Srbija i Balkan

Dodik: SAD čine sve da udalje Evropu od Rusije

Evropa sa svojim tehnologijama, znanjem i Rusija, odnosno Istok sa svojim resursima bili bi opasni za Sjedinjene Američke Države, ocenio je predsednik Republike Srpske
Dodik: SAD čine sve da udalje Evropu od Rusije© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Sjedinjene Države čine sve da udalje Evropu od Rusije, takav savez bi bio opasan za Vašington, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za belorusku televiziju RTR.

"Istorija pokazuje da je bilo perioda kada su Rusija i pravoslavni svet živeli u skladu sa Evropom. Danas Zapad, kojeg predstavljaju Sjedinjene Države, čini sve da odvoji Evropu od Rusije. Eventualni savez bi bio veoma opasan za njih. Evropa sa svojim tehnologijama, znanjem i Rusija, odnosno Istok sa svojim resursima bili bi opasni za Sjedinjene Američke Države", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je "Evropska unija sve više pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država, i isključivo sledi njihove komande".

"Zapad mora da ide na Istok kako bi opstao zbog nedostatka resursa. U Evropi nema nafte, gasa, nema ničega osim američke dominacije. Devedesetih je Evropa bila sila koja se razvijala, ali sada je proces krenuo u suprotnom smeru", poručio je predsednik Republike Srpske, prenose RIA Novosti. 

Dodik je ocenio da je sukob u Ukrajini posledica "imperijalističkih želja Zapada, poznatih još iz vremena Bizmarka"

Napomenuo je da su granice Ukrajine formirane "u komunističkom vremenu uključivanjem različitih teritorija na osnovu čisto političkih odluka, bez uzimanja u obzir raspoloženja ljudi i etničkih granica" i dodao da je uveren da će Rusija izvojevati važnu stratešku i odlučujuću pobedu.

"Uprkos činjenici da je dvolični Zapad prevario strane koje su potpisale Minske sporazume, napori predsednika Lukašenka su dokaz njegove želje da osigura mir. Ključni cilj treba da bude mir, a ne neka teritorijalna pretenzija. Ima mnogo primera kada se sporazumi koje je Zapad potpisao ne poštuju i sam Zapad ih ne sprovodi. Nadam se da Rusija neće biti naivna i da neće zaustaviti specijalnu operaciju, nadam se da će uraditi sve što treba i sprovesti stvar do kraja", rekao je Dodik.

Dodik je kritikovao mogućnost članstva Ukrajine u EU, pojašnjavajući da Evropa pregovara sa Ukrajinom ne shvatajući kakva će situacija biti na kraju sukoba "i da li će do toga uopšte doći".

image