosti i integriteta, saopšteno je iz RIK-a.

Očigledna je namera da se, kako se navodi u saopštenju, optužbama na račun Republičke izborne komisije, lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, unese nemir među građane, a rad organa za sprovođenje izbora dodatno oteža neosnovanim i nedopustivim insinuacijama da se priprema izborna krađa, a sve u cilju opravdavanja eventualnog neuspeha na izborima.

Na ovaj način se želi stvoriti utisak u delu javnosti, da u Republičkoj izbornoj komisiji sede neki drugi, a ne i predstavnici upravo onih koji upozoravaju Republičku izbornu komisiju na obavezu poštovanja zakona, navode iz RIK-a.

"Republička izborna komisija se poslednjih nekoliko dana, a pred sam početak izborne tišine i samo pet dana pre dana glasanja, suočava sa nedopustivim pritiscima i zahtevima da donese odluku da se, suprotno preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), promeni način na koji se na biračkom mestu postavlja paravan za obezbeđivanje tajnosti glasanja, i to tako da ne bude okrenut ka zidu, kako niko ne bi mogao da vidi kako birač glasa, već da bude okrenut na suprotnu stranu, ka članovima biračkog odbora, čime bi se direktno ugrozila tajnost glasanja", ističe se u saopštenju.

Uprkos svim pritiscima, Republička izborna komisija će, kako se naglašava, ostati dosledna svojoj obavezi da se celokupni izborni proces sprovede u skladu sa zakonom, kao i preporukama ODIHR.

image