Hoće li sve četiri srpske opštine dobiti Albance gradonačelnike - i šta dalje?

Rezultati prethodnih lokalnih izbora potvrđuju ovaj zaključak, ali kolika bi bila legitimnost tako izabranih čelnih ljudi

Četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima su Srbi apsolutna većina, mogle bi već 18. decembra  dobiti gradonačelnike – Albance. Na ovo sasvim izvesno upućuju najnovije izjave iz CIK "Kosova" prema kojima "novi gradonačelnici u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu mogu biti izabrani bez obzira na odziv birača".

Valjmir Elezi, portparol CIK "Kosova" pojasnio je da "zakon o opštim izborima i zakon o lokalnim izborima ne ograničavaju kolika bi trebalo da bude izlaznost glasača u nekoj opštini da bi rezultat mogla da overi centralna izborna komisija".

CIK "Kosova", zaključio je Elezi, overiće rezultate lokalnih izbora na severu KiM 18. decembra kakvi god oni bili. On je dodao i da na glasačkim listićima može biti samo jedan kandidat i da će i u tom slučaju izbori biti validni.

Inače, CIK "Kosova" pre tri dana je ustanovila plan za organizovanje izbora na severu KiM, određeni su rokovi za prijavu političkih subjekata i kandidata kao i za imenovanje opštinskih izbornih komisija i ostale izborne radnje.

Iz Srpske liste, odmah pošto je Vjosa Osmani raspisala izbore u četiri opštine, saopšteno je da ova partija neće na njima učestvovati, kao i da njihovi glasači koji, kako su saopštili, "čine 95 posto birača na severu KiM neće izaći na biračka mesta". Iz Srpske liste nisu učestvovali na konsultacijama koje je organizovala Vjosa Osmani, a i predstavnici Srba koji su se pojavili na ovim konsultacijama saopštili su da nije vreme za ovakve izbore.

Za gradonačelnike opštine mogu da dobiju Albance

Rezultati prethodnih lokalnih izbora na KiM koji su održani u oktobru 2021. godine potvrđuju zaključak da bi četiri opštine mogle da dobiju gradonačelnike Albance, ali, upućuju i na to kolika bi bila legitimnost tako izabranih čelnih ljudi opština.

Tako je oktobra 2021. u Severnoj Mitrovici pobedio Milan Radojević sa 91,12 posto, odnosno 10.833 glasa, dok je Erdan Atić iz jedne građanske inicijative imao 8,8 posto, odnosno 1.056 glasova. U Leposaviću, Zoran Todić imao je 9.065 glasova, odnosno 97,85 posto, dok je Šaćir Hetemi iz PDK dobio 199 glasova, odnosno 2,15 posto izašlih. U Zubinom Potoku Srđan Vulović pobedio je sa 3.225 glasova, odnosno 83,5 posto, dok je Ćerkin Veselji uspeo da sakupi 259 glasova, odnosno 6,7 posto. U Zvečanu, pobedio je Dragiša Milović sa 98,4 posto glasova, a u lokalnom parlamentu Srpska lista  osvojila je 18 odborničkih mesta a DPK tek jedno.

Po objavljenom planu CIK "Kosova" članovi i predsednici OIK trebalo bi da su već imenovani, ali, i dalje, nije do kraja jasno gde će izbori biti održani jer je 18 od ukupno 23 biračka mesta u Severnoj Mitrovici, recimo, u dve škole koje su u srpskom obrazovnom sistemu pa je otvoreno pitanje da li će rukovodstva škola dobrovoljno predati prostorije za održavanje izbora.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je ovih dana da izbori na severu "nemaju nikakvog smisla" i da su "osuđeni na propast".

"Nikakvim ucenama i pretnjama Priština neće uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili "kosovske" institucije, jasno poručivši da je jedini put za povratak formiranje Zajednice srpskih opština i ukidanje protivpravnih i jednostranih odluka o tablicama", rekao je Petković.

Više pitanja nego odgovora

U ovom trenutku, kada se govori o izborima na severu KiM, mnogo je više pitanja nego odgovora. Neka od njih su da li su lokalni izbori na severu KiM deo paketa pregovora koji danima traju u Briselu i čije se finale očekuje u nedelju uveče ili ponedeljak ujutru kada bi u sedištu EU trebalo da se sastanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti. Otvoreno je i pitanje u kojoj meri izbori na severu mogu pogoršati i onako rovito stanje, dovesti možda do incidenata, kao i šta će se dešavati posle izbora i izbora Albanaca za predsednike opština u kojima su Srbi apsolutna većina.

Neki od političkih analitičara koji su ovih dana komentarisali zakazano glasanje na severu KiM ocenili su da izbori, pa samim tim i novi gradonačelnici neće imati nikakav legitimitet.

Izborna kampanja po odluci CIK "Kosova" trebalo bi da počne 8. i da traje do 16. decembra.

Premijer Kurti na dan kada je CIK u Prištini odredila rokove za izborne radnje na severu KiM rekao je da ti izbori "moraju biti održani", a da Zajednica srpskih opština "neće biti formirana".