Samo jedan kandidat za vanredne izbore na severu Kosova i Metohije

Za sada samo jedan kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan bez pretendenata za mesto predsednika opštine

Do petka uveče, samo je Mitrovačka građanska inicijativa u Severnoj Mitrovici podnela prijavu za učešće na vanrednim izborima koji su za 18. decembar raspisani u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Ova politička organizacija podnela je predlog kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sinoć Valjmir Eljezi, portparol CIK Kosova. 

U preostale tri opštine na severu Kosova u kojima su izbori raspisani, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu do sinoć nije bilo prijavljenih kandidata za gradonačelnike. 

Rok za prijavu kandidata počeo je 15. a ističe u ponedeljak, 21. novembra 2022. godine. 

Vanredne izbore u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije raspisala je kosovska predsednica Vjosa Osmani pošto su gradonačelnici i odbornici ovih opština podneli ostavke.

Srpska lista saopštila je odmah da na ovim izborima neće učestvovati kao ni, kako su saopštili, 95 posto birača koji ovu listu podržavaju.

Politički analitičari koji su prethodnih dana  komentarisali situaciju na severu KiM posle raspisivanja izbora, listom se slažu da izbori u opštinama sa srpskom većinom bez učešća Srba, na kojima bi glasalo po par stotina ljudi, nemaju nikakav legitimet i da mogu stvoriti nove napetosti na ovom području.