Poslednja predizborna anketa: SNS i SPS iznad 50%, "MI" preko cenzusa, Dveri i Zavetnici neizvesni

Istraživanje Ipsos-a objavljeno je neposredno pred početak izborne tišine

Nakon gotovo potpunog izostanka istraživanja javnog mnjenja za vreme izborne kampanje, praktično u "pet do 12", odnosno, svega oko sat vremena pred početak izborne tišine, agencija Ipsos objavila je projekcije rezultata glasanja zakazanog za 17. decembar, po kome, uz SNS, listu Srbija protiv nasilja i SPS, cenzus prelaze još i liste Miloša Jovanovića, Branimira Nestorovića, a možda i lista koju čine Zavetnici i Dveri.

Prema ovoj anketi, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane osvojiće najveći broj mandata, budući da tri dana pred izbore imaju podršku 44,6 odsto birača. 

Sledeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23,6 odsto, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8,7 odsto.

Cenzus prelaze i lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju koja će imati 4,6 odsto podrške glasača, dok će lista Mi, glas iz Naroda – prof. dr Branimir Nestorović osvojiti 4,4 odsto.

Zajednička lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga ostane prema ovoj prognozi imaće 3,2 odsto glasova, iako je Ipsos naveo da postoji mogućnost da oni ipak ostanu ispod cenzusa, budući da se dobijena donja granica intervala poverenja nalazi ispod granične vrednosti od tri odsto.

Istraživanje Ipsos-a van parlamenta je ostavilo Srpsku radikalnu stranku za koju se očekuje da prikupi jedan odsto glasova, dok u skupštinskim zasedanjima neće učestvovati ni lista Saše Radulovića i Borisa Tadića "Dobro jutro Srbijo", kojoj ova agencija, uprkos tome što su joj kladionice davale dobre šanse, predviđa da neće preći cenzus i da će osvojiti 2,1 odsto glasova.

Isto važi i za Narodnu stranku, koja će prema ovoj proceni ostati na 1,2 odsto podrške birača.

Ovi rezultati prognozirani su uz ogradu da postizborna istraživanja pokazuju da jedan broj glasača odlučuje za koga će glasati u poslednjih nekoliko dana pred izbore, te da je iz tog razloga, kao i zbog niske lojalnosti birača određenih stranaka, moguće da u poslednjem trentuku dođe do prelivanja glasova unutar blokova sličnih stranka.

Zanimljivo je da se prognoze koje Ipsos iznosi poprilično razlikuju u odnosu na najave koje su dali kladioničari. Listi Branimira Nestorovića, kojoj je doduše i predsednik Vučić predvideo prelazak cenzusa, ova agencija je praktično je duplirala šanse, jer su joj kladionice davale oko 1,95 odsto glasova.

Ukoliko je Ipsos dobro predvideo izborne rezultate, kladioničari su, izgleda, precenili Zavetnike i Dveri. Nacionalnom okupljanju, koje bi moglo da ostane ispod cenzusa, oni su predviđali sedam odsto podrške.

Svoju prognozu nešto ranije je izneo i predsednik Vučić, koji je, očigledno, dobro predvideo uspeh Nestorovićeve liste, ali je za neke druge partije omanuo.

"Postoji mogućnost iznenađenja za najmanje tri liste koje se kreću između 1,8 odsto i 3,1 odsto podrške. Tako da je pitanje na koju će to stranu da ode i kako će to da izgleda. To su radikali, Narodna stranka, Boris Tadić i Radulović. Pitanje je kako će ići sa listom Nestorovića i za grad i za republiku. Za sada je na republici preko cenzuzsa (tri odsto), pa ćemo videti", poručio je Vučić, koji listi "Srbija protiv nasilja" prognozira da će osvojiti između 22 i 23 odsto glasova.

Očekivana izlaznost prema istraživanju Ipsos-a iznosi 56,4 odsto birača, odnosno očekuje se da broj građana koji su glasali bude u intervalu od 54,6 odsto do 58,2  odsto u odnosu na broj upisnih birača.

"Procena izlaznosti napravljena je na celom uzorku, dok je procena izbornih rezultata lista na parlamentarnim izborima rađena na poduzorku opredeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata prethodnih izbora, postavio hipotezu da će ih biti 3 odsto", navodi ova agencija.

Istraživanje opredeljenja glasača je sprovedeno na uzorku od 3.712 ispitanika, reprezentativnom za punoletnu populaciju Srbije bez Kosova i Metohije, a rađeno je u periodu od 12. do 14. decembra 2023. godine. Naručilac ovog istraživanja bila je lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete sprovedene metodom slučajnog uzorka i onlajn ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog onlajn panela.