Srbija i Balkan

Vučić primio orden Slovačke evangeličke crkve (VIDEO)

Orden pripada svim građanima koji razumeju potrebu da živimo zajedno, rekao je srpski predsednik
Vučić primio orden Slovačke evangeličke crkve (VIDEO)© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u Novom Sadu Orden prvog stepena Slovačke evangeličke crkve za izuzetne dosadašnje zasluge i podršku slovačkoj crkvi i narodu.

"Za mene je velika čast i s ushićenjem prihvatam najveću nagradu koja Slovačka evangelička crkva dodeljuje. Orden pripada svim građanima naše zemlje koji dobro razumeju potrebu da živimo zajedno. Formalno je namenjen meni, a zapravo je svedočanstvo o bratskoj ljubavi između naših naroda, srpskog i slovačkog naroda koji vekovima žive zajedno u našoj Srbiji", rekao je Vučić kome je orden uručio biskup Slovačke evangeličke crkve u Srbiji Jaroslav Javornik.

Predsednik je rekao da je srećan zbog podrške koju je država pružila Slovačkoj evangeličkoj crkvi i zajednici, kao i za rekonstrukciju crkava i hramova, ali je dodao da to nije sasvim dovoljno, i da se nada da će država imati više novca i mogućnosti da pomogne i Slovačkoj evangeličkoj crkvi i slovačkom narodu.

"Drevna slovačka poslovica kaže - dobar sused je najbolja ograda. Mi Srbi i Slovaci iz dana u dan potvrđujemo ovu maksimu gradeći zajedno bolje društvo i bolju budućnost", rekao je Vučić.

Slovačka evangelička crkva augzburške veroispovesti u Srbiji je protestantska crkva luteranskog usmerenja, koja se po statusu ubraja među tradicionalne crkve u Srbiji.

Ovo je najveća protestantska crkva na području bivše Jugoslavije i ima oko 49 hiljada vernika. Većina članova crkve živi u Vojvodini, a sedište biskupije je u Novom Sadu.

Vučić se, inače, danas sastao sa predsednikom "Mančester sitija" Haldunom al Mubarakom i sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske.

image