Vučić: Predizborno iznenađenje - Nestorovićeva lista je iznad cenzusa

Podrška listi "Mi - glas iz naroda" raste i u kladioničarskim prognozama

U ranije nezabeleženom deficitu predizbornih istraživanja, građani su, ne bi li koliko-toliko stekli predstavu o šansama izbornih kandidata, morali ovih dana da se okrenu kladioničarskim kvotama, jer, kao što reče predsednik Vučić, "one ako nisu u pravu gube novac".

I kladionice i Vučić, tako, kao veliko iznenađenje ove predizborne kampanje vide listu "Mi - glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" kojoj srpski predsednik predviđa čak i ulazak u parlament.

"Postoji mogućnost iznenađenja za najmanje tri liste koje se kreću između 1,8 odsto i 3,1 odsto podrške. Tako da je pitanje na koju će to stranu da ode i kako će to da izgleda. To su radikali, Narodna stranka, Boris Tadić i Radulović. Pitanje je kako će ići sa listom Nestorovića i za grad i za republiku. Za sada je na republici preko cenzuzsa (tri odsto), pa ćemo videti", poručio je Vučić, koji listi "Srbija protiv nasilja" prognozira da će osvojiti između 22 i 23 odsto glasova.

Gostujući u jutarnjem programu televizije K1 predsednik je otkrio da njegova lista svaki dan sprovodi istraživanja javnog mnjenja i da ima potpuno pouzdane podatke o predstojećim izborima, ali da on nije dozvolio da se takva opipavanja stavova javnosti objavljuju. Dodaje međutim, da on lično merodavnim smatra i istraživanja kladionica.

A prema njihovim procenama, lista "Mi - glas iz naroda" više je nego udvostručila svoje izborne šanse u odnosu na početak kampanje.

U vreme proglašenja Nestorovićeve izborne liste, kladioničari su joj davali referentnu vrednost od 0,8 odsto glasova, dok je pre dva dana ona povećana na 1,6 odsto glasova. Trenutno, Nestorovićeva družina koja je listu praktično jedva predala zbog bezbroj poteškoća u prikupljanju i overi potpisa – prema mišljenju kladionica osvojiće 1,95 odsto glasova, pri čemu je prognoza da je veća mogućnost da će lista osvojiti više glasova, nego manje od predviđenog.

I predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, koji na izborima učestvuje u koaliciji sa Borisom Tadićem, rekao je nedavno da je imao uvid u istraživanja koja pokazuju rast njihove koalicije, ali i "grupe okupljene oko dr Nestorovića čija je pojava drastično oborila rejting nekih stranaka desnice". Kako je dodao Radulović, liste "Dobro jutro Srbijo" i "Mi-glas iz naroda" su jedine dve grupacije koje beleže rast.

Prema trenutnim prognozama kladionica, Radulovićeva i Tadićeva lista osvojiće 2,65 odsto glasova, dok se Narodnoj stranci i radikalima koje je takođe Vučić označio kao izborna iznenađenja, predviđa 2,55 odsto glasova, odnosno 1, 8 odsto podrške.

Predsednik Srbije ocenio je i da će najneizvesniji izbori biti u Beogradu, gde je kako je rekao, došlo do "ogromnih i tektonskih promena", ali da njegova izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" vodi i u srpskoj prestonici.

"U Beogradu će biti najneizvesnije, gde su oni imali ogromnu prednost, onda smo mi tu uspeli da okrenemo potpuno. E sad, hoćemo li izdržati ili ne, to ćemo da vidimo. Biće važan svaki glas", rekao je Vučić.

Predsednik nije komentarisao koliko će glasova SNS osvojiti, ali se pozvao na kladioničarske kvote i pozvao sve one koji misle da Srpska napredna stranka ima manje od 42,8 odsto na republičkom nivou, da stave novac na to (toliko naprednjacima daju kladionice).

Desničarskim strankama, predvideo je da će imati manje glasova nego što se očekuje.

Kladioničari, međutim, listi Zavetnika i Dveri prognoziraju osvajanje 7 odsto glasova, dok se koaliciji "Nada za Srbiju" daje referentna vrednost od 5,1 odsto.

SPS, prema kladionicima, 17. decembra osvaja 9,75 odsto glasova, dok će Srbija protiv nasilja ubrati 21, 3 odsto glasova, odnosno manje nego što Vučić misli da će osvojiti.