Srbija i Balkan

IPSOS/CESID 80,2 odsto uzorka: SNS 46,4, SPN 23,3, SPS 6,7, NADA 4,8 MI 4,8

U Srbiji su održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština, uključujući Beograd
IPSOS/CESID 80,2 odsto uzorka: SNS 46,4, SPN 23,3, SPS 6,7, NADA 4,8 MI 4,8© Antonio Ahel/ATAImages

Prema preliminarnim rezultatima izbora, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", osvojila je većinu na republičkom nivou (46,4 odsto glasova - 128 mandata u Skupštini Srbije), ali i u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će formiranje vlasti u Beogradu zavisiti od dva faktora - Branimira Nestorovića i koalicije Dveri/Zavetnici, pod uslovom da pređu cenzus, za šta još imaju prostora.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23 odsto glasova na republičkom nivou i 34,7 odsto u Beogradu.

  • 17. dec 2023 • 23:27

    23:27

    Aleksić: Nema govora o tome da je SNS pobedila u Beogradu

    Miroslav Aleksić, nosilac liste "Srbija protiv nasilja" rekao je da smo danas prisustvovali "neviđenom izbornom nasilju".

    "Danas smo videli nešto što nije bila praksa, gde su dovoženi ljudi koji ne žive u Beogradu da glasaju kao da su Beograđani. Sabirni centar je bila Arena i o tome imamo podatke koje ćemo izneti. Ovo ne možemo da prihvatimo kao rezultate fer i demokratskih izbora", rekao je on.

    Aleksić je ponovio da još uvek nisu dobili sve glasove, jer se broje i da do kasno u noć neće znati rezultate, međutim da je sigurno da su na parlamentarnim izborima SNS osvojili prvo mesto, njihova koalicija drugo, a potom slede SPS, Novi DSS-Nada i "Mi, glas iz naroda".

    Dodaje da je u Beogradu mali broj glasova prebrojan.

    "Sigurno je da u ovom trenu nema govora o tome da je SNS pobedila u Beogradu. Prema našim procenama, 40.000 ličnih karata je izdato u Beogradu ljudima koji ovde ne žive. I pored toga SNS i SPN su negde izjednačene u ukupnom zbiru, ali najveća biračka mesta još uvek nisu izbrojana", rekao je on.

  • 23:23

    PIK: 51,8 odsto glasova za listu "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane"

    Na osnovu nešto više od 12 posto obrađenih glasova, Pokrajinska izborna komisija, na svojoj veb stranici, saopštila je prve rezultate glasanja na teritoriji Vojvodine.

    Obrađeno je 217, od 1.776 biračkih mesta, a prema tim podacima lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" osvojila je 51,81 odsto glasova. Sledeća je "Srbija protiv nasilja", osvojila je 14,49 odsto, sledi Savez vojvođanskih Mađara 11,17 posto glasova, "Ivica Dačić premijer Srbije" sa 5,33 odsto glasova i NADA sa 3,87 odsto glasova.

    Za sada su ispod cenzusa Vojvođani sa 2.35 odsto, SRS sa 2,34 odsto, Nacionalno okupljanje 2,06 odsto i koalicija Dobro jutro Srbijo sa 1.12 odsto glasova.

    Manje od jedan posto imaju Ruska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Narodna stranka, Čedomir Jovanović - Vojvodina mora drugačije.

  • 23:19

    IPSOS/CeSID: SNS 46,2 odsto, SPN 23,7 odsto, SPS 6,6 odsto glasova

    Prema podacima koje su objavili CESID i IPSOS, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" sa 46,2 odsto glasova na republičkim parlamentarnim izborima imaće 128 mandata u Skupštini Srbije.

    Lista "Srbija protiv nasilja" 63 mandata sa 23,7 odsto glasova, dok će Socijalistička partija Srbije sa 6,6 odsto glasova imati osvojenih mandata 19 mandata.

    Lista "Mi - glas iz naroda prof. dr. Branimir Nestorović" osvojila je za sada 13 mandata u Skupštini sa 4,8 odsto glasova, a koalicija NADA 13 mandata sa 4,9 odsto glasova.

    Među manjinskim listama, "Ujedinjeni za pravdu" Usame Zukorlića osvojili su 3 mandata sa 0,9 odsto glasova, Savez vojvođanskih Mađara 6 mandata sa 1,8 odsto glasova, Stranke demokratske akcije Sandžaka 2 mandata sa 0,6 glasova, a lista "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 1 mandat, kao i Ruska stranka.

