Srbija i Balkan

Protest dela profesora Zemunske gimnazije zbog seminara MUP-a: Neće da ih obučavaju oko dojava

Protiv su prevelike odgovornosti koja im se nameće, posebnih planova i programa i raznih smernica Ministarstva prosvete
Protest dela profesora Zemunske gimnazije zbog seminara MUP-a: Neće da ih obučavaju oko dojava© Andrija12345678/Wikimedia

Grupa profesora Zemunske gimnazije u pismu javnosti odbila je pohađanje obuke koju je najavio MUP, a tiče se zaposlenih u ustanovama preduni verzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koja bi obuhvatila "mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju sličan problem".

"U vezi sa citiranom izjavom protestujemo i pitamo se o kakvom posebnom planu i programu je reč, a da pre toga, prema našim saznanjima, zaposleni u prosveti nisu bili deo radne grupe ili tela koje je donelo ovakav plan. Pritom se pitamo zašto 2.500 policijskih službenika, angažovanih da obezbeđuju sve škole u Srbiji, na šta se u saopštenju skreće pažnja, ne završi planiranu obuku, a u cilju brzog reagovanja od strane lica koja su već kompetentna u oblasti bezbednosti i zaštite dece", navodi se u pismu.

Ističe se da je "zastrašujuća ideja da se za tako odgovornu i zahtevnu proceduru obučimo na nekakvom seminaru. U tom smislu odbijamo pohađanje ovakve obuke jer smo se školovali i usavršavali u oblastima koje smo sami izabrali, za koje nas je angažovala država, za koje nas plaćaju građani ove države čiju decu obrazujemo, vaspitavamo i za čiju bezbednost smo mesecima zabrinuti".

Ministarstvo prosvete, koje treba da brine o potrebama svih aktera obrazovanja, već duži period svojim odlukama onemogućava normalan rad škola, smatraju profesori Zemunske gimnazije.

Kako dodaju, to čine stavljajući prosvetarima u zadatak primenu smernica, namećući dodatne administrativne zadatke, ignorišući njihove realne probleme i potrebe u nastavi, "omalovažavajući značaj naše profesije koja je početna tačka svih profesija, pa tako i svih onih koji su zaposleni u ministarstvima".

Ističu i da o planu koji se odnosi na obučavanje zaposlenih u školama, nisu zvanično obavešteni od Ministarstva prosvete, već su ih o tome obavestili zabrinuti građani, roditelji učenika.

Profesori dodaju da pismom apeluju na javnost da naši resursi "često nisu po meri naših snaga", citirajući pisca Ivu Andrića.

"Odgovornost koja nam se nameće i ovim posebnim planom nije niti u skladu sa zakonom, niti u najboljem interesu učenika i zaposlenih u školama", ocenjuju potpisnici pisma.

image