Ima li mesta za sumnju: Čemu služe kontrolori i kako se utvrđuju rezultati izbora

Zakonom o izboru narodnih poslanika definisana su posebna jemstva za pripadnike opozicionih izbornih lista u biračkim odborima, i oni imaju pravo da budu uključeni u sve aktivnosti biračkih odbora

U 20 časova zatvorena su sva biračka mesta, osim onih u kojima je eventualno kasnio početak glasanja ili je došlo do prekida dužeg od jednog časa. Ono što predstoji jeste utvrđivanje rezultata, a predstavnici Republičke izborne komisije detaljno su objasnili proces na osnovu kog se sprečavaju eventualne nepravilnosti i malverzacije.

Prvo se otvaraju glasačke kutije za parlamentarne izbore, a tek pošto budu utvrđeni rezultati glasanja na parlamentarnim izborima može da se pređe na utvrđivanje rezultata glasanja na pokrajinskim i lokalnim izborima, naveo je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević na konferenciji za medije.

Rezultate glasanja utvrđuje ceo birački odbor - stalni i prošireni - predstavnici i vlasti i opozicije. 

Zakonom o izboru narodnih poslanika definisana su posebna jemstva za pripadnike opozicionih izbornih lista u biračkim odborima, i oni imaju pravo da budu uključeni u sve aktivnosti biračkih odbora, a naročito da učestvuju u primopredaji izbornog materijala, razvrstavanju i prebrojavanju glasačkih listića i popunjavaju zapisnika o radu odbora.

Nakon unosa svih rezultata i drugih zakonom propisanih podataka u zapisnik o radu biračkog odbora zapisnik potpisuju svi članovi ili zamenici članova biračkog odbora. Svaki član ima pravo da u zapisnik unese sve svoje eventualne primedbe.

Zapisnik se sačinjava u šest identičnih primeraka na samokopirajućem papiru, prvi i drugi primerak se predaju lokalnoj izbornoj komisiji, treći ostaje na biračkom mestu na uvid javnosti, a preostala tri se uručuju članovima biračkog odbora koji su predstavnici tri izborne liste koje su na tom biračkom mestu osvojile najveći broj glasova. 

Predstavnici biračkog odbora nakon toga odlaze u sedište opštine ili grada gde sav izborni materijal predaju lokalnoj opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji. Svi članovi biračkog odbora imaju pravo da prisustvuju predaji. 

Materijal primaju najmanje dva člana lokalne izborne komisije koji su imenovani na predlog različitih predlagača, ali i ostalih članova. 

Prilikom primopredaje dostavlja se originalan zapisnik o radu biračkog odbora, koji se odmah u zgradi opštine skenira i objavljuje na veb prezentaciji RIK-a. 

Uz zapisnik se obavezno skeniraju i prilozi sa eventualnim primedbama članova biračkog odbora. 

Nakon toga vrši se kontrola logičko-računske ispravnosti upisanih podataka, i to uz obavezno prisustvo člana biračkog odbora, potpisuju ga svi prisutni članovi biračkog odbora i lokalne izborne komisije, kao i predstavnik republičkog zavoda za statistiku koji unosi rezultate iz zapisnika.

Sve ove radnje mogu da posmatraju i akreditovani posmatrači. 

Na veb prezentaciji RIK-a će se u realnom vremenu pratiti rezultati, kao i podaci o procentu obrađenih glasova. Informacije će se osvežavati svakih pet minuta.