    Za sada su bez mandata lista "Nacionalno okupljanje" sa 2,8 odsto glasova, Srpska radikalna stranka sa 1,5 odsto glasova, koalicija "Dobro jutro Srbijo" sa 1,2 odsto glasova i Narodna stranka sa 0,9 odsto glasova.

    Što se tiče Beograda, sa 38,5 odsto glasova lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" je vodeća sa 48 mandata.

    Iza nje se nalazi lista "Srbija protiv nasilja" sa 34,7 odsto osvojenih glasova i 43 mandata, dok NADA ima 5,9 odsto glasova i 7 mandata.

    Lista "Mi - glas iz naroda, Aleksandar Jerković", osvojila je 5,4 odsto glasova ne beogradskim izborima, kao i 6 mandata.

  • 23:03

    Dačić: Nismo zadovoljni rezultatima, možda vreme da SPS dobije novog lidera

    Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da SPS nije zadovoljan izbornim rezultatima, ali da su spremni da nastave saradnju sa SNS na svim nivoima, ako oni to žele.

    "Na parlamentarnom nivou SNS ima apsolutnu većinu, kada je reč o beogradskim izborima mi smo za nastavak koalicije sa SNS i ne razmatramo drugu mogućnost. Isto važi i za pokrajinske izbore", rekao je Dačić.

    On je ocenio i da je, na osnovu rezultata izbora, možda vreme da SPS dobije novog lidera i da će o tome razgovarati sa stranačkim kolegama, ali i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 22:50

    Cesid objavio prve rezultate za beogradske izbore

    Cesid je objavio rezultate na beogradskim izborima na osnovu 42 odsto, a po njima "Beograd ne sme da stane" ima 38,2 odsto glasova, a "Srbija protiv nasilja" 35,1 odsto.

  • 22:25

    Vučić: SNS će imati apsolutnu većinu u Skupštini Srbije

    Lista "Srbija ne sme da stane" na republičkom nivou osvojila je 74,2 odsto glasova, a u Beogradu 38,5 odsto, rekao je osnivač SNS-a Aleksadnar Vučić.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 22:19

    Na osnovu 10 odsto prebrojanih glasova, SNS 46 odsto, Srbija protiv nasilja 26,9

    Koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je rezultate na osnovu 10 posto prebrojanih ukupnih glasova.

    Prema njihovim podacima, SNS je osvojio 46,1 odsto glasova, "Srbija protiv nasilja" 26,9 odsto, SPS 6,3 odsto, koalicija NADA 5,5 odsto, a lista koju predvodi Branimir Nestorović 5 odsto glasova.

    Što se Beograda tiče, glasovi se tek broje a prema projekcijama SPN, oni vode.

  • 22:19

    CeSID/IPSOS 80,2 odsto uzorka: SNS 46,4, SPN 23,3, SPS 6,7, NADA 4,8 MI 4,8

    Na osnovu 80,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,4 odsto glasova odnosno 129 mandata.

    Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" (SNP) sa 23,3 odsto ili 64 mandata.

    Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,7 odsto ili 18 mandata.

    Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata.

    Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

    Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka. 

  • 22:07

    Jovanović (Novi DSS): U Beogradu je ogromna šansa za promenu vlasti

    Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović izjavio je da je koalicija NADA ostvarila istovetan rezultat kao pre godinu i po dana na izborima, te da je s obzirom na okolnosti, to izvanredan rezultat.

    Jovanović je kazao da su glasovi osvojeni u takvoj atmosferi, da je on poslednjih 10 meseci bio izložen najbesmislenijim kampanjama, te da se protiv njega vodila negativna kampanja.

    On je poručio da je u Beogradu ogromna šansa za promenu vlasti, te da će sačekati kraj večeri i onda se obratiti.

  • 22:03

    Dveri i Zavetnici: Nismo zadovoljni rezultatom, smatramo da ćemo biti u Skupštini

    Liderka Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da smatra da je njihova koalicija sačuvala parlamentarni status, ali da nisu zadovoljni rezultatom.

    Ona je rekla da prema podacima te koalicije, imaju 3,8 odsto glasova. Kako je poručila, barjak nacionalnog okupljanja će pronositi i dalje po Srbiji.

    Ona je obraćajući se iz izbornog štaba Dveri i Zavetnika rekla da će ta koalicija ponovo biti glas građana Srbije u Skupštini.

    "Poručujemo da ćemo bez obzira na rezultat, ostati dosledni našoj politici, zalagaćemo se protiv primene francusko-nemačkog plana, insistiraćemo na principima po kojima se promocija državne privrede", navela je između ostalog Đurđević Stamenkovski.

image