Srbija i Balkan

Ruski posmatrači: Izbori u Srbiji sprovedeni na najvišem nivou

Ruski posmatrači nisu uočili nepravilnosti na današnjim izborima u Srbiji
Ruski posmatrači: Izbori u Srbiji sprovedeni na najvišem nivou© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Ruski posmatrači izbora u Srbiji nisu primetili nijednu nepravilnost na završenim izborima.

Senator Ruske Federacije Jurij Fjodorov rekao je za RT Balkan da su posmatrači obišli 21 biračko mesto, da su videli velike gužve ali nijednu nepravilnost.

Videlo se da su ljudi želeli da izađu na izbore, videli smo porodice sa decom, duge redove, jedva smo ulazili na biračka mesta, ali nismo videli nijednu nepravilnost. Izbori su održani na maksimalno demokratski način i na visokom nivou, naglasio je Fjodorov.

Izvori su sprovedeni na najvišem zakonodavnom nivou, rekao je i senator Ruske Federacije Dmitrij Vasilenko, šef Posmatračke misije Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država.

Vasilenko je rekao da je misija došla na poziv Republičke izborne komisije (RIK) i da su članovi te grupe posmatrali izbore na 17 biračkih mesta i nisu uočili  nepravilnosti.

RIK i lokalne izborne komisije stvorili su sve uslove za izražavanje slobodne volje građana, rekao je Vasilenko i dodao da su birači demonstrirali visok nivo poverenja prema strukturama koje su sprovodile izbore.

Priprema i održavanje vanrednih izbora bilo je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima održavanja demokratskih izbora, rekao je on i dodao da o svemu tome svedoči visoka izlaznost na izbore.

Senator Belorusije Igor Gedić takođe je visoko ocenio glasački proces u Srbiji.

"Ubeđen sam da neće biti nikakvih problema sa neregularnostima. Mi ih nismo zabeležili. Ocenjujemo da su izbori održani u korektnoj atmosferi, u skladu sa svim međunarodnim demokratskim standardima", rekao je on.

Nisu primećene nikakve nepravilnosti, dodao je senator iz Tadžikistana Šarif Hakim Zoda.

Nije bilo prekršaja, poručuje ruska Centralna izborna komisija

Delegacija ruske Centralne izborne komisije saopštila je da na biračkim mestima koje je posetila nije bilo prekršaja - obišli su oko dvadesetak u Beogradu i prigradskim naseljima.

Nismo primetili nikakve incidente na biračkim mestima koja smo posetili, razgovarali smo i sa posmatračima iz zapadnih posmatračkih misija koji nas takođe nisu obavestili o eventualnim incidentima, rekli su za RT Balkan članovi ruskog CIK-a Pavel Andrejev i Ljudmila Markina.

Uplitanja prozapadnih NVO u političke procese, uključujući Balkan su daleko poznata, konkretnije ćemo moći o tome da govorimo kada se upoznamo sa tvrdnjama koje se iznose, naveli su oni.

"Treba napomenuti da je na izborima registrovan rekordan broj posmatrača - preko 5.000 ljudi. To je obezbedilo visok stepen transparentnosti i povećalo legitimitet postupka", rekao je Andrejev.

On je dodao i da je glavni problem izbora u Srbiji "faktičko ograničavanje aktivnog biračkog prava Srba koji žive na Kosovu i Metohiji".

"I pored prisustva različitih međunarodnih misija, uključujući OEBS, Priština ne dozvoljava otvaranje biračkih mesta na teritoriji pokrajine, što otežava Srbima da putuju na glasanje na 51 biračko mesto organizovano u 4 opštine duž administrativne linije", rekao je Andrejev.

Tokom programa posmatranja, održan je bilateralni sastanak sa rukovodstvom Republičke izborne komisije, tokom kojeg je srpska strana saopštila da namerava da učestvuje u posmatranju ruskih predsedničkih izbora u martu 2024. godine, navodi se u saopštenju CIK-a.

image