Srbija i Balkan

Dodik: Građanima Srpske obezbediti automatsko državljanstvo Srbije

Milorad Dodik poručio da je stabilna i jaka Srbija narodni interes
Dodik: Građanima Srpske obezbediti automatsko državljanstvo Srbije© FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je važno da svi građani Republike Srpske automatski imaju i državljanstvo Srbije.

On je istakao da je stabilna i jaka Srbija "naš narodni interes" i podsetio da Republika Srpska ima odličan odnos sa Srbijom.

"Kada razgovaram s rukovodstvom Srbije, često insistiram na tome da se pokuša da se obezbedi da svi građani Republike Srpske imaju automatsko državljanstvo Srbije. To bi omogućilo veću političku i svaku drugu vrstu integracije", napomenuo je Dodik nakon što je glasao je u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Dodik je naglasio da su Hrvati iz BiH već uključeni na taj način u izbore u Hrvatskoj jer automatski imaju i hrvatsko državljanstvo, kao i da je isti slučaj sa mađarskom zajednicom u regionu koja ima pravo glasa na izborima u Mađarskoj.

On je, takođe, napomenuo da trenutno 13.000 državljana Srpske ima i državljanstvo Srbije.

Dodik je kazao da je, kada je Srbija stabilna, "lakše imati oslonac za sve podrške koje su neophodne u procesima koji su veoma neizvesni i teški za srpski narod i Republiku Srpsku".

image