Bocan-Harčenko: Pratimo razvoj situacije, obezbedite Srbima na KiM pravo na bezbednost

Ruski ambasador smatra da posrednici u dijalogu između Beograda i Prištine ne žele deeskalaciju situacije na KiM

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na svom Tviter nalogu ukazao je da "zapadni tzv. posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede efikasne mehanizme zaštite njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost".

"Pratimo informacije u medijima o razvoju situacije oko pokrajine Kosovo i Metohija, gde tenzije ne popuštaju. Kako samo zapadni tzv. posrednici ne žele da ostvare davno postignute briselske dogovore - pa ih zamenjuju bilo čime", napisao je ruski ambasador.

On je dodao da "zapadni tzv. posrednici" očigledno ne žele da reše problem koji imaju Srbi na KiM, inače bi se reagovalo drugačije.

"Drugim rečima, zapadni tzv. posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede zakonite efikasne mehanizme zaštite njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost. Dok samo to i može da osigura deeskalaciju situacije u pokrajini", zaključio je Bocan-Harčenko.

Podsetimo, situacija na Kosovu i Metohiji dodatno se zakomplikovala zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila na RKS tablice kojom su od 21. novembra predviđene novčane kazne za vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Nakon odluke Prištine usledila je i odluka Srba sa severa KiM da napuste sve privremene prištinske institucije u kojima su radili.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na dijalog na najvišem nivou, što je potvrđeno iz Predsedništva Srbije.