Srbija i Balkan

Vučić: SNS će imati apsolutnu većinu u Skupštini Srbije, Beograd zavisi od Nestorovića

Lista "Srbija ne sme da stane" u Srbiji osvojila apsolutnu većinu, rekao Vučić
Vučić: SNS će imati apsolutnu većinu u Skupštini Srbije, Beograd zavisi od Nestorovića© FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na osnovu uzorka od 76 odsto prebrojanih glasova bez glasova sa KiM, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila 46,5 odsto glasova (127 mandata u Skupštini Srbije), "Srbija protiv nasilja" 23,5, SPS 6,5 odsto, koalicija NADA 4,9, lista "Dr Branimir Nestorović - MI - glas iz naroda" 4,7 odsto. 

Na pokrajinskim izborima, SNS je od 120 mandata osvojio između 67 i 69, rekao je Vučić na konferenciji za medije na kojoj su prisutni i Milorad Dodik iz RS i Andrija Mandić iz Crne Gore. 

"Ubedljiva većina je na strani liste 'Srbija ne sme da stane' - od 120 poslanika imaćemo između 67 i 69 poslanika. Drugoplasirana je lista 'Srbija protiv nasilja' sa 28 do 29 mesta. Trećeplasirana će biti lista SVM, onda SPS sa šest mandata i neka ruska stranka, ne znam koja, ima jedan mandat", rekao je Vučić i najavio koaliciju sa SVM, moguće i sa SPS. 

Kada je reč o Beogradu, Vučić je rekao da je SNS osvojio "nesumnjivo najviše glasova" i dodao da je siguran da će Aleksandar Šapić biti gradonačelnik.

Prema preliminarnim rezultatima, rekao je Vučić, SNS je u Beogradu osvojio 38,5 odsto glasova, dok je lista "Srbija protiv nasilja" osvojila 30,5 odsto,

Sledi NADA sa 6 procenata, SPS sa 5,4 i Nestorović sa 5,1 odsto.

Vučić je rekao da formiranje vlasti u Beogradu zavisi od dva faktora - sa kim će Nestorović koji ima 6 mandata želeti da formira koaliciju i od koalicije Dveri/Zavetnici koji, za sada, imaju 2,8 odsto glasova ali još uvek postoji šansa da pređu cenzus i  budu faktor u beogradskim izborima.

Ako Nestorović "bude išao sa nama imaće 59 mandata, dok ako bude išao sa drugima imaće 57 mandata, dakle od njega zavisi'', rekao je Vučić. "Narodna stranka takođe ima nešto bolji rezultat, ali to je nedovoljno za ulazak u gradski parlament", dodao je.

image