RT Balkan izborni specijal (7. DEO): Koje postizborne koalicije ne dolaze u obzir?

U susret izborima koji će biti održani 17. decembra RT Balkan objavljuje poslednji deo izbornog specijala

Srbija će od ponoći biti u predizbornoj tišini pred glasanje koje će biti održano u nedelju. RT Balkan objavio u više delova odgovore predstavnika stranaka na važna pitanja koja su značajna za unutrašnju i spoljnu politiku Srbije.

U poslednjem delu izbornog specijala stranke odgovaraju na pitanje: Koje postizborne koalicije, kako na nivou Beograda tako i na republičkom nivou, ne dolaze u obzir za vašu političku opciju?

Ne volim nikada da se izjašnjavam negativno, da govorim ko ne dolazi u obzir, kaže za RT Balkan visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

"Posle izbora ćemo videti. Svakako ne dolazi u obzir neki vid saradnje sa onima koji bi dezintegrisali našu zemlju i koji bi pristali da Terazije uđu u EU samo da njihova zadnjica bude na mestu, a to što bi Srbija bila raskomadana, to ih baš briga. Što se tiče svega ostalog, možemo da razgovaramo", odgovara Đukanović.

Socijalistička partija Srbije donela je odluku na sednici Glavnog odbora da na izbore izađe sa "tradicionalnim predizbornim patrnerima" i da posle izbora neće ići u koaliciju sa "kvazievropejcima ili kvazipatriotama", već očekuje nastavak partnerstva Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

Lider SPS-a Dačić više puta u kampanji je naveo da je za Srbiju najbolja opcija da on bude premijer, a predsednik Srbije ostane osnivač SNS-a Aleksandar Vučić.

Dačić je kazao da je cilj SPS-a da zajedno sa SNS-om i Vučićem ima poslaničku i odborničku većinu.

"Nemam nikakve sumnje da će sledeću vladu ponovo činiti SNS i SPS, zajedno s ostalim strankama koje su s nama u koaliciji", poručio je Dačić.

Koalicija Nacionalno okupljanje pokreta Dveri i Sprske stranke Zavetnici je državotvorna snaga, kaže za RT Balkan liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.

"U nazivu liste istakli smo svoje opredeljenje, a to znači da sa nama nisu moguće antidržavne koalicije, koje bi nastavile sprovođenje francusko-nemačkog plana, finalnu separaciju Kosmeta i konačno ekonomsko potčinjavanje Srbije Briselu. Ne postavljamo stranačke uslove već insistiramo na poštovanju Ustava", kaže Đurđević Stamenkovski.

Ovoj koaliciji u Beogradu su prioriteti borba protiv korupcije, zagađenja vazduha, kao i rešavanje brojnih gradskih problema.

"Na prethodnim izborima obećali smo povratak poverenja u politiku, pa u skladu sa tim na ovim izborima principe kandidujemo ispred kalkulacija. I na tome ćemo istrajati", poručuje Đurđević Stamenkovski.

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić tvrdi da će njegova politička opcija u jednoj užoj koaliciji uspeti da obezbedi većinu, te da neće biti potrebna saradnja svih opozicionih faktora za novu vlast.

"U ovom trenutku najvažnije je srušiti vlast SNS i to mora da bude imperativ. SPS nije za nas koalicioni partner, nego vlast i oni su podjednako odgovorni za sve što se dešava u Srbiji u poslednjih 11 godina kao i SNS jer su ih podržavali i zajedno sa njima učestvovali u svemu tome", kaže Aleksić.

Za razliku od njega prvi na listi Radomir Lazović kaže da prema svim istraživanjima, prozapadna opozicija neće moći da formira vlast bez desnih stranaka.

"Postoji želja da uradimo sve da nakon izbora smenimo vlast. Miloš Jovanović je to i javno rekao", naveo je Lazović.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas nada se da će prozapadna opozicija sa Novim DSS-om moći da formira vlast u Beogradu, a da će na republičkom nivou biti formirana tehnička vlada.

"Tehnička vlada na nivou Srbije bi realno mogla da se napravi sa svima zato što se ne bi bavili ovim stvarima koje nas razdvajaju. Da se organizuju novi izbori, da se oslobode mediji, da u policiju dođu pravi ljudi", naveo je Đilas.

Šef kabineta lidera Novog DSS-a Zdravko Veselinov za RT Balkan kaže da koalicija sa "onima koji su prihvatili francusko-nemački sporazum i time prevarili sopstvene građane i glasače, i defatko priznali Kosovo i Metohiju, dakle sa Srpskom naprednom strankom, za našu koaliciju nije prihvatljiva ni na nivou Beograda ni na nivou republike".

"Naša obaveza je da ih razvlastimo kako bismo sačuvali Srbiju", poručuje Veselinov.

Predstavnik liste "MI - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" Aleksandar Pavić kaže da su za njih apsolutno isključene koalicije na nivou Beograda i na republičkom nivou sa prozapadnim političkim snagama, kao i svima koji idu po svoje mišljenje u zapadne ambasade ili prestonice.

"A takvih je prepuna i sama vlast, od vrha pa nadole. Mi se na prvom mestu zalažemo za dekolonizaciju i resuverenizaciju Srbije, i u tom kontekstu je neprihvatljiva saradnja sa stranim, najpre zapadnim eksponentima ili poslušnicima", poručuje Pavić.

Još jedna stvar koju žele da izbegnu po svaku cenu je stvaranje nekog novog DOS-a.

"A očigledna je opasnost da nam se tako nešto ponovi – pod geslom 'samo da ON ode'. Taj film smo već gledali 5. oktobra 2000. godine, i ne želimo da gledamo reprizu, a pogotovo ne želimo da učestvujemo u njoj", zaključuje Pavić.

Crvene linije Narodne stranke za postizbornu saradnju sa drugim političkim organizacijama jesu odbacivanje francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije, zabrana kopanja litijuma, i spremnost na otpočinjanje promene sistema, i u Beogradu i u ostatku Srbije, kaže za RT Balkan lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

"Ne možemo sarađivati sa onima koji se zalažu za to da se trajno odreknemo dela svoje teritorije, kao ni sa onima koji bi da Srbina postane strana rudarska kolonija gde bi se zemlja, voda i vazduh nepopravljivo trovali i uništavali zarad profita velikih multinacionalnih kompanija", pojašnjava Jeremić.

Funkcionerka Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta podseća za RT Balkan da je SRS na izborima za Skupštinu Grada Beograda u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i dodaje da veruje da će ta lista moći samostalno da formira vlast.

"U koaliciju nikada ne bismo sa strankama koje priznaju lažnu državu Kosovo, koje bi uvele sankcije Rusiji, ne priznaju Republiku Srpsku, šire laži da se u Srebrenici desio genocid i rade protiv nacionalnih interesa. Mi se pripremamo da u Narodnoj skupštini budemo najjača nacionalna partija, spremni da delujemo i kao deo vlast i kao ozbiljna i odgovorna opozicija", kaže Radeta.

Funkcioner Pokreta socijalista Đorđe Komlenski kaže za RT Balkan da je za tu političku opciju neprihvatljiva koalicija sa bilo kim ko je spreman da na bilo koji način prizna, ili prihvati nezavisnost privremeno okupiranog dela  Republike Srbije